Küresel piyasalar

Fed Lideri Powell’ın ABD Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı sunumunda verdiği şahin bildiriler nedeniyle ABD endeksleri satıcılı seyirle kapandı. Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları Fed Lideri Powell’ın ABD Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı sunumunda faizlerin beklenenden daha fazla artırılması gerekebileceğini vurgulaması nedeniyle satıcılı seyir izledi. Powell ABD Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı sunumda, bu yıl başlayacak güçlü ve sürdürülebilir ekonomik aktivitenin merkez bankası yetkililerini faiz oranlarını artırmaya sevk edebileceğini ve yüksek enflasyonun muhtemelen faiz oranlarını beklediklerinden daha fazla artırmalarına yol açacağını söyledi.

İstihdam, harcama, fabrika üretimi ve enflasyona ait bilgilerin sadece birkaç hafta evvel görülen yumuşama eğilimlerini kısmen aksine çevirdiğini belirten Powell, enflasyonun son aylarda ölçülü hale gelmesine karşın enflasyonu tekrar %2’ye indirme sürecinde önlerinde daha uzun bir yol olduğunu ve bu yolun inişli çıkışlı olmasının olası olduğunu söyledi. Powell’dan gelen şahin iletiler çerçevesinde faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan iki yıllık tahvil faizleri de %5 düzeyinden kapanarak, 2007 yılından bu yana görülen tepe düzeyine yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %3,96 düzeyinde yatay seyir izledi.

ABD pay senedi endeksleri cephesinde Nasdaq endeksi %1,25 düşüşle 11.530,33 düzeyine gerilerken, S&P 500 endeksi %1,53 bedel kaybıyla 3.986,37 düzeyinden kapandı. Dow Jones endeksi de %1,72 düşüşle 32.856,46 düzeyinden kapandı. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya cephesinde de Fed Lideri Powell’ın şahin telaffuzları sonrasında Mart ayı FOMC toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımı yapılabileceği tarafındaki beklentilerin artmasıyla satıcılı seyrin öne çıktığını gözlemliyoruz. Bu çerçevede Hang Seng endeksi %2’yi aşan kayıplarla başı çekerken; sektörel cephede tüketim, sıhhat ve ham husus bölümü paylarının en çok paha kaybedenler ortasında olduğunu takip ediyoruz.

ABD vadeliler cephesinde ise yatay karışık seyir izliyoruz. Bugün ABD’de haftalık mortgage müracaatları, dış ticaret istikrarı, ADP özel kesim istihdamı değişimi ve JOLTS açık iş durumları dataları takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 24 Şubat haftasında mortgage müracaatları haftalık bazda %5,7 düşüş kaydetmişti. Ocak ayı dış ticaret istikrarı verisinin de 60 milyar dolar açık olarak gerçekleşmesi bekleniyor. İstihdam cephesinde de, ADP özel kesim istihdamı değişimi Şubat ayı verisinin 200k düzeyinde gerçekleşmesi öngörülürken, JOLTS açık iş konumları Ocak ayı verisinin 10,58 mn düzeyinde gerçekleşmesi iddia ediliyor.





Euro Bölgesi cephesinde de 4Ç22 büyüme verisinin revizyonu izlenecek. Öncü olarak çeyreksel bazda %0,1 olarak gerçekleşen bilginin %0 olarak revize edilmesi, yıllık bilginin de %1,9 olarak teyit edilmesi bekleniyor. Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı müracaatları verisi takip edilecek. 4 Mart haftasına ait bilginin 195K düzeyinde gerçekleşmesi kestirim ediliyor. 25 Şubat haftasına ait devam eden müracaatlar verisinin de 1,66 mn olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Asya cephesinde Çin’de TÜFE ve ÜFE bilgileri takip edilecek. Şubat ayı TÜFE verisinin yıllık bazda %1,9 artış kaydetmesi, ÜFE verisinin de %1,3 gerilemesi bekleniyor. Japonya’da da 4Ç22 büyüme verisinin revizyonu gündemimizde olacak. Öncü olarak %0,2 düzeyinde açıklanan çeyreksel büyüme verisinin bu düzeyde teyit edilmesi bekleniyor. Yıllıklandırılmış çeyreksel bilgi cephesinde de öncü olarak %0,6 olarak açıklanan datanın %0,8 olarak revize edilmesi öngörülüyor.

Dün piyasalarda neler oldu? Dün BIST 100 endeksi güne %0,86 artışla 5.439 puandan başlangıç yaptı. Sabah saatlerinde 5.497 düzeyine kadar yükseldikten sonra, bu düzeyden gelen kar realizasyonlarının akabinde 5.382 düzeyini test etti. Bu düzeyden gelen reaksiyon alımları ile tekrar 5.400 düzeyini aşma eforu gösteren endeks bu düzeyde kalıcılık sağlayamayarak 5.377 düzeyine kadar geriledi.

Endeks %0,19 düşüşle 5.382 düzeyinden kapandı. Bankacılık endeksinde %0,37 gerilerken, sanayi endeksi %0,16 artış gösterdi. Bugün ne bekliyoruz? Global cephede görülen Fed kaynaklı negatifliğin tesiriyle endeksin güne satıcılı başlangıç yapabileceğini varsayım ediyoruz. Yurt içinde bugün data akışı sakin seyredecek. Gelecek gündemde neler var? Cuma günü yurt içinde sanayi üretimi verisi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Aralık 2022 verisi aylık bazda %1,6 artış kaydederken, yıllık bazda %0,2 gerilemişti.

Fed Lideri Powell Kongre’de yaptığı sunumda faizlerin beklenenden daha yüksek düzeyde tepe yapabiileceğini tabir ederek tahvil faizlerinde tekrar üst taraflı baskıya neden oldu ve ABD 10 yıllık tahvil faizi 2 bp yükselişle %3,98 düzeyinden süreç gördü. Euro Bölgesi tahvil faizlerinde ise ECB’den gelen şahin bildirilerin akabinde enflasyon beklentilerinde yaşanan geri çekilme dün fiyatlamalarda tesirli oldu. %2,68’e kadar çekilen Almanya 10 yıllık tahvil faizi Powell’dan gelen şahin açıklamalarla yine %2,72 düzeyine yükseldi. Türkiye’nin Eurobond getirilerinde ve CDS priminde ise seçim sürecine ait belirsizliğin izafî olarak azalmasıyla, geri çekilme dün de devam etti. Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 14 bp düşüşle %8,95 düzeyinden süreç görürken Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 517 baz puan ile son 1 ayın en düşük düzeyine geriledi.

DİBS piyasasında ise dün süreç hacmi 5,3 milyar TL düzeyinde oluşurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi değişmeyerek %10,50 düzeyinden, 10 yıllık gösterge tahvil faizi 1 bp düşüşle %11,85 düzeyinden günü tamamladı. İhaleler tarafında ise Hazine dün Mart 2028 vadeli TLREF’e endeksli tahvilden ortalama %15,04 yıllık bileşik faizle 12,3 milyar TL borçlanırken Şubat 2033 vadeli kira sertifikasından da 5,4 milyar TL direkt satış gerçekleştirdi. Toplamda Hazine 17,7 milyar TL borçlanmış oldu. TL likidite tarafında TCMB 1 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 1 milyar TL olarak yeniledi ve APİ ile haftalık repo fonlama meblağı 163 milyar TL düzeyinde sabit kaldı. Ayrıyeten TCMB birebir gün valörlü swap süreçlerinden 8 milyar TL ek fonlama sağladı.

Geçen hafta son süreç gününde 555 baz puanda kapanan Türkiye’nin risk primi Pazartesi günü 523 baz puana kadar gerilemişti. Salı günü ise risk priminde 515 puan düzeyi görüldü. Böylece iki günde risk priminde 40 baz puanlık düşüş görüldü. Son iki günde Türkiye, risk priminde yaşanan gerilemeyle gelişen piyasalar içinde müspet ayrışma sergiledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gündemlerinde ek bütçe olduğuna yönelik yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Kahramanmaraş merkezli zelzeleler sonrasında dayanışma sergilemek ve taziyelerini iletmek gayesiyle, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek. Bakan Abdullahiyan’ın, Ankara’da Bakan Çavuşoğlu ile görüşmesi ve ayrıca Adıyaman ilimize ziyarette bulunması öngörülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Son periyotta zelzeleye odaklanıldığına işaret eden Dönmez, Karadeniz gazının devreye alınacağı tarihte bir ölçü gecikme olabileceğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli ihalesinde 16,5 milyar TL’lik teklife karşılık 8,76 milyar TL’lik satış gerçekleştirdi. Hazine ayrıca 5,41 milyar TL tutarında 23 Şubat 2033 itfa tarihli kira sertifikası ihraç ettiğini duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, faiz dışı denge aynı ayda 140,1 milyar TL açık verdi. Açıklanan verilerine göre Şubat’taki 171,5 milyar TL açıkla birlikte Ocak-Şubat nakit istikrarı 225,8 milyar TL açığa ulaştı. Nakit istikrarı 2022 yılının Şubat ayında 55,5 milyar TL fazla vermişti.

ABD Hazine Bakanı Yellen, iklim değişikliği ağırlaştıkça doğal afetler ve artan sıcaklıkların finansal sistemde arka arda gelebilecek varlık kıymetlerinde düşüşe yol açabileceği ikazında bulundu. Çin, Devlet Lideri Xi’nin ülke iktisadı üzerindeki hakimiyetini sağlamlaştırması hedefiyle planlanan revizyon kapsamında bilgi üretimini kıymetlendirmek için yeni bir ofis kuracak. Çin Devlet Lideri Xi, ABD’nin, diğer Batılı ülkelerle Çin’in kalkınmasını bastırmaya çalıştığını savundu. Meta, yeni bir işten çıkarma dalgası daha planlıyor. Şirketin bu hafta binlerce çalışanını işten çıkaracağı belirtiliyor. Dünyanın en büyük toplumsal ağ şirketi, daha verimli olma amacı doğrultusunda Kasım ayında çalışanların yüzde 13’ünü işten çıkarmıştı.

Avrupa Merkez Bankası’nın aylık olarak yayınladığı ankette tüketici enflasyonuna ilişkin beklentiler Ocak ayında düştü. Raporda Aralık ayında %3 olan 3 yıllık enflasyon beklentisi Ocak’ta %2,5’e, 12 aylık enflasyon beklenti %5’ten % 4,9’a geriledi. Enflasyon beklentilerindeki söz konusu görünüm, faiz artışlarının yavaşlaması gerektiği beklentilerini artırabilir. Ankette, ekonomik büyümeye ilişkin tahminler ise yükseldi. 12 aylık büyüme beklentisi %-1,5’ten %- 1,2’ye yükseldi. İşsizlik tahmini ise %11,9’dan %11,6’ya geriledi. Bir Beyaz Saray yetkilisi, Fed Başkanı Powell’ın Fed’in muhtemelen beklenenden daha fazla faiz artırması gerekeceği yönündeki yorumlarına karşılık, Beyaz Saray’ın bir müdahalesinin olmayacağını, lakin Ocak ayındaki güçlü istihdam bilgilerinin sırf bir aylık bilgiyi temsil ettiğini hatırlamanın ve bu ayın ilerleyen periyotlarında çıkacak daha fazla bilgiye dikkat etmenin kıymetli olduğunu söyledi.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Emlak Konut GYO geçtiğimiz yılın son çeyreğinde, ortalama piyasa beklentisi olan 651 mn TL ve beklentimiz olan 669 mn TL’nin üzerinde yıllık bazda %200 artışla 953 mn TL net kar açıkladı. Beklentimizin üzerinde gelen net karda, ciro ve operasyonel karlılığın beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi tesirli oldu. Şirketin 4Ç22’de net satış gelirleri, ortalama piyasa beklentisi olan 1.631 mn TL ve beklentimiz olan 1.808 mn TL’nin üzerinde, yıllık bazda %139 artışla 2.374 mn TL düzeyinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl son çeyrekte 526 mn TL FAVÖK kaydeden şirket, 4Ç22’de 1.192 mn TL FAVÖK kaydetti. FAVÖK piyasa ortalama beklentisi olan 720 mn TL’nin %66, beklentimiz olan 839 mn TL’nin %42 üzerinde gerçekleşti. Şirket açıklanan finansalların akabinde, pay başına brüt 0,239 lira temettü dağıtım kararı açıkladı. Kar hissesi dağıtım tarihi 12.04.2023 olup, açıklanan temettü meblağı son kapanış fiyatına nazaran %3 temettü verimliliğine işaret ediyor. Her manada beklentilerin üzerinde gerçekleşen finansal sonuçların pay performansına yansımasını ‘pozitif’ olarak kıymetlendiriyoruz.

Tekfen Holding (TKFEN, Pozitif): Şirket her biri brüt 1,4088950 TL olacak halde 2 taksitle toplam 2,8177900 TL nakit kar hissesi ödemesini, 12.04.2023 ve 10.05.2023 tarihlerinde ödenmek üzere genel konseyin teklifine sunacak. Toplam temettü meblağı son kapanış fiyatına nazaran %6,8 temettü verimliliğine işaret etmektedir.

Suwen Dokuma (SUWEN, Sınırlı Pozitif): Şirket idare heyeti hsse başına brüt 0,50 TL ve net 0,45 TL olacak halde nakit kar hissesi ödemesini genel heyetin onayına sunacağını açıklandı. Açıklanan kar hissesi ödemesi son kapanış fiyatına nazaran %1,1 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirket 07.03.2023 tarihinde hisse başına 10,48-10,52 (ağırlıklı ortalama 10,51 TL) fiyat aralığından 66.011 nominal kıymetli pay geri alımı gerçekleştirdi. Toplam geri alınan hisselerin sermayeye oranı %2,21’e ulaştı.

Söke Değirmencilik (SOKE, Sınırlı Pozitif): Şirket pay başına brüt 0,2587322 TL, net ise 0,2530918 TL olmak üzere kar hissesi dağıtımını genel heyetin onayına sunulacağı açıklandı. Hak kullanım tarihi 10.04.2023 olup, açıklanan kar hissesi ödemesi son kapanış fiyatına nazaran %1,6 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Doğan Şirketler Kümesi (DOHOL, Nötr): Şirket pay başına brüt 0,0726039 TL, net 0,0653435 TL nakit kar hissesi ödemesini genel konseyin onayına sunulacağını açıklandı. 31.05.2023 tarihinde ödenmesi planlanan temettü meblağı, son kapanış fiyatına nazaran %0,7 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


08.03.2023 09:10:06