İlçemizin tanınan isimlerinden Filiz Koşar‘ın ömrü Pendiklilere hizmet ederek geçti. Hatta Koşar “Bir ömrüm daha olsa onu da Pendikliler için seve seve kullanırdım” dedi. Bir Pendik sevdalısı ki sormayın. Ama bu sevgi tek taraflı değil. Pendikliler de Filiz Koşar’ı içtenlikle seviyor. Peki, Filiz Koşar kimdir? detaylar içeriğimizde.
Pendikiçin fedakarca mesai sarf eden Filiz Koşar, 1 Temmuz 1942 doğumlu. Pendikliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı olarak görevini yıllardır başarıyla sürdürmekte.
Koşar, sosyal aktiviteleri ile dikkat çekerken, yaşam enerjisi ve çalışma aşkı ile de imrendiriyor. Hoş sohbeti ve samimiyeti dolayısıyla; dostu, komşusu onu çok ziyaret ediyor.
Eşi Hüsnü Koşar ise bir dönem Avcılar Kulübü Başkanlığı yaptı. Hüsnü Koşar’a, ‘Pendik’in Hafızası’ desek yeridir. Kendisi birçok söyleşilere konuk olarak, Eski Pendik hakkında değerli bilgiler verdi. Eski Pendik fotoğraflarını da ilgili gruplarla paylaştı.
PENDİK İÇİN BESTELENMİŞ BİR ŞARKIDA EMEĞİ VAR
Pendik şarkısının yapılmasında Filiz Koşar’ın da emeği var. Şarkının bestesini Turhan Taşan, söz yazarlığını ise Sami Derintuna yaptı.
Şarkı Sözleri ise şöyle:
Tarihinin dokusunu bilince
Toprağını mekan diye seçince
Bir yar gibi onu candan sevince
Yaşayanlar vazgeçemez Pendik’ten
Nakarat:
Yaz günleri denizine girince
Balığını doya doya yiyince
Göz dağından manzarayı görünce
Yaşayanlar vazgeçemez Pendik’ten
Koruları yeşilliği sahili
Düşer mi hiç görenlerin dilinden
Yaşayanlar ömür boyu vazgeçmez
İstanbul’un göz bebeği Pendik’ten
FİLİZ KOŞAR’IN AĞZINDAN PENDİKLİLER DERNEĞİ
Filiz Koşar ile gerçekleştirdiğimiz bir söyleşide Pendikliler Derneğini sormuştuk. İşte Koşar’ın bize dernek hakkında verdiği bilgiler…
Dernek; 1994 eylül ayında, Yanyalı mübadillerin Pendik’e ilk gelenlerinden biri olan Emin Derbent tarafından kuruldu. 1995 yılında başkanın kalp krizi geçirmesi üzerine Filiz Koşar başkanlığa getirildi ve o tarihten itibaren de bu görevi sürdürmekte.
Derneğin asıl adı “1924 Pendikliler Derneği” iken, 1924 kaldırılıp ‘Pendikliler Derneği’ olarak değiştirildi.
İlçemizde geleneksel olarak sürdürülmekte olan Pendik Festivali’nin ilkini Pendikliler Derneği gerçekleştirdi. 1999 -2002 yılları arasında baş aktör hep Pendikliler Derneği oldu. Bu anlamda uluslararası bir kültür etkinliğe öncülük etti.
Derneğin çalışmaları arasında; Kurtköy’deki 1.500 ağaçlık hatıra çam ormanı, Ballıca ve Kurtköy ilköğretim okullarına yaptırılan kütüphane, Ballıca İlköğretim okuluna Atatürk büstü ve hayrat çeşme yer alıyor.
Pendik Kaymakamlığı iş birliği ile ihtiyaç sahibi kişilere 25 adet tekerlekli sandalye bağışı ve dar gelirli ailelere maddi yardım sağlandı.
Dernek bünyesinde kurulan TSM korosu; koro şefi olarak Kemal Külah’ın katkıları ile önemli işlere imza attı ve ülkemizi Makedonya’da temsil etti.
Makedonya’da Pendik Rüzgarı / 1 Ağustos 2018 HABERİ
Pendikliler Kültür ve Dayanışma Derneği Türk Sanat Müziği Korosu Makedonya’da düzenlenen Ohrid Festivali’ne katıldı.
Bestekar Kemal Külah şefliğindeki Türk Sanat Müziği Korosu’nun Ohrid ve Struga şehirlerinde iki akşam arka arkaya verdiği konserde, özellikle ‘Vardar Ovası’ ve ‘Osman Ağa’ şarkıları dinleyicilerin büyük beğenisini kazanarak dakikalarca alkışlandı. Makedonyalılar bu şarkılara sahneye çıkıp dans ederek de eşlik etti.
Koro Şefi Kemal Külah gazetemize yaptığı değerlendirmede; “Ekibimize duyulan yakın ilgi ve sevgi gösterileri bizi çok mutlu etti. Kendimizi ülkemizde konser veriyormuş gibi hissettik” dedi.
Pendikliler Derneğinin Kuruluş Hikayesi
Araştırmalarımız neticesinde Pendikliler Derneğinin kuruluş hikayesine Son Dakika Gazetesi İmtiyaz Sahibi Enver Tuksal tarafından ulaşıyoruz.
Gazeteci Enver Tuksal’dan derneğin kuruluş hikayesi: “10 Mayıs 1994 yılında basınla sohbet eden (Eski) Kaymakamımız Mustafa Akyol Pendik’e ilk gelen yerli halkı tanımak isterim bir organizasyon yaparsanız katılırım dedi. Pendik Gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Metin Yazıcı öncülük etti. Pendik gazetesinin organizasyonu sonucunda; Pendikli Yanya, Drama, Kavalalı mübadilleri Atatürk Kültür Merkezinde kaymakamla buluştular. Herkes yakınları ile geldi, güzel bir görüşme oldu. Toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Sonrasında Kaymakam Akyol bana “Enver Bey niye Pendikliler Derneği kurmuyorsunuz birçok ilçede var” dedi. Ben de Sayın Kaymakamımız buradaki ilk Pendiklilerden en az 7 kişi gelsin hemen kurarım dedim. 15 gün içinde gazeteye gelenlerle kurucular kurulu oluşturarak 1924 Pendikliler Kültür ve Dayanışma Derneğinin tüzüğünü hazırladım ve derneğin kuruluşunu yaptım. En yaşlı üye Emin Derbent’i başkan seçtik. Ben de ikinci başkan oldum.”
FİLİZ KOŞAR, PENDİK İLÇE İNSAN HAKLARI KURULUNDA DERNEKLERİ TEMSİL EDİYOR
2022 yılında ilçe Kaymakamı Dr. Hülya Kaya öncülüğünde, ‘İnsan Hakları Kurulu’ üyeleri arasında görev dağılımı yapıldı, komisyonlar oluşturuldu. ‘Pendik İlçe İnsan Hakları Kurulu’nda dernekleri temsilen Filiz Koşar’a görev verildi.
FİLİZ KOŞAR ŞİİR DE SEVİYOR
Gazeteci – Yazar Metin Yazıcı’nın ‘şiir tiyatrosu’ başlıklı dinletisinde Filiz Koşar da ‘Doğrudan Uzaklarda’ adlı bir şiir okuyarak sahne aldı.
Umut Çocukları Şiir Dinletisinde de sahnedeydi
Gazeteci – Yazar Metin Yazıcı ve İstanbul Pendik Eğitim Kültür Sanat ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şefika Yazıcı’nın Kartal Vakıfbank Umut Çocukları Ortaokulu yararına düzenlendiği ve Cumhuriyet Dönemi Türk şairlerinin okunduğu şiir dinletisinde Filiz Koşar da Nazım Hikmet’in Kadın şiirini seslendirdi.
FİLİZ KOŞAR’DAN BİR MESAJ VAR
Filiz Koşar bizlere; “Hayatımın her anında güzel şeyler başarmak için var oldum. Bir ömrüm daha olsa onu da Pendikliler için seve seve kullanırdım. Güzellikleri paylaştıkça, mutluluğun arttığını ve yaygınlaştığını yaşayarak hissetmiş bir ablanız olarak sizlere de bu doğrultuda rol almanızı öneririm” diyor.
İlçemize değer katan sosyal, kültürel faaliyetlerinden dolayı Filiz Koşar’a ve derneğine teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız…
Hazırlayan: Elif Kırnak
30.10.2024 12:10:00