Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de dün açıklanan Mart ayı ISM imalat PMI verisi, yeni siparişler ve istihdam endeksindeki azalmayla varsayımların üzerinde gerileyerek 46,3 düzeyinde gerçekleşti. Beklentilerin altında gelen data, artan faizler, resesyon tasaları ve sıkılaşan kredi şartlarının şirketler üzerinde baskıya neden olduğuna işaret ederken; OPEC+ ülkelerinin petrol üretiminde beklenmedik kesinti kararının FED'in Mayıs ayında faiz artırımı yapacağı beklentilerini güçlendirerek ABD Hazine kağıdı getirilerini yükseltmesi ve dolara talebi artırması ABD ve Avrupa borsaları üzerinde aşağı istikametli baskı yarattı. Almanya ve İngiltere’de Mart ayı imalat PMI dataları referans kıymet olan 50’nin altında kalmaya devam etse de, Almanya’da imalat PMI beklentilerin üzerinde 44,7 ve İngiltere’de beklentilerin altında 47,9 olarak gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası İdare Kurulu Üyesi Holzmann ise yaptığı açıklamlarda, OPEC+'nın petrol üretimini azaltma kararının faiz patikası üzerinde kıymetli bir tesiri olmayacağını bildirdi. Holzmann ayrıyeten, global bankacılık sisteminde kötüleşme olmazsa borçlanma maliyetlerinde 50 baz puanlık artışın hala masada olduğunu söyledi. Asya tarafında ise dün Çin’de Mart ayı Caixin imalat PMI verisi beklentilerin altında 50,0 olarak gerçekleşirken, fabrika faaliyeti büyümesinin zayıf talep nedeniyle duraksadığına işaret etti. Japonya’da 1. çeyrek Tankan büyük imalatçılar endeksi yavaşlayan global büyümenin tesiriyle beklentinin altında 1 olarak gerçekleşti. OPEC+ kararı sonrası petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon telaşlarını tetiklemesiyle ABD borsalarında karışık seyir görüldü. ABD pay senedi endeksleri kapanışlarında S&P 500 endeksi %0,37 artışla 4.124 düzeyine yükselirken, Nasdaq endeksi %0,27 kıymet kaybederek 12.189 düzeyine geriledi. Dow Jones endeksi ise %0,98 artışla 33.601 düzeyinden kapandı. Euro Bölgesi’nde major endeksler haftanın birinci süreç gününde karışık bir seyir izledi. Bilhassa OPEC+ kararının piyasalar üzerinde tesirli olduğu gözlemlenirken, Dax %0,31’lik azalışla 15.580 düzeyine geriledi. FTSE 100 endeksi %0,54 artışla 7.673, ve CAC 40 endeksi %0,32 artışla 7.345 düzeyine yükseliş gösterdi. ABD tahvil piyasasında haftanın birinci süreç gününde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,42, 2 yıllık tahvil faizler ise %3,98 düzeyinden kapattı. Piyasalardaki volatiliteyi ölçen VIX endeksi ise haftanın birinci süreç gününde 18,70’ten 18,55 düzeyine hafif geriledi.
Bugün ne bekliyoruz? Çin’de Ching Ming Şenliği nedeniyle piyasalar kapalı kalmaya devam ederken, Asya piyasalarında genel olarak karışık bir seyir takip ediyoruz. Hang Seng endeksinde %0,67 düşüş gözlenirken, Nifty 50 endeksinde ise %0,22 olumlu seyir takip ediliyor. Nikkei tarafında ise %0,24’lük müspet seyir izleniyor. ABD vadeliler cephesinde ise hafif satıcılı seyir takip ediyoruz. ABD’de Şubat ayı fabrika siparişleri ile Almanya’dan dış ticaret dataları öne çıkıyor.
Gelecek gündemde neler var? Haftanın devamında ABD’den tarım dışı istihdam, işsizlik oranları ve ISM imalat dışı PMI bilgileri ile İngiltere’den hizmet ve bileşik PMI, Çin’den Mart ayı Caixin hizmet PMI dataları takip edilecek. Kutsal Cuma Günü nedeniyle haftanın son süreç gününde ise başta ABD ve Avrupa olmak üzere bir çok ülkede piyasalar kapalı olacak.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı
05.04.2023 00:02:20