Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Global piyasalarda Ocak ayı FOMC toplantı tutanaklarında birinci göze çarpan ayrıntı birtakım FED üyelerinin 50 baz puan faiz artırımı beklentisi oldu. Üyeler son aylarda enflasyonun yavaşladığını tabir ederken, enflasyonda düşüşe yönelik daha fazla ilerlemeyi muhtaçlık duydukları aktarıldı. Ayrıyeten, enflasyondaki geri çekilmeyi sınırlayan ögeler ortasında; sıkı iş gücü piyasası, Çin iktisadının yine açılması ve Ukrayna’daki savaş yer aldı. Gevşek finansal kaidelere bağlı olarak daha fazla sıkılaştırıcı tedbirlerin alınabileceğine değinen yetkililer, ekonomik görünüme yönelik risklerin aşağı taraflı olduğunu söz ettiler. Son olarak, ABD borçlanma tavanının yükseltilmesine yönelik kararın gecikmesi durumunda finansal sisteme ve iktisada yönelik riskleri artırabileceği tutanaklarda yerini aldı. Açıklanan FOMC toplantı tutanakları sonrasında FedWatch’a nazaran Mart ayı toplantısı için hala 25 baz puan öne çıkmaya devam ediyor. St. Louis FED yetkilisi James Bullard, FED’in enflasyonu denetim altına alabilmek için sıkı para siyasetine devam etmesini ve faiz oranlarını %5’in üzerine çıkarılması gerektiğini savundu. Bullard, FED’in terminal faiz oranına ulaşmadan erken atak yapması halinde enflasyonu denetim etmesinin zorlaşacağını tabir etti. Dün ABD’de Mortgage müracaatları da takip edildi. MBA Morgage müracaatları bir evvelki aya nazaran %13,3 azalış gösterdi. Mortgage faizlerinin Kasım 2022’den bu yana en yüksek düzeye çıkması mortgage müracaatları üzerinde baskı oluşturuyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,92 düzeyine gerilerken, 2 yıllık tahvil getirileri de %4,68 düzeyine azalış gösterdi. VIX endeksinde 58 baz puan azalışla 22.29 düzeyine geriledi. S&P 500 endeksi günü %0,16 düşüşle 3.991,05 düzeyinden kapandı. Nasdaq endeksi %0,13 paha çıkarı görülürken, Dow Jones endeksi %0,26 azalış gösterdi. Euro Bölgesi’nde endekslerde karışık seyir devam etti. Almanya’da Dax endeksi yatay müspet %0,01 artışla 15.399 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,13 azalışla 7.299 puana ve İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,59 azalışla 7.930 düzeyine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak ölçülü müspet seyir kelam konusu. Kore Merkez Bankası poitika faizini beklentilere paralel %3,5’te sabit tutmasıyla Kospi Endeksinde %1,0 yararlı seyir görülülyor. Hang Sengs endeksi teknoloji şirketlerinin öncülüğünde %0,64 yükselişle süreç görüyor. Nifty endeksi ise %0,17 hafif satıcılı seyrediyor. Japonya’da piyasalar İmparatorun Günü nedeniyle bugün kapalı olacak. ABD vadeliler cephesinde de alıcılı seyir takip ediliyor. Bugün ABD’de GSYİH, Şahsî Tüketim, Çekirdek PCE bilgilerinin yanı sıra FED Yetkilisi Bostic’in konuşmaları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise TÜFE (Final) verisi takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Yarın FED tarafından yakından takip edilen PCE deflatör verisi başta olmak üzere, Michigan Üniversitesi beklenti anketleri ve yeni konut satışları yakından takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


23.02.2023 09:04:05