Oyuncu Müfit Kiper Kimdir, Hangi Filmlerde Oynadı, Pendik ve Müfit Kiper

Seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper’in babası olan Müfit Kiper’in hayatı merak konusu oldu. Müfit Kiper kimdir, hangi filmlerde oynadı, Müfit Kiper Pendik’te yaşadı mı? Tüm merak edilenler haberimizde.

İşte detaylar…

MÜFİT KİPER KİMDİR?

1912’de Manastır’da doğdu. 1932 yılında ‘Mucize’ piyesinde ‘Jaro’ rolü ile sahne hayatına başladı. Sinema hayatına ise senaryosunu Nazım Hikmet’in yazdığı, yönetmenliğini ise Muhsin Ertuğrul’un yaptığı Aysel Bataklı Damın Kızı filmindeki rolü ile adım attı. Kariyeri boyunca 150 piyeste rol alan Kiper, son olarak ‘Genç Osman’ piyesinde bir din adamını canlandırdı. 9 Temmuz 1974’te İstanbul’da trafik kazası nedeniyle yaşamını yitirdi. Evli ve iki çocuk babasıydı.

TARİHLERLE MÜFİT KİPER’İN OYUNCULUK HAYATI

MÜFİT KİPER VE PENDİK

Şehir Tiyatroları oyuncusu Müfit Kiper ve Seslendirme Sanatçısı oğlu Mazlum Kiper Pendik’te uzun yıllar yaşadılar.

Şarkıcı, besteci ve oyuncu Bora Ayanoğlu’nun unutamadığı Pendik anılarını ‘Yaşama Dokunmak dergisinde’ yazmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bu Ses Tanıdık Geliyor! Mazlum Kiper’in Pendik anıları ile geçmişte yolculuk yapıyoruz

Bora Ayanoğlu şu sözlere yer verdi:  “İki sarı, bir kara kafa. Sarı kafalar, Mazlum ve Baki Kiperler. Kara kafa ben, Bora Ayanoğlu. Kaç yaşındayız.. dört mü.. beş mi? Müfit Amcamın yani, Müfit Kiper’in Pendik’teki tek katlı villasına misafir gelmişim tek başıma. Pendik’in tatlı rüzgarlarıyla uyuyakalmışız. Uyandığımızda verandadan Müfit Amcanın motorlu kayığı ile balığa çıktığını görür, akşama bize balık ziyafeti çekeceğini anlardık.”

Bora Ayanoğlu: Pendik birçok sanatçıya kucak açtı

Ayanoğlu’nun dergide yayınlanan yazısının devamı şöyle: “Mazlum, Pendik’e uğramamı ve Lütfiş’le Müfit Amcayı görüp, Rahmanlar’daki yazlığa öyle gitmemi istemişti. Kabul edip Pendik’te inip Müfit Amcalara geldim. Israrla o gece kalmamı istedi Pendik’te. Rahmanlar şuracıkta, giderim dediysem de, bırakmadı yatırdı beni. Ertesi gün eve yaklaşırken; Mazlum, bir hafta önce gripten hasta bıraktığım ağabeyimin öldüğünü söyledi bana. Müfit Amcamın beni alıkoymasının sebebi bu imiş meğer! İşte Pendik ile ilgili unutamayacağım anılarımdan biri de budur. Pendik, Lütfiye ve Müfit Kiper’in birçok sanatçıya kucak açtığı yerdir. Pendik’te geçen her günümü, onların bana armağan ettiği sevgi yumağından çekerek sonsuza kadar götüreceğim. Pendik, Kiper Ailesi sayesinde benim Pendik’im olmuştur her zaman.”

Pendikli Engin Tasbaslı’nın da bir gönderide yazdığı yorumu size aktarıyoruz: “Pendik’ te tiyatro açmak Müfit Beyin fikri idi. Dedem de tiyatro sevdalısı olduğundan iki kafadar bu fikri gerçekleştirdiler. Dedem Osman Ethem Aksongar kendisini ait binayı tiyatro haline getirdi. Müfit Bey de grubu getirdi. Kemal Sunal, Bülent Kayabaş, Şener Kökkaya, Ajlan Altuğ…”

Pendik’e katma değer katan sanatçılarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Müfit Kiper Fotoğrafları


18.09.2023 18:02:53