Kedi Sahiplerinin En Sık Yaptığı Hatalar

Kedi bakarken yapmamanız gereken hatalar var. Bazı şeylerin kedinize herhangi bir zararı olmadığını düşünebilirsiniz. Ama farkında olmadan yaptığınız ya da dikkat etmediğiniz şeyler aslında kedinize zarar veriyor olabilir.  Yaygın bir şekilde yapılan bu hataları yapmayı bırakarak hem kedinize hem kendinize bir iyilik yapmış olacaksınız.

Son yıllarda kedi sahiplenme oranları hızla artıyor. Bu mutlu edici bir olay olsa da bazı kedi sahipleri bir kediye nasıl bakılması gerektiği konusunda yeterince bilgi sahibi değil. Bu sebepten ötürü kediniz ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Bu yazımızda kedi sahiplerinin sık yaptığı hatalara değindik. Kedi bakımında bilinçlendikten sonra, kedisi olan yakınlarınıza da bu tavsiyeleri vererek minik dostlarımızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

İşte kedi bakımında sık sık yapılan bazı hatalar

1. Su kabını sık değiştirmemek ayrıca sıvı alımına dikkat etmemek

Kedinizin suyu her zaman temiz olmalı. Kaptaki durgun su daha hızlı bakteri, toz toplar ve burnu hassas olan kediler bu suyun içilmemesi gerektiğini anlar. Su kabının plastik olması kötü kokuyu daha da artıracaktır. Kedilerin böbrekleri hassas olduğu için bol bol sıvı tüketmeleri gerekir. Ayrıca evin iki farklı noktasına su kabı koyabilirsiniz.

2. Çok sık yaş mama vermek

Kediniz yaş mamayı çok seviyor olabilir ama sık verilen yaş mamalar kedinizin yararına olmayacak. Özellikle de basit market mamalarını verirseniz kedinizin bağışıklık sistemi zayıflar ve mantar gibi hastalıklara karşı direnci azalır.

3. Kedinize özel mama seçmemek

Kısırlaştırılmış kedi için ayrı, çok uzun tüylü kediler için ayrı mamalar satılmaktadır. Bunları dikkate alarak özel formüle edilmiş mamaları kedinize vermeniz gerekir.

4. Alıştığı mamasını aniden değiştirmek

Kediler mama konusunda oldukça seçicidirler, bir anda farklı bir mamaya geçiş yapmanız kedinizi strese sokabilir ve daha az yemesine neden olabilir. Kusma, bulantı, ishal gibi durumlar dahi görülebilir.

Farklı mamaya geçiş yaparken, bir hafta boyunca eski mamayla yeni mamayı karıştırarak vermelisiniz; yeni mamanın dozunu her gün biraz daha artırıp kedinizin alışmasını sağlayabilirsiniz.

5. 24 saatten fazla yalnız bırakmak

Kediler köpeklere kıyasla daha bağımsız canlılardır. Ancak yalnızlığı çok sevdikleri söylenemez. Eve yeterince mama ve su bırakmış olmanız yeterli değildir. Yalnız kaldıklarında stres altında olurlar. Buna çok fazla maruz kaldıklarında uzun vadede ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir.

6. Evdeki odaların kapılarını kapatmak

Kedinizi tek bir odaya kapatırsanız onun keşif güdülerine engel olursunuz. Hatta kapıları açmayı bile öğrenebilirler. Rahat rahat gezebilecekleri bir ortam yaratmalısınız.

7. Kumunu düzenli olarak değiştirmemek

Kediler fazla pislenmiş bir kuma tuvaletini yapmak istemezler. Bu nedenle evin farklı bir noktası onlar için daha cazip gelebilir. Bu da kedinizin depresif hissetmesine neden olur. Temiz olmayan bir tuvalet bakteri ve parazit tehlikesini de artıracaktır.

8. Mama paketlerinin ağzını açık bırakmak

Havayla temas eden mamalar kolayca bayatlar. Mama konusunda hassas olan kediler bu yüzden mama yemeyi kesebilir, taze mama yiyememesi beslenme sorunlarına neden olabilir.

9. Kedinizi hareketsiz bırakmak, onunla oyunlar oynamamak

Kediniz için evi daha eğlenceli bir ortama dönüştürmeniz gerekiyor. Hem can sıkıntısını önleyip stresten uzak tutarsınız hem de obezite tehlikesini önlersiniz.

10. Tüylerini düzenli olarak taramamak

Kediler taranmayı severler. Kedinizi tararsanız stres seviyeleri düşer ve daha az tüy dökerler. Ayrıca kendilerini yalarken daha az tüy yutacakları için midelerinde tüy yumağı oluşumunu önlemiş olursunuz.

11. Yıkamak

Kedinizi yıkamanıza gerek yoktur. Antimikrobiyel tükürükleri ile kendilerini yaladıkları için her zaman temizdirler. Yıkadığınız takdirde stres altında olacaklardır.

12. Tıraş etmek

Sıcak havalarda rahatlayacaklarını düşünerek yapılan yaygın bir hatadır. Oysa uzun tüyler sıcaklığın deriye ulaşmasını engelleyerek onları daha serin tutar. Keçelenen tüyler için tıraşlamak istiyorsanız tüylerin tamamını değil sadece o bölgeyi tıraş etmeniz gerekir.

13. Kedinizi sigara dumanına maruz bırakmak

Bir insan için bile hayati zararları olan sigara dumanı, sizden çok daha küçük olan bir kediyi sandığınızdan çok daha fazla etkiler. Pasif içici olan kedinizin ciğerleri zarar görebilir. Özellikle alerjik solunum yolu reaksiyonlarına neden olabilir.

14. Evdeki bitkilerin kediniz için zararlı olup olmadığını bilmemek

Evdeki bazı bitkiler kedinizin sağlığına zararlı olabilir. Böbrek hasarının oluşmaması için aşağıdaki bitkileri evde beslememenizde fayda var:

15. Kısırlaştırmamak

Kısırlaştırmadığınız kediler hormonal etkilerle kızgınlık dönemlerinde evden kaçıp balkondan atlayabilir. Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde meme tümörü ve piyometra gelişme riski kısırlaştırılmış kedilere göre daha fazladır.

16. Kemik, süt, salam, çiğ balık gibi besinler vermek

Kemiklerin kedinizin yemek borusuna, midesine hasar verme olasılığı vardır. İç organlarda yırtılmalara sebep olabilir. Kediler annelerini emmeyi bırakmalarının ardından sindirim sistemleri sütteki laktozu parçalayamaz. Bu nedenle mide krampı, kusma, ishal gibi sonuçları olabilir.

17. Düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmemek

Kedinizin iyi göründüğünü düşünseniz de fark edemediğiniz bazı sorunları olabilir. Düzenli kontroller sayesinde sağlık sorunlarını erken aşamada tespit edebilirsiniz.

18. Minik dostlarımızı evden atmayın

Hem evdeki hem de sokaktaki kedilere, köpeklere ve diğer tüm hayvanlara çok iyi bakın. Onlarla oyun oynayın, sevin, besleyin…


29.03.2023 13:57:59