Meyve ve Sebzelerin çöpe atılan kısımlarından neler yapılır?

Meyve ve sebzeler sofralarımızın vazgeçilmezleri,sağlığımız için önemli besin kaynakları. Ancak bu sebze ve meyveler tüketilirken; genellikle çöpe attığımız kabukları, çekirdekleri ve diğer atık parçaları da büyük bir potansiyel taşır. Bu yazıda, meyve ve sebzelerin çöpe atılan bölümlerinin nasıl değerlendirilebileceği konusunu ele alıyoruz. Gıda israfını azaltmanın yanı sıra daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemenin yollarını keşfedeceğiz.

Meyve ve sebzelerin kabukları, çekirdekleri, sapları farklı amaçlar için değerlendirilebilir. Bu attıkları kullanarak tasarruf sağlayabilir sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimseyebiliriz. İşte meyve ve sebzelerin çöpe atılan kısımlarından neler yapabileceğimize dair bazı fikirler:

Birçok meyve kabuğu, reçel, marmelat veya turşu gibi lezzetli, üretilebilir. Özellikle narenciye kabukları, tatlılarınıza benzersiz bir aroma katabilir.

Karpuz Kabuğu

Çok faydalı olan karpuz kabukları, kansere karşı da oldukça etkili. Karpuz kabuklarından reçel yapabilirsiniz.

Portakal kabuğu

Portakal kabuklarını iyice yıkadıktan sonra ince ince dilimleyerek harika şekerlemeler yapabilirsiniz. Bu şekerlemeleri kahvenizin yanına ikram olarak misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

Muz kabuğu

Muz kabuklarını atmayıp bir bardak suyun içerisinde bekletirseniz eğer, bitkilerinizin daha sağlıklı ve canlı olmasına yardımcı olacaktır.

Kiraz Sapı

Kiraz saplarını çöpe atmak yerine kurutarak kendinize form çayı yapabilirsiniz.

Sebzelerin kabukları ve sapları, çorbaların veya sebze stoklarının lezzetini artırmak için kullanılabilir. Aynı zamanda sebze cipslerini yapmak veya kompost için kullanmak da mümkündür.

Patates kabuğu

Yüksek antioksidan içeren patates kabuklarını atmayarak göz altı torbalarına veya morluklarınıza karşı doğal bakım maskesi hazırlayabilirsiniz.

Kereviz sapı ve yaprakları

İdrar söktürücü özelliğiyle bilinen kereviz sapı ve yaprağını salatalarınıza ekleyerek hoş bir aroma yakalayabilirsiniz.

Özellikle elma veya armut çekirdekleri, kompost için mükemmel bir malzeme olabilir. Ayrıca bazı meyve çekirdekleri, yağlar ve esansiyel yağların elde edilmesinde de mevcuttur.

Karpuz çekirdeği

Yediğiniz kuruyemişlere alternatif arıyorsanız, önerimiz karpuz çekirdeği. Karpuz çekirdeğini çöpe atmayarak ister fırında isterseniz de güneşte kurutarak faydalı ve lezzetli bir kuruyemiş elde edebilirsiniz.

Meyve ve Sebze Yaprakları

Bazı sebzelerin parçaları, örneğin pancar veya havuçtan oluşan, salatalarınıza veya şekerlerinize lezzet katabilir. Ayrıca, kurutarak çay yapabilirsiniz.

Kahve telvesi, cilt bakımı için kullanılabileceği gibi, bahçenizde gübre olarak da mevcuttur.

Maddi tasarruf sağlamakla kalmayıp aynı zamanda doğal kaynakların korunması ve gıda israfını azaltma konusunda da önemli bir rol oynadığını unutmayın.


12.09.2023 13:05:25