Mutfakta deprem hasarını azaltacak önlemler

Türkiye’nin 2. derece fay sınırı üzerinde olması sebebiyle hayat alanlarında kullanılacak yapı gereçlerinin deprem riski göz önünde bulundurularak tercih edilmesi gerekiyor. Yalnızca yapısal kaynaklı değil, iç yerde da alınabilecek tedbirler sayesinde ağır hasarlar engelleniyor.

Hayatımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz mutfakta zelzeleye yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu ve tedbir alınmazsa epey tehlikeli olduğunu belirten Bodrum Mutfak Mobilya Kurucusu Mustafa Güneri,öncelikle kullanılacak tüm gereçlerin kırılmaya ve patlamaya karşı sağlam ve esnek olması gerektiğini söylerkenmutfakta alınacak deprem tedbirlerini şu biçimde sıraladı:�

“Deprem anında mümkün yangın ihtimaline karşı tüm elektrikli mutfak aletlerinin montajları gerçek ve eksiksiz yapılmalı, tıpkı vakitte yıllık dönemlerle sağlamlığı denetim edilmeli. Yanıcı ve patlayıcı materyaller kapaklı ve kilitli bir formda saklanmalı ve mutfak, banyo üzere ıslak alan bulunan bölgelerde bu materyallerin priz yerinin yanlışsız seçilmesi epeyce değerli. Kullanım ve saklama alanı için kesici aletlere özel küvet bölmeler yapılabilir yahut mutfağın farklı bir kısmında kesici aletler tablasıyla sabitlenebilir. Gövde ve rafların dikey ve yatay olacak formda çift istikametli sabitlenmesi gerekiyor. Ek olarak bu dolap ve raflarda kaydırmaz raf örtüsü kullanılarak nizam oluşturulabilir, böylelikle sallanma esnasında dolap içindeki gereçlerin öne kayması engellenir. Tıpkı vakitte kilitli push up dolap kapaklar tercih edilmeli ve kapaklarda stoperli menteşe kullanılmalı. Yer tabanında ise endüstriyel kaymaz taban tercih edilmesi ve mutfakta rampa bulunuyorsa kaydırmaz bant kullanılması yeniden sallanma esnasındaki istikrar kaybı sebebiyle düşme ve kazalara yol açmasını mahzurlar.”

Hibya Haber Ajansı






01.03.2023 11:04:10