Kemal Aslan’dan yeni kitap: “Sevda ve Ayrılık Şarkıları”

Gazeteci-şair Kemal Aslan, son bir yılda yazdığı güftelerini “Sevda ve Ayrılık Şarkıları” kitabında topladı. Kemal Aslan, yeni kitabının “Sevda ve Ayrılık” olmak üzere iki kısımdan oluştuğunu ve toplam 24 müzik kelamı içerdiğini belirtti.

Aslan kelamlarına şöyle devam etti:

“Sevda ve Ayrılık Müzikleri, müzik kelamlarını kaleme aldığım ikinci kitabım. Bu kitabım âşık olan birinin karşılaşabileceği insani durumlara -coşku, sevinç, beklenti, ümit, huzur, inanç, şaşkınlık, hüzün, üzüntü, yalnızlık, kızgınlık, öfke, nefret, vb. insani duygulara- işaret ediyor. Bence aşk, bir ateşte yanmadır. Yakan bazen yaktığını bilmez ve yanan ateşin harında kavrulur. Aşk, her vakit özneler ortası etkileşim sonucu gerçekleşmez. Bazen tek yanlıdır. Ya da yanan işaretleri kendine nazaran yorumlar. Goethe’nin kelamı bu noktada geçerlilik kazanıyor: “Ben beni seviyorsam bundan sana ne”. Aşık olan karşılığını bul(a)madığı ancak bulmayı beklediği vakitler da olabilir. Sevda ve Ayrılık Müzikleri tam da bu his durumlarına denk gelmektedir.”

Kemal Aslan’ın, bu yapıtının Sevda Müzikleri ismini taşıyan birinci kısmında aşkın dönüştürücülüğü, aşık olunan kişinin yanında duyulan mutluluğun yol açtığı hallerin yanı sıra ateşi yakanın her davranışına nasıl farklı manalar yüklenebildiği, sönümlenecek bir durumun nasıl daha fazla harlanabileceği aktarılmaktadır. Kitapta kırık bir kalbin tekrar nasıl atabileceğini, bir aşığın en küçük bir izde yanmasına nasıl haklılık bulabileceğini ve imkansızlığı bilinen aşkın mümkünlüğünü içeren güftelere yer alıyor.�





Ayrılık Müzikleri ismini taşıyan kısım aşkın yanılsama olarak nasıl başlayabileceği, var olan gerçeklik karşısında aşığın ıstırabına de yer vererek başlıyor.  Aşkın her vakit memnunluk değil; ıstırap ve hüzün de içerebildiği, aşığın nasıl darmadağın hale gelebildiği, yaşananlara karşın aşık olunanın unutulmayacağı, yaşanamayanların tartısını hissettiren güfteler yer alıyor bu kısımda. İmkansız bir aşkın aşıkta yarattığı ikilemler, aşığın karşılık bulmayan hisler nedeniyle kendine gösterdiği reaksiyon, en olumsuz bir durumda aşığın nasıl incinebileceği, hissedilen yalnızlığın nasıl aşılabileceği, vedalaşmak kolay olmasa da vedasız da olunamayacağına yer veren müzik kelamları de bulunuyor.

İllüstrasyonlarını Polat Canpolat’ın yaptığı Artshop yayınlarından çıkan, 56 sayfadan oluşan “Sevda ve Ayrılık Şarkıları” ismini taşıyan eser kitapçılarda ve online satış noktalarında.

Hibya Haber Ajansı


28.03.2023 12:50:15