Kitabın rengi her yerde değişiyor

Bankacılık krizi olarak başlayan ve daha sonrasında denetim altına alınarak bankacılık gerilimine dönüşen son olaydan sonra “bej book” merak konusu oldu. Dün yayınlanan rapora nazaran ABD'nin büyük kısmında genel ekonomik büyümenin yatay seyretmesi nedeniyle tüketiciler ve işletmeler son haftalarda daha az kredi kullandı. İstihdam artışının bir ölçü ılımlılaştığı ve fiyat artışlarının yavaşlamış göründüğü için ABD ekonomik faaliyeti son haftalarda çok az değişiklik gösterdi.

Fed'in 12 bölgesel bankasından gelen datalar ile derlenen Bej Kitap raporuna nazaran, Fed bankalarından birkaçı bölgelerindeki bankaların son vakitlerde borç verme standartlarını sıkılaştırdığını ve likidite konusunda telaşları olduğunu ve gelecekteki büyüme için bilinmeyen beklentileri olduğunu ortaya koydu.

Fed'in ülke çapındaki ekonomik anekdotlardan derlediği bilgilere nazaran, Mart ayı başındaki Bej Kitap'tan bu yana genel ekonomik aktivite sabit kaldı. 12 Fed bölgesinden dokuzu, periyot boyunca ekonomik aktivitede çok az değişiklik olduğunu yahut hiç değişiklik olmadığını bildirdi.

Raporda, “Gelecekteki büyümeye ilişkin beklentiler çoğunlukla değişmedi, ancak iki bölge görünümün kötüleştiğini gördü. Temas kurulanlar, girdi maliyeti baskılarından daha kurtulunmasını, ancak fiyatlarını önceki yıllara göre daha sık değiştirmeyi bekliyorlar” sözlerine yer verildi.





Avrupa tarafında ise enflasyon datalarının hakimiyetinde bir gün geçirildi. Euro bölgesinde Enflasyon, Bir yıl evvel Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ani yükselişinin akabinde düşmeye devam eden doğal gaz fiyatları ve güç maliyetlerindeki süratli düşüş nedeniyle %8,5'ten %6,9'a geriledi. Euro bölgesinde güç ve işlenmemiş besin fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon bir evvelki yıla nazaran yüzde 7,5 ile beklentilere paralel olarak arttı. Çekirdek enflasyon bir evvelki aya nazaran yüzde 1,2 yükseldi. Lagarde öncülüğünde 4 Mayıs’da yapılacak olan toplantıda 25 baz puan ile 50 baz puanlık artış ortasında bir tartışma yaşanıyor ve karardan yalnızca iki gün evvel açıklanacak olan Nisan enflasyon datalarının kararda belirleyici olması beklenen .Şimdilik piyasalar 25 baz puanlık bir artışa yöneliyor, lakin yatırımcılar hala ECB'nin daha büyük bir artışa gitmesi için üçte bir talih görüyor. Başka taraftan ise İngiltere enflasyonu Mart ayında inatçı biçimde çift hanelerde kalmaya devam etti. Hizmetler kesiminde enflasyon yüzde 6,6'da kalırken, besin ve alkolsüz içecekler yüzde 19,1 ile 1977'den bu yana en yüksek artışı kaydetti. Şaşırtan derecede güçlü gelen datanın İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artışı için münasebetlerini güçlendirmesi bekleniyor.

Asya tarafına geçtiğimiz günlerde beklentilerin üzerinde büyüme yakalayan Çin, faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.8 aydır değişmeyen faiz oranları %3.65’ sabit kaldı. Japonya’da ise ihracat büyümesi Mart ayında yavaşladı ve Çin'e bağlı araba ve çelik sevkiyatlarındaki düşüş, yüksek faiz oranları ve bankacılık dalı gerginlikleri ortasında global talebin gevşemesine ait telaşları vurgulayan bir düşüşe neden oldu.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik pay endeksi %0.16 düşerken, Japon Nikkei %0.07 yükseldi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,07 geriledi. Öte yandan, ABD ham petrolü %0,45 düşüşle varil başına 78,80$'a gerilerken, Brent %0,53 düşüşle 82,68$'dan süreç görüyor

Yurt içinde yarım iş gününde yurt dışı üretici fiyatları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık istatistikleri takip edilecek.

Yurt dışında Almanya üretici fiyatları, Philadelphia Fed iş şartları endeksi ve ikinci el konut satışları bilgileri öne çıkıyor

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı


20.04.2023 09:35:03