Kış aylarında salon bitkilerinizin bakımını nasıl yapmalısınız?

Salon bitkilerinin bakımı, dış mekân bitkilerinden bakımından daha kolaydır. Ancak bitkilerinizin sağlıklı gelişimi için kış aylarında bakım rutinine dikkat etmek gerekiyor.  Günlerin kısa, evlerin havasının daha kuru, soğuk ve karanlık ve bitkilerin çoğunlukla uykuda olduğu kış günlerinde birkaç önemli noktaya bulunuyor.

İşte, kış aylarında salon bitkilerinin bakım rutini…

SULAMAYA DİKKAT EDİN

Kış aylarında bitkileriniz daha az güneş aldığı için su ihtiyaçları da bahar ve yaz aylarına göre daha azdır. Bitkinize verdiğiniz su miktarını azaltmalısınız. Çünkü bitki köklerinde çürümeye yol açabilirsiniz. Bitkilerinizi sulamak için saksı toprağının kurumasını bekleyin.

Sararıp dökülen yapraklar fazla sulama yaptığınızın en önemli göstergesi. Yaz aylarında haftada bir suladığınız bir bitkiyi kışın 10-14 günde bir sulamanız yeterli olacak. Kaktüs ve sukulentlerin bazıları için ayda bir sulama yeterliyken bazı türler tüm kışı sulamaya ihtiyaç duymadan geçirebilir. Hangi bitkinin ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu parmağınızın iki boğumunu saksıya sokarak anlayabilirsiniz. İki boğumluk kısım kuruysa bitkinizi sulayabilirsiniz. Soğuk su, bitki köklerini şoka sokabilir. Bitkilere verdiğiniz suyun oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

ORTAM SICAKLIĞI

Bitkiler genel olarak sıcaklık dalgalanmalarından hoşlanmaz. Soğuk aylarda bitkilerinizi dışa açılan kapı, pencere ve ısıtıcı önünde tutmamaya gayret edin. Gün içinde sıcaklığın stabil olduğu alanlar bitkileriniz için daha güvenlidir.

GÜBRELEME VE SAKSI DEĞİŞİMİNDEN SAKININ

İç mekân bitkileri kış aylarında aktif büyüme evresinde değildir. Bu nedenle bitkilere gübre vermek doğal döngülerinin bozulmasına yol açabilir. Kışın gübrelenen bitkilerde daha solgun yapraklar ve daha cılız gövdeler oluşabilir. Bunun yanında bitki toprağında tuz birikmesi ya da kökte yanma gibi sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Baharın ilk günlerinden önce gübreleme yapmaktan kaçının. Bitkilerinizi bir boy büyük saksıya almak için de büyüme zamanının başladığı baharın ilk günlerini bekleyin.

IŞIĞI TAKİP EDİN

Evin en çok ışık alan kısımlarını belirleyin ve bitkilerinizi bu alanlara yakın tutmaya çalışın. Pencere ön ya da pervazlarında bitki koyacak yeriniz varsa güney veya batıya bakan pencereler bitkilerinizi koymak için ideal. Bitkileriniz ışığın geldiği yöne doğru büyümeye ya da eğilmeye başlarsa 15 günde bir saksılarını çevirin.

YAPRAKLARI TEMİZLEYİN

İç mekân bitkileri tozlandığında yapraklarındaki gözenekler tıkanarak hava alması zorlaşır. Tozlu yapraklar örümcek ve diğer zararlıları da beraberinde getirebilir. Bitkilerin yapraklarını nemli bir bezle (tüylü bitkileri küçük bir fırçayla) düzenli olarak temizleyin. Kuru ve sararmış yaprakları koparın.


24.02.2023 11:40:21