Kapalı kalp ameliyatları güvenle uygulanabiliyor

Doğumsal kalp hastalıklarında küçük kesi ameliyatlarının faal rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Burak Onan, “Minimal invazif kalp cerrahisi yani küçük kesi ameliyatları, birçok kalp hastalığında uygulanabilmektedir. Doğumsal kalp hastalıkları, mitral kapak tamiri, mitral kapat değişimi, kroner bypass ameliyatları, triküspit kapat ameliyatları, kalp delikleri, kalp tümörleri ve ritim bozuklukları sorunlarında küçük kesi ameliyatlarından faydalanılmaktadır.” dedi.

Onan, kapalı ameliyatların inançla uygulanabildiğinden bahsederek, “Kapalı olarak küçük kesilerle ameliyatların yapılması ameliyat sonrası riskleri artırmamakla birlikte, tıp literatüründe ameliyatların inançlı ve başarılı olarak yapılabileceği bilinmektedir. Deneyimli merkezlerde ameliyatın yapılması mümkün risklerin en düşük düzeyde tutulmasını sağlamaktadır. Küçük kesi ile ameliyatlar hasta için daha konforlu olmaktadır. Ameliyatlarda ağrı açık kalp ameliyatlarına nazaran daha az olmaktadır. Lakin, ağrı eşiği şahıstan bireye farklılık göstermektedir. Şahsa uygun ağrı tedavisi ile rahat bir ameliyat sonrası devir mümkündür.” şeklinde konuştu.

“Kapalı kalp ameliyatlarında kanama başka prosedürlerden daha azdır.” diyen Memorial Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’ Bölümü’nden Prof. Dr. Burak Onan, şöyle devam etti:

“Birçok hasta küçük kesi ile ameliyatlar sonrasında hiç kan almadan taburcu olmaktadır. Bunun sebebi ise asgarî kanama riskidir. Küçük kesi ile kapalı yapılan ameliyatlar sonrası hastalar daha erken taburcu olmaktadırlar. Daha rahat yürüme idmanları, daha az ağrı, akciğer kapasitesinin artışı ve fizikî kondisyonun daha süratli geri kazanılmasıyla hastaya konfor sağlanmaktadır. Hastaların süratli iyileşmelerinin farkına varmaları ruhsal olarak da güzellik hallerini sağlamakta ve morallerini artırmaktadır. Ameliyatlar 3-4 cm uzunluğundaki çok küçük kesiler ile yapılarak ve yara güzelleşmesi çok daha kolay olmaktadır. Hasta süratli bir düzgünleşme devrine girmektedir. Daha erken devirde araç kullanabilen, spora daha erken başlayabilen hastaların öz inançları daha süratle artmaktadır. Küçük kesi ameliyatları ile cerrahi yara yeri ve kalpte enfeksiyon riski daha az olmaktadır.”





Cerrahi deneyimin öneminden söz eden Onan, “Minimal invaziv kalp cerrahi nispi olarak daha az sayıda cerrah ve merkez tarafından yapılmaktadır. İlgi alanı ve deneyimi minimal invazif cerrahi olan kalp cerrahları hastanın problemlerine uygun cerrahi yaklaşımı sunmaktadır. Hasta ameliyat sonrasında da tabibinin önerdiği formda takiplerini ihmal etmemeli ve gerekli ömür stili değişikliklerini yapmalıdır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı


11.04.2023 11:20:14