Küresel piyasalar

ABD borsaları, büyük bankaların First Republic Bank’ı desteklemek için görüşmelerde bulunduğuna ilişkin haberlerin desteğiyle pozitif kapandı.

Dün piyasalarda neler oldu? ABD borsaları, büyük bankaların First Republic Bank’ı desteklemek için görüşmelerde bulunduğuna ait haberlerin takviyesiyle alıcılı seyretti. The Wall Street Journal, güç durumdaki First Republic Bank’ın, bankayla olası bir anlaşma hakkında konuştuğu söylenen JP Morgan ve Morgan Stanley dahil olmak üzere sektör liderlerinden destek alabileceğini bildirdi. Credit Suisse, en büyük hissedarı Saudi National Bank’in yatırım yapmayacağını söylemesiyle Çarşamba günü paylarının tüm vakitlerin en düşük düzeylerine düşmesinin akabinde İsviçre merkez bankasından 50 milyar İsviçre frangı (yaklaşık 54 milyar $) kadar borç alacağını duyurdu.

Diğer bir kıymetli gelişme ise; Goldman Sachs’ın, ABD’nin 2023’ün dördüncü çeyreği için yıllık büyüme tahminini küçük ve orta ölçekli bankaların borç vermelerindeki olası bir sıkılaştırmayı gerekçe göstererek 0,3 puan indirerek %1,2’ye düşürmesi oldu. Başka taraftan, makro bilgi tarafında ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 11 Mart ile biten haftada 192 bine gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Açıklanan verilere göre, başvurularda Temmuz’dan bu yana en süratli düşüş gerçekleşti. Piyasa beklentisi müracaatların 205 bine gerilemesi istikametindeydi. İşsizlik maaşı müracaatlarına ait evvelki haftanın verisi ise 211 binden 212 bine revize edildi.

ABD pay senedi endeksleri cephesinde Nasdaq endeksi %2,48 artışla 11.717,28, S&P 500 endeksi %1,76 artışla 3.960,28, Dow Jones endeksi de %1,17 çıkarla 32.246,55 düzeyinden kapandı. Avrupa pay senedi endeksleri de dün müspet seyir izledi. Avrupa Merkez Bankası, Şubat ayındaki yarım puanlık artışın akabinde para siyaseti toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırarak %3,5’e yükseltti. Piyasa bir miktar apırlıklı olarak 50 baz puanlık faiz artışı beklentisi vardı. Fakat Credit Suisse krizi dolayısıyla bazı piyasa aktörleri bankanın 25 baz puanla temkinli artış yapmasını da öngörmüştü. Karar metninde enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağı öngörüsü yer aldı. Metinde belirsizliğin veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği ifade edildi. Metinde AMB’nin fiyat istikrarı ve finansal istikrar için adım atmaya hazır olduğu belirtildi. Karar metninde AMB’nin ileriye dönük faiz adımları konusunda sinyal vermediği görüldü.





Euro Stoxx 50 endeksi %2,03, FTSE 100 %0,89, CAC 40 %2,03, Almanya Dax endeksinde %1,57 oranında primlerle günü tamamladı. DAX endeksinde IT %3,38 ve altyapı %2,89 oranında yükselerek en uygun performansı sergileyen dallar olurken, gayrimenkul %4,42 oranında düşüş yaşadı. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan iki yıllık tahvil faizleri %4,18 düzeyine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri ise %3,57 düzeyine geriledi. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasaları, Wall Street bankalarının bankacılık sistemini desteklemek için harekete geçmesiyle olumlu seyir izliyor. Nikkei 225 Endeksi %1,19, Hang Seng 40 endeksi %2,21, KOSPI Endeksi %1,10, Nifty 50 Endeksi 0,44 müspet seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde ise hafif toparlanma eğilimi hakim.

Bugün Euro Bölgesi’nde Şubat ayı TÜFE verisi takip edilecek. ABD tarafında ise Şubat ayına ait Sanayi Üretimi verisi ve Mart ayına ait öncü Michigan Tüketici İtimat Endeksi verisini takip edeceğiz. Michigan Tüketici İnanç Endeksinin Mart ayında 67,0 puan ile evvelki aya nazaran değişmemesi bekleniyor. Endeks, Haziran 2022’de 50,0 puan ile tüm zamanların en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yükselişe geçmişti. Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki hafta Salı günü ABD’de 2.el konut satışları verisi, Çarşamba günü ise FED’in faiz kararı takip edilecek. Saat 21:30’da FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı piyasaların odak noktası olacak. Aynı gün Euro Bölgesi’nde AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması izlenecek.

Dün piyasalarda neler oldu? Güne %0,72 artışla 5.158 puandan başlangıç yapan endeks, günün birinci yarısında olumlu seyir izledi ve 5.230 puan düzeyine kadar yükseldi. Öğlenden sonraki süreçlerde ECB kararı ve Lagarde’ın açıklamalarına odaklanan piyasada satıcılı seyir tesirli olurken, 5.130 puan düzeyine kadar gerileme kaydedildi. Son saatlerde yurt dışı piyasalara gelen alımların dayanağıyla gün müspet bölgeden tamamlandı.

BIST 100 Endeksi günü %2,11 yararla 5.229,58 puandan gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi %1,20 yükselirken, sanayi endeksi %2,01 kıymet kazandı. Bugün ne bekliyoruz? BIST 100 endeksinin global piyasalarda öne çıkan toparlanma eğilimi paralelinde güne reaksiyon alımları ile başlayabileceğini, fakat gün içerisinde momentum düşük kaldıkça geri çekilmelerin yaşanabileceğini kestirim ediyoruz. Yurt içinde bugün saat 10:00’da Piyasa iştirakçileri anketi 12 aylık enflasyon beklentisi açıklanacak. TCMB’nin Şubat ayı piyasa iştirakçileri anketinin sonuçları, 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi %35,76’ya, gelecek 12 ay beklentisi %30,75’e ve gelecek 24 ay beklentisi ise %18,11’e yükseliş göstermişti.

Yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 22,83 ile düşüş gösterirken, 2023 yıl sonu cari açık beklentisi 30,6 milyar dolar ve büyüme beklentisi %3,6 seviyesine gerilemişti. Ayrıyeten saat 10:00’da Dış Ticaret Endeksi verisi açıklanacak. Cuma gecesi Fitch’in Türkiye’nin kredi notu açıklaması takip edilecek. Türkiye’nin kredi notunu ‘B’, görünümünü ise ‘Negatif’ olarak koruması bekleniyor. Gelecek gündemde neler var? Yurt içinde önümüzdeki hafta Pazartesi günü Yurtdışı Üretici Fiyat Endeksi verisi, Perşembe günü İşgücü İstatitikleri ve Tüketici Güven Endeksi verileri takip edilecek. Merkez Bankası faiz kararı, 23 Mart Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Siyaseti Şurası’nın bu ayki toplantısına ait faiz beklentisi açıklandı. İştirakçilerin yarısı faiz sabit kalır, yarısı 50 baz puan faiz indirimi varsayımında bulundu.

İsviçre Merkez Bankası SNB’nin Credit Suise’e sağladığı likidite yardımının akabinde bankacılık sistemine ait tasalar göreli olarak azaldı ve global risk iştahında bir ölçü toparlanma gözlendi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,43 düzeyinde yatay seyrederken ECB’nin 50 bp’lık faiz artırımında ısrar etmesi, Euro Bölgesi’nde tahvil faizlerinin yükselmesine neden oldu. Global risk iştahındaki toparlanmayla uyumlu olarak Türkiyenin 5 yıllık Dolar cinsi CDS risk primi 31 bp düşüşle 532 bp’a çekildi. Hazine’nin eurobond randıman eğrisinde de çift haneli düşüşler gözlenirken Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 19 bp azalışla %8,73 düzeyinden süreç gördü.

Döviz kurları tarafında ise Avrupa bankacılık sistemine ait kaygıların hafiflemesiyle Euro/Dolar paritesi 1,06’nın üzerini test ederken Dolar/TL kuru ise 19,00 eşik düzeyinin üzerine yükseldi. Yurt içi tarafta BİST Kesin Alım Satım Pazarı’nda süreç hacmi 6,5 milyar TL düzeyinde oluşurken 2 yıllık tahvil faizi değişmeyerek %10,82, 10 yıllık tahvil faizi ise 9 bp artışla %11,39 düzeyinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 50 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 50 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama fiyatı 126 milyar TL düzeyinde oluştu. Ayrıyeten TCMB birebir gün valörlü swap süreçlerinden 4,7 milyar TL ek fonlama sağladı.

TCMB bilgilerine nazaran 10 Mart haftasında DİBS stoku 24,6 milyar TL artışla 2,063 trilyon TL nominal olurken, birebir hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 934 milyon TL azalışla 19,1 milyar TL düzeyine geriledi. Böylelikle YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki hissesi %0,93’e azaldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ise parite etkisinden arındırılmış olarak toplamda yaklaşık 1,2 milyar $ artış izlenirken, gerçek kişilerde 11 milyon $ azalış ve tüzel kişilerde ise 1.2 milyar $ artış görüldü.

TCMB Ocak ayına ilişkin konut fiyat endeksine göre Ocak’ta aylık fiyat artışı 5 ayın en yüksek düzeyine çıktı. Ocak ayıyla birlikte aylık enflasyon serisi 48. aya yükseldi. Konut fiyatları Ocak ayında bir evvelki yıla nazaran %153,1 artış kaydetti. Aylık olarak ise fiyatlarda %6,9 oranında arttı. Böylece konutta aylık fiyat artış serisi 48. aya yükseldi. Bloomberg HT Tüketici İnanç Ön Endeksi Mart’ta yüzde 0,39 düşerek 64,42 seviyesine geriledi. Mart ayına ilişkin öncü tüketici göstergesinde sınırlı geri çekilme kaydedildi. Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,39 düşerek 64,42 değerini aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bu ayki toplantısına ait piyasa beklentisi açıklandı. 23 Mart Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak olan faiz kararına ait, iştirakçilerin yarısı faizin sabit kalacağını, yarısı 50 baz puan faiz indirimi tahminininde bulunuyor.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 11 Mart ile biten haftada 192 bine gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Açıklanan verilere göre, başvurularda Temmuz’dan bu yana en süratli düşüş gerçekleşti. Piyasa beklentisi müracaatların 205 bine gerilemesi istikametindeydi. İşsizlik maaşı müracaatlarına ait evvelki haftanın verisi ise 211 binden 212 bine revize edildi. Memleketler arası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P),gelişen piyasalarda finansal şartların sıkılaştığı değerlendirmesinde bulundu. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, geçen yıl aralık ve bu yıl Ocak aylarında finansal şartlardaki güzelleşmenin büyük ölçüde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) finansal sıkılaştırma suratına ait çok güvercin piyasa beklentilerinden kaynaklandığı bildirildi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin bankacılık sisteminin sağlam kalmaya devam ettiğini belirterek, bu hafta atılan adımların, mevduat sahiplerinin tasarruflarının inançta kalmasını sağlama kararlığını gösterdiğini tabir etti.

ABD bankaları geçtiğimiz hafta iki Federal Reserve programından toplam 164,8 milyar dolar borç aldı ve bu, Silicon Valley Bank’ın çöküşünün ardından artan fonlama sıkıntılarının bir işareti olarak görüldü. Fed tarafından yayınlanan veriler, 15 Mart’ta sona eren haftada, bankalar için klasik likidite backstop’u olan iskonto penceresinden borçlanmanın, önceki haftadaki 4,58 milyar dolardan rekor bir seviyeye çıkarak 152,85 milyar dolar olduğunu gösterdi. Önceki tüm zamanların en yüksek seviyesi, 2008 mali krizi sırasında ulaşılan 111 milyar dolardı. Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japonya hükümetinin Batı’daki bankaları saran inanç krizinin tesirlerini önlemek için Japonya Merkez Bankası ve ilgili ülke mali yetkilileriyle yakın işbirliği içinde olduğunu bildirdi. Japon para siyaseti belirleyicileri şimdiye kadar öbür bir mali kriz mümkünlüğünün düşük olduğu görüşüne bağlı kaldı.

Arçelik (ARCLK, Pozitif): Şirket genel konseyi pay başına brüt 2,6637929, net ise 2,3974136 TL nakit kar hissesi ödemesini 25.09.2023 tarihinde dağıtılmasına onay verdi. Dağıtılacak olan kar hissesi payın son kapanış fiyatına nazaran %2 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Coca-Cola İçecek (CCOLA, Pozitif): Şirket idare şurası, pay başına brüt 2,9485, net ise 2,65365 TL nakit kar hissesi ödemesini 22.05.2023 tarihinde dağıtılmasına ait teklifini şirket genel şurası onayına sunacağını açıkladı. Açıklanan temettü meblağı payın son kapanış fiyatına nazaran % 1,44 temettü verimliliğine işaret ediyor.

BMS Birleşik Metal (BMSTL, Nötr): Şirket idare heyeti, pay başına brüt 0,3042056, net ise 0,2737850 TL nakit kar hissesi ödemesini 03.05.2023 tarihinde dağıtılmasına ait teklifini şirket genel konseyi onayına sunacağını açıkladı. Açıklanan temettü meblağı payın son kapanış fiyatına nazaran % 0,77 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Vakko Dokuma (VAKKO, Pozitif): Şirket idare konseyi, pay başına brüt 2,75, net ise 2,475 TL nakit kar hissesi ödemesini 18.04.2023 tarihinde dağıtılmasına ait teklifini şirket genel heyeti onayına sunacağını açıkladı. Açıklanan temettü fiyatı payın son kapanış fiyatına nazaran % 4,6 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Yükselen Çelik (YKSLN, Nötr): Şirket idare heyeti, pay başına brüt 0,10, net ise 0,09 TL nakit kar hissesi ödemesini 17.10.2023 tarihinde dağıtılmasına ait teklifini şirket genel şurası onayına sunacağını açıkladı. Açıklanan temettü fiyatı payın son kapanış fiyatına nazaran % 0,98 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Türk Hava Yolları (THYAO , Nötr): Şirket dün 130,30 TL – 131,70 TL (ağırlıklı ortalama 131,05 TL) fiyat aralığından toplam 310.000 TL nominal pahalı hisse geri alımı gerçekleştirdi. Böylelikle toplam geri alınan hisselerin sermayeye oranı % 0,102522’ye ulaştı.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


17.03.2023 09:04:03