Koç: “2012 itibariyle toplam finansal varlıkların büyüklüğü dolar bazında artmış”

Hibya, programda İlhami Koç’u stüdyosunda ağırladı. Sohbet havasında gerçekleşen yayında,”Türkiye’de tasarrufların durumu” gibi konular ele alındı.

Hem profesyonel hayatında misyon yaptığı yerlerde hem de sermaye piyasaları birliği tarafında vazife yaptığı periyotta, nasıl olur da Türkiye’nin tasarrufları artar? Nasıl olur da bu ülkenin tasarrufları içerisinde sermaye piyasasının hissesi artar? Sorularının ana maksadının olduğunu söyleyen Koç, “Geçtiğimiz yüzyılda eksi sermayeden buralara geldik. Her halükarda büyümemizi finanse edecek adar gereğince bir finansmanımız yok. Makro iktisat derslerinde de tasarruf eşittir yatırımlar eşitliği vardır. Yatırımları tasarruflarınız kadar büyütebilirsiniz ya da dışarıdan tasarruf ithal edeceksiniz yani kestirme yolu bu daha da kestirme yolu borçlanacaksınız. Uzun vadede kendi iç tasarruflarınızın arttırılması lazım. Hedef şu bir yandan tasarrufların büyümesi bir yandan da bunun içerisinde sermaye piyasalarının hissesinin artması.” biçiminde konuştu.

Bugün gelinen büyüklük konusunda konuşan Koç, “Tasarrufların büyüklüğü konusu daima tartışmalıdır. Lakin biz daha çok finansal varlıklar toplamını alıyoruz sermaye piyasaları birliğinde de onu yayınlıyoruz. Finansal varlıkların toplamı 2022 yılı sonu itibariyle 15.7 trilyon TL toplamda dolara vurulacak oluşa da kabaca 1 trilyon dolar diyebiliriz. Bunun yaklaşık yüzde 60’ı yaklaşık mevduattan düşüyor geriye kalan yüzde 40’ı sermaye piyasası araçlarının bunun içerisinde kamunun borçlanma kağıtları da dahil, pay senetleri piyasası da dahil. Bu işin tercih edileni en uzun vadeli aracı teşvik etmek en uzun vadeli araç da pay senedi. Toplam sermaye piyasaları içerisinde pay yatırımlarının hissesi yüzde 40 civarında. 10 yıl önceye bakacak olursak 2012 itibariyle toplam finansal varlıkların büyüklüğü 660 milyar dolar. 10 yılda dolar bazında yüzde 50 artmış görünüyor.” dedi.

2 tane hususta geçen 10 yılda değişen şeyleri söyleyen İlhamı Koç, “Birincisi olarak kurumsal yatırımcı. İç kurumsal yatırımcı büyüklüğünü arttırmaya başardık. 2012 sonunda 37 milyar dolarmış şimdi ise 88 milyar dolar. Arkasındaki ana faktör de emeklilik sistemi 2012’de 11 milyar dolarken bugün 26 milyar dolara gelmiş. Bir diğeri ise girişim sermayesi ve girişimci ekosistemi bence kritik şeylerden bir diğeri bu” diye konuştu.





‘İlkay Arıkan ile Ekonomi Sohbetleri’ yayınının tamamı ise şöyle:

Hibya Haber Ajansı


03.03.2023 23:34:04