Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD cephesinde makro data gündemi ağır seyretti. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ABD büyüme verisi beklentilerin (%2,9) çabucak altında %2,7 düzeyine revize edildi. Ekonomik büyümenin 2022 yılının sonunda ivme kaybetmesi dikkat çekti. Haftalık iş gücü datalarında ise işsizlik maaşı müracaatları beklentilerin altında 192 bin düzeyinde gerçekleşirken, açıklanan bilgi dört haftanın en düşük düzeyine geriledi. Beklentilerin altında kalan işsizlik maaşı müracaatları sıkı iş gücü piyasasının devam ettiğine işaret ediyor. Hatırlanacağı üzere FOMC toplantı tutanaklarında işgücü piyasasındaki güçlü seyrin enflasyonda üst istikametli baskı oluşturduğu aktarılmıştı. Bu gelişmelere ek olarak, New York FED Lideri Williams’ın açıklamaları takip edildi.

Williams, FED’in uygulanan siyasetler ile hedeflenen bedel olan %2 enflasyon oranına ulaşmada kararlı olduğunu tabir etti. Global tedarik zincirindeki aksaklıklara değinen Williams, fiyatlarındaki düşüşün sürdürülebilir olmadığını ve önümüzdeki devirde bilhassa temel hizmetlerde enflasyonun yüksek kalmaya devam edecebileceğini belirtti. J.P Morgan’ın CEO’su Jamie Dimon, FED’in enflasyonda denetimi kaybettiğini söyledi. Dimon, faiz oranlarının beklenilenden uzun bir müddet yüksek düzeylerde kalabileceğine işaret ederken, FED’in %2 olan enflasyon amacına ulaşılmasının ise vakit alacağını söyledi.

ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,87 düzeyine gerilerken, 2 yıllık tahvil getirileri de %4,69 düzeyine azalış gösterdi. VIX endeksi 1,15 puan azalışla 21.14 düzeyine geriledi. S&P 500 endeksi teknoloji şirketlerinin öncülüğünde %0,53 artışla 4.012,32 düzeyinden kapandı. Teknoloji endeksi %1,63 ve Güç endeksi %1,27 ile en çok bedel kazanan endeksler olurken, telekomünikasyon ve perakende endekslerindeki sırasıyla %0,66 ve %0,22’lik kayıp endeksi baskıladı. Nasdaq endeksi %0,72 bedel yararı görülürken, Dow Jones endeksi %0,33 artış izlendi. Euro Bölgesi’nde endekslerde üst taraflı hareketler hakimdi. Almanya’da Dax endeksi %0,49 artışla 15.475 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,25 artışla 7.317 puana yükselirken, İngiltere’de FTSE100 endeksi %0,29 azalışla 7.907 düzeyine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Japonya Ulusal TÜFE sayısı takip edildi. Ocak ayında TÜFE verisi beklentilere paralel %4,3 düzeyine yükseldi. Açıklanan TÜFE endeksi 1990 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, çekirdek TÜFE de 1981 yılından bu yana en yüksek seyiyeye yükseldi. Ayrıyeten, Japonya Merkez Bankası Başkanlığına adaylığı kelam konusu olan Ueda parlementoda yapmış olduğu konuşmada, BOJ’un uygulamış olduğu siyasetin uygun olduğunu söz ederken, merkez bankasının enflasyon gayesine ulaşabilmesi için daha fazla vakte gereksinimlerinin olduğunu açıkladı. Ueda’nın Pazartesi günü bir sunum daha yapması bekleniyor. Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak karışık seyir kelam konusu. Japonya’da açıklanan enflasyon sayısı ve BOJ Lideri olması beklenen Ueda’nın açıklamalarıyla Nikkei endeksi %1,04 artış gösterirken, Nifty endeksi %0,22 ile yükselişini sürdürüyor.





Hang Seng ve Kospi endesklerinde satıcılı seyir ön plana çıkarken sırasıyla %1,34 ve %0,54 düşüşle süreç görüyor. ABD vadeliler cephesinde de yatay negatif seyir takip ediliyor. Bugün FED tarafından yakından takip edilen PCE deflatör verisi başta olmak üzere, Michigan Üniversitesi beklenti anketleri ve yeni konut satışları yakından takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Gelecek haftada ABD piyasalarında Güçlü mal siparişleri, Konut satışları, Conference Board Tüketici İtimadı, Dallas FED İmalat Aktivitesi ve ISM İmalat PMI bilgileri yakından takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi güne alıcılı bir seyirle %0,28 artışla 5.057,43 puanla başlangıç yaptı. Olumlu başlangıç yapan endeks TCMB PPK kararı öncesinde 5.117 düzeyini test ederken, kararın açıklanmasının akabinde bankacılık endeksinde yaşanan geri çekilme sonrasında günü %0,29 artışla 5.086 düzeyinden kapattı. Bankacılık endeksinde %0,48’lik kar görülürken, sanayi endeksi %0,25 kıymet kaybetti. Dün toplam süreç hacmi 68,5 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bugün ne bekliyoruz? ABD’de açıklanacak ve Fed siyasetinde yakından takip edilen PCE dataları öncesinde BIST 100 endeksinde toparlanma eforu ölçülü kalabilir. Bugün Ocak ayı yabancı turist giriş verisini takip ediyor olacağız. Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki hafta yurt içi piyasalarda Dış Ticaret İstikrarı, İktisat İnanç Endeksi, GSYİH, S&P Küresel İmalat PMI ve TÜFE bilgileri yakından takip edilecek.

ABD işsizlik maaşı müracaatları verisinin akabinde ABD 10 yıllık tahvil faizinde yükseliş gözlense de sonrasında geri çekilme gözlendi. Gün içinde %3,97’ye kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi düşüşe geçerek %3,90 düzeyinden süreç gördü. Türkiye’nin CDS primi ve Eurobond faizlerinde de dün 20 bp civarında düşüşler gözlendi. 5 yıllık CDS 563 düzeyine gerilerken Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 18 bp düşüşle %9,47 düzeyinden süreç gördü. Yurt içinde ise TCMB faiz kararının tahvil faizleri üzerindeki tesiri hudutlu oldu.

2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi dün 3 bp düşüşle %10,65 düzeyinden, 10 yıllık gösterge tahvil faizi 8 bp düşüşle %10,49 düzeyinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 55 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 35 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama fiyatı 167 milyar TL düzeyine geriledi. Birebir gün valörlü swap süreçlerinden 7 milyar TL ek fonlama sağladı. TCMB bilgilerine nazaran 17 Şubat haftasında DİBS stoku 4,9 milyar TL azalışla 2,004 trilyon TL nominal olurken, tıpkı hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 315 milyon TL azalışla 18,8 milyar TL düzeyine azaldı. Böylelikle YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki hissesi %0,94 ‘e geriledi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ise parite tesirinden arındırılmış olarak toplamda 2,016 milyar $ azalış izlenirken, gerçek şahıslarda 775 milyon $ azalış ve hukukî bireylerde ise 1,2 milyar $ azalış görüldü.

Cumhurbaşkanlığının “Yeni Konut Finansman Programına Ait Karar”ı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu Karar kapsamında daha evvel satışa bahis olmamış; yüklenicilerin mülkiyetinde olmak kaydıyla inşaatı % 100 oranında tamamlanmış konutlara, yüklenicilerin mülkiyetinde olan yahut tamamlanınca mülkiyetinin yüklenicilere geçmesi kuralıyla inşaatı devam eden konut projelerine, gerekli müsaadeleri alınmış ve finansmanı kullandıracak bankalarla garanti kontratı imzalanmış olması ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan yahut tamamlanınca mülkiyetinin yüklenicilere geçmesi koşuluyla inşaatına başlanmamış konut projelerine, sağlanacak finansmanlara katkı yapılabilecek. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş sarsıntılarından etkilenen 11 vilayette yaşayan depremzedelere yapılan kira yardımı mesken sahiplerine 5 bin TL, kiracılara 3 bin TL olarak belirlendiğini açıkladı. 11 vilayette meydana gelen yol ve altyapılardaki hasarlar nedeniyle, yardımların ulaştırılmasını zorlaştırdığını belirten Kurum, yardımların süratli bir formda ulaştırılması konusunda gayret gösterildiğini vurguladı.

SPK haftalık bülteninde, Heyet Barem Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 210 milyon TL, İşbir Sentetik Dokuma Sanayi AŞ’nin 282 milyon 931 bin 987,84 TL olmak üzere toplamda 492 milyon 931 bin 987,84 TL bedelsiz sermaye artırımını onayladı. Heyet, Martı Otel İşletmeleri AŞ’ye kontrol sürecinde Kurul’a eksik, gerçeğe alışılmamış ve aldatıcı nitelikte bilgi verilmesi nedeniyle 69 bin 783 TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Türkiye’de yerleşik bireylere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı süreç yaptırıldığı belirlenen 25 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli tüzel süreçlerin yapılmasını kararlaştırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılbaşında getirdiği yurt dışına spot döviz EFT ve havale süreçlerinde bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmedikleri gerekçesiyle bankalara yaklaşık 700 milyon liraya yaklaşan “ek ücret” uygulaması yaptı. En büyük “ek ücret” meblağının 240 milyon TL ile Akbank’ta olduğu, Yapı Kredi Bankası’na 150 milyon TL, Garanti Bankası’na 120 milyon TL, Denizbank’a 100 milyon TL, İş Bankası’na ise 50 milyon TL uygulama yapıldığı belirtildi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ),Ukrayna’daki savaştan büyük ölçüde etkilenen iktisatların alternatif tedarik kaynakları bulmasıyla global ticaretin dirençli kaldığını ve 2022’ye ait karamsar iddialardan daha âlâ performans gösterdiğini bildirdi. Geçen yıl ticaret artışının DTÖ’nün yüzde 3’lük beklentisinin üzerinde olduğunun kestirim edildiği belirtilen raporda, savaştan kıymetli ölçüde etkilenen eserlerin ticareti ve savaşa en çok maruz kalan ülkeler tarafından yapılan ticaretin hayli dirençli olduğu kaydedildi. Japonya’da çekirdek tüketici fiyatları artışı Ocak ayında 1981’den bu yana görülen en yüksek düzeye çıktı. Petrol eserlerini kapsayan, fakat taze besin fiyatlarını dışarıda bırakarak hesaplanan çekirdek enflasyon Ocak ayında yıllık yüzde 4,2 oldu. Japonya’da manşet enflasyon da Ocak ayında yüzde 4,3 oldu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada tabirlerine yer verilen ABD Lideri Joe Biden, 30 yıldan fazla tecrübeye sahip Ajay Banga’nın Dünya Bankası’na liderlik edecek bir donanımda olduğunu belirtti.

Biden, Banga’nın istihdam yaratan ve gelişmekte olan ekonomilere yatırım getiren başarılı global şirketler kurma ve yönetme ile esaslı değişim devirlerinde kuruluşlara rehberlik etmedeki tecrübesine işaret ederek, dünyanın dört bir yanındaki global önderlerle iştirak kurma konusunda kanıtlanmış bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası liderleri, Hindistan’ın Bengaluru kentinde düzenledikleri toplantının akabinde ortak açıklama yaptı. G7 Maliye Bakanları, Ukrayna’nın gereksinimleri doğrultusunda bütçe ve ekonomik dayanak taahhüdünün 2023 yılı için 39 milyar dolara çıkarıldığını bildirdi.

Halk Bankası (HALKB, Nötr): Hisse geri alım süreçleri kapsamında; 23.02.2023 tarihinde 10,96-11,13 fiyat aralığından 1.650.000 TL nominal dengeli hisse geri alındı.

Vakıflar Bankası (VAKBN, Nötr): Hisse geri alım süreçleri kapsamında; 23.02.2023 tarihinde 9,24 TL – 9,35 TL fiyat aralığında 410.000 adet Banka D Kümesi hisselerinin geri alım süreci gerçekleşti.

Enerjisa (ENJSA, Sonlu Negatif): Enerjisa 4Ç22’de piyasa ortalama beklentisi olan 5.775 mn TL’nin %110 üzerinde 12.122 mn TL net kar açıkladı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen net karda ertelenmiş vergi gelirinin kestirimlerin hayli üzerinde gerçekleşmesi tesirli oldu. Şirket 4Ç22’de 12.490 mn TL ertelenmiş vergi geliri kaydetti. Ciro piyasa ortalama beklentisinin %15,4 altında yıllık bazda %90 artışla 24.007 mn TL düzeyinde gerçekleşirken, FAVÖK piyasa ortalama beklentisinin %29,1 altında yıllık bazda %44 artışla 2.493 mn TL düzeyinde gerçekleşti. FAVÖK marjıda piyasa beklentisinin 2,0 puan altında %10,4 düzeyinde gerçekleşti. Son çeyrek finansal sonuçlarının pay performansına yansımasını ‘sınırlı negatif’ olarak kıymetlendiriyoruz.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Hisse geri alım kapsamında 23.02.2023 tarihinde 8,00 – 8,10 TL fiyat aralığından (8,06 ortalama fiyat) 1.800.000 adet alış süreci gerçekleştirildi. Bu süreçle birlikte, Şirket tarafından geri alım süreci çerçevesinde geri alınan hisselerin toplam adedi 152.830.291 hisseye ve geri alınan hisselerin şirket sermayesine oranı %4,02 düzeyine ulaştı. Ayrıyeten Şirket projelerinden İzmir Konak 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Evora İzmir)’nın Yüklenicisi ile yapılan Mukaveleye Ek Protokol ile 1.133.502.080,90 TL olan Minimum Şirket Hissesi Toplam Geliri, 1.233.316.757,05 TL’ye yükseldi. Kelam konusu Taban Şirket Hissesi Toplam Gelirinin %20’si Emlak Konut’a aittir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Hisse geri alım süreçleri kapsamında; 23.02.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da hisse başına 9,70 TL – 9,85 TL (ağırlıklı ortalama 9,78 TL) fiyat aralığından toplam 463.234 TL nominal pahalı TURSG hisseleri geri alındı. Toplam geri alınan hisselerin sermayeye oranı %2,10’a ulaştı.

Nuh Çimento (NUHCM, Pozitif): Nuh Çimento 1 TL nominal kıymetli hisseye ödenecek nakit kar hissesi teklifini brüt 4,60 TL, net ise 4,14 TL olarak genel şuranın onayına sunacak. Son kapanış fiyatına nazaran %3,1 temettü verimliliği hesaplıyoruz.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


24.02.2023 09:20:10