Gün içinde dış etkenlerle karşı karşıya kalan cilt, vakitle yaşlanma belirtileri göstermeye başlıyor. Bu belirtileri azaltmak isteyen birçok bayan ve erkek ise tahlili botoks yaptırmakta buluyor. Lakin toplumsal medyanın hayatımızdaki nüfuzunun artması, birçok kesimde olduğu üzere estetik alanında da düzmece ilanların tüketicilere daha kolay ulaşmasını mümkün kılıyor. Bunun yanı sıra botoksu estetik kliniklere başvurmadan daha pratik ve düşük maliyetlerle yapmak isteyenler internet üzerinden satılan eserleri de ilgi gösteriyor.
İnternet üzerinden satılan estetik eserlerine karşı uyaran Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal ise, “Uluslararası Estetik Cerrahi Derneği’nin (ISAPS) “Global Survey raporuna nazaran, Türkiye, dünyada en çok estetik cerrahi süreç yapılan 5. ülke oldu. Bunların başında yer alan burun estetiğinde ikinci, botoksta ise üçüncü sıraya yerleşti. Elbette bu uygulamalara taleplerin artması, olumlu olduğu kadar olumsuz sonuçları da beraberinde getirdi. Merdiven altı klinikler çoğaldı, onaysız estetik eserleri satılmaya başlandı. Bu durumu ise en çok gençleşmek için tercih edilen botoksta görüyoruz. Botoks, toplum tarafından daha kolay ve hafif bir estetik bir süreç olarak isimlendirilse da yapılması için uzmanlık ve tecrübe gerekiyor. Gerek sıhhat onayı almayan teşebbüslere başvurulmaması gerekse internet üzerinden reklamı yapılan eserlerin alınmaması çok kritik bir kıymet taşıyor. Zira menşei muhakkak olmayan eserlerle konutta kendi kendine yapılan uygulamalar ve uzman olmayan bireylerin gerçekleştirdiği süreçler sıhhate ziyan verebilir” dedi.�
“Merdiven altı klinikler hastalarda telafisi zor hasarlara yol açabilir”
Estetik süreçlerin ve bunlarda kullanılacak gereçlerin fiyatları aşağı üst birebirdir, piyasadan çok daha düşük fiyatlar veren bir kliniğe gidiyorsanız geçersiz eserler kullanılıyor olabilir diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, “Merdiven altı olarak nitelendirdiğimiz yetkisiz kliniklerde yapılan botoks uygulamalarında ekseriyetle istenen tesir görülmez. Bununla ilgili onlarca mağdur hastanın tekraren birebir süreci uygulatıp istediği sonucu alamadığını kaydediyoruz. Birebir vakitte geçersiz botoks uygulaması yapılan hastalarda alerjik tepkiler görülebiliyor. Bunun yanı sıra göz kapağı düşüklüğüne, yeme ve konuşma zahmetine sebep olabiliyor. Bu yüzden hastaların botoks sürecini sıhhat açısından çok ciddiye almaları gerektiğinin bir sefer daha altını çizmek istiyorum” sözlerini kullandı.
“Botoks uygulamasında doz kullanımı çok kritik”
Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir toksin olan botoks uygulamasının yetkisi olan bir hekim tarafından uygun kurallarda enjeksiyon halinde yapılması gereken bir süreç olduğunu açıklayan Hande Ulusal, “Yüzde çok fazla mimik kullanımı, genetik faktörler yahut yaşlanma nedeniyle oluşan kırışıklıklar göz etrafına, kaş ortasına, alın ve burun kenarlarına yapılan botoks uygulamaları ile çarçabuk tahlile kavuşuyor. Profesyonel takımlar tarafından uygun dozlar ile yapılan süreçler kişinin genç ve zinde bir görünüm kazanması sağlanıyor. Bu süreç ise sadece 10 ila 15 dakikada tamamlanıyor. Hastalar süreçten sonra günlük hayatına süratle dönebiliyor ve botoksun tesirini 3-4 günde görmeye başlıyorlar” dedi.
Restylane’in memleketler arası eğitmen takımında yer alan Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, kelamlarını şu biçimde sonlandırdı: “Uzun yıllardır bu kesimde hem eğitmen hem uzman olarak misyon alıyorum ve bu süreçte görüyoruz ki kolay bir süreç olarak görülen birçok estetik uygulama uzman doktorlar yapılmazsa hastalarımızda önemli sıkıntılara yol açabiliyor. Bu türlü durumlarda şahısların tabibin müdahale edebileceği donanımlı ve profesyonel grupların yer aldığı kliniklere başvurması gerekiyor. Yoksa hastalar daha az maliyetle gençleşmek isterken, sıhhatinden olabiliyor.”�
02.03.2023 13:34:07