Kardeş illerin yöresel yiyeceklerini Bilecik Milli Eğitim Müdürü Akyol’a ikram ettiler
Bilecik’te eğitim gören 2’nci sınıf öğrencileri, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol’u ziyaret edip kardeş olarak seçtikleri illerin yöresel yiyeceklerini ikram ettiler.
Yerli Malı Haftası sebebi ile 700. Yıl İlkokulu 2’nci sınıf öğrencileri Simay Ercan ve Ali Göktuğ Çetinkaya, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Sami Akyol’u makamında ziyaret etti.
Minik öğrenciler kendilerine kardeş il olarak seçmiş oldukları Gaziantep ve Amasya yöresine ait yiyecekleri Müdür Akyol’a takdim ettiler.
Hem yörelerinin yiyeceklerini hem de Bilecik’in tanıtımına katkı sunmak amacıyla hediyeleşerek gönül köprüsü kuran minikler haftanın önemine dikkat çektiler.
Öğrencilerin yapmış oldukları anlamlı ziyaretten duyduğu memnuniyetini ifade eden Müdür Akyol, miniklere teşekkür ederek hediye verdi.
Bilecik Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol Kimdir?
1960 İstanbul doğumlu olup, aslen Trabzonludur. Trabzon İmam Hatip Lisesi’nde okudu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1985’te mezun oldu.
Öğretmenlik görevine Malatya’da başladı. Daha sonra Yalova’da okul müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü, ilçe şube müdürlüğü, il müdür yardımcılığı ve müdür vekilliği görevlerinde bulundu. 10 Kasım 2020 tarihli ve 2020/517 sayılı Karar ile Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandı.
Evli ve iki çocuk babasıdır.
Bilecik Tarihi
Günümüz yerleşimiyle ilgili bilgiler sınırlıdır. Şehrin 4 km güneybatısında yerleşimin M.Ö 3000’lere kadar uzandığı düşünülen Agrilion antik kenti bulunmaktadır.
Günümüz yerleşimin Hamsu ve Debağhane dereleri arasındaki kayalık çıkıntıda Bizans döneminde Belekoma adıyla bilinen bir kale bulunmaktaydı.�
13. yüzyılda Bizans’ın Selçuklularla mücadelesinde uç bölgesinde yer alan Bilecik, yüzyılın ortalarından itibaren tekfur idaresinde merkezden yarı bağımsız olarak yönetilmekteydi.
Bilecik, 1299 yılında ani bir baskınla Osmanlı topraklarına katıldı. Bilecik’in ele geçirilmesiyle Osman Gazi burada bir mescid yaptırmış, ikinci oğlu Ali ve eşi Bala Hatun ile aynı zamanda eşinin babası olan Şeyh Edebali burada yaşamıştır.
Şehir kalenin etrafında gelişim göstermekle birlikte, coğrafi yapıdan dolayı yeterli büyüme sağlanamamıştır. 16. yüzyılda 700 civarında küçük bir nüfusa sahip olan yerleşimin onda bir kadarını Hristiyan nüfus oluşturmaktaydı.
1649 yılındaki Avârız kayıtlarında Bilecik Ertuğrul Gazi vakıflarına ait bir kasaba olarak kaydedilmiştir. Bu dönemde yerleşim, dokuz Müslüman ve bir Hristiyan olmak üzere 10 mahalleden oluşmaktaydı. Coğrafi konumu nedeniyle tarım yapılamayan yerleşim, bu tarihlerde demir madenciliği ve ipek dokumacılığı yönüyle gelişmişti.
Osmanlı idaresinde uzun süre Sultanönü sancağına bağlı bir kaza olarak görülen yerleşim, Tanzimat’tan sonra Hüdavendigâr eyaletine bağlı bir sancak oldu. II. Abdülhamid döneminde Ertuğrul sancağının merkez kazası Bilecik, Cumhuriyet’in ilk yıllarında vilâyet oldu. 1924 yılında vilâyetin adı Bilecik’e çevrildi.
20.12.2022 15:08:35