Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de dün MBA Mortgage Müracaatları ve Bekleyen konut satışları dataları yakından takip edildi. Mortgage müracaatları tarafında ABD’de 30 yıllık mortgage faizleri gerilemeye devam etti son altı haftanın en düşük düzeyi olan %6,45 düzeyine geriledi. Faiz oranlarındaki geri çekilmenin de takviyesiyle MBA mortgage müracaatları %2,9 artış gösterdi. Bekleyen konut satışlarında piyasa beklentisi %3,0 gerileme istikametinde iken Şubat ayında %0,8 artış gözlendi. Açıklanan makro bilgilerin yanı sıra Fed St. Louis yetkilisi Bullard’ın konuşması takip edildi. Bullard, Sillicon Valley Bank ile başlayan bankacılık bölümündeki gelişmelerin bankacılık kesiminde gerilimi artırdığını lakin faiz oranları üzerinde bir tesiri olmayacağını tabir ederken, meselelerin düzenlemelerle denetim altına alınabileceğini belirtti. Euro Bölgesi’nde ise AMB Yetkilisi Kazimir’in açıklamaları takip edildi. Son vakitlerde finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri dikkate alacaklarını söz eden Kazimir, faiz artışlarına devam edilmesi gerektiğini lakin tahminen daha yavaş bir süratte olabileceğini söyledi. Kazimir, enflasyon uzun bir müddet içi çok yüksek kalacağını düşündüğünü belirtti. ABD pay senedi endekslerinde yükselişle sürat kazandı. S&P 500 endeksi %1,42 artışla 4.027 düzeyine yükseldi. Bilişim dalının %2,09’luk yükselişi endeksin üst istikametli hareketinde tesirli oldu. Nasdaq %1,79 artışla 11.926, Dow Jones endeksi tarafında ise %1,0 artışla 32.717 düzeyinde gerçekleşti. Avrupa’da major endekslerde güçlü alımlar takip edildi. DAX Endeksi günü %1,23 artışla 15.328, FTSE 100 endeksi %1,07 artışla 7.564 ve CAC 40 endeksi ise %1,39 artışla 7.186 düzeyine yükseldi. ABD tahvil faizlerindeki üst istikametli hareketin devam ettiği görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,58, 2 yıllık tahvil faizler ise %4,0’ün üzerindeki seyrine devam etti ve %4,11 düzeyinden süreç görüyor. VIX endeksi tarafında ise hafta genelinde görülen aşağı taraflı trendin devam ettiğini takip ediyoruz. VIX endeksi günlük bazda 85 baz puan azalışla 19,12’ye geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasalarında karışık bir seyir takip ediyoruz. Hang Seng endeksinde %0,76’lık geri çekilme gözlemlenirken, Nikkei endeksinde %0,77 ve Shanghai endeksinde de %0,24 negatif seyir takip ediliyor. Nifty ve Kospi tarafında ise olumlu seyir izleniyor. ABD vadeliler cephesinde ise yatay seyir takip ediyoruz. Bugün ABD’de haftalık iş gücü istatistikleri, GSYİH, Ferdî Tüketim ve Çekirdek PCE dataları takip edilecek. Makro datalara ek olarak, Fed yetkililerinden Barkin ve Collins’in açıklamaları takibimizde olacak. Euro Bölgesi’nde ise Tüketici İtimadı, Ekonomik İnanç, İmalat İtimadı ve Hizmetler İtimadı dataları takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de şahsî gelir, ferdî harcamalar, PCE Deflator ve Michigan üniversitesi beklentileri yakından takip edilecek. Fed’in yakından takip ettiği PCE Deflator verisine yönelik piyasa beklentisi aylık bazda %0,3 yıllık bazda ise %5,1 artış göstereceği tarafında. Ayrıyeten Japonya’da açıklanacak Tokyo TÜFE, Sanayi Üretimi ve Perakende Satış dataları yakından takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı






30.03.2023 09:20:11