Panorama 1453 giriş ücreti ne kadar, Panorama 1453 Tarih müzesinde neler var?

Panorama 1453 Tarih Müzesi Nerede?

Panorama 1453 Tarih Müzesi olarak bilinen İstanbul-Topkapı’da bulunan bu müze, İstanbul’un fethedilişinin çeşitli materyallerle canlandırıldığı panoramik bir müzedir. Topkapı Parkı içerisinde yer almaktadır. Panorama 1453 Tarih Müzesi Adres: Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34015 Zeytinburnu/İstanbul

Panorama 1453 Nasıl Gidilir?

Metrobüs ile Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne gitmek için Topkapı durağında inmelisiniz.

Topkapı Panorama 1453 Durağının Yakınından Geçen İETT Otobüsleri

Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne Tramvay ile Nasıl Gidilir?

Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne tramvay ile ulaşım oldukça basittir. Burada Topkapı Durağı’nda indikten sonra kısa yürüme mesafesi ile Topkapı Kültür Parkı içinde bulunan müzeye giriş yapabilirsiniz.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Giriş Ücreti 2023

Panorama 1453 Tarih Müzesi kaçta kapanıyor ziyaret saatleri

Panorama 1453 Tarih müzesinde neler var?

Dünyadaki örnekleri arasında tam panorama olması dolayısıyla da bir ilk olan Panorama 1453 resim platformunda ziyaretçi, Sultan II. Mehmed’in binlerce askerinin tekbir sesleri ve Mehter Marşları eşliğinde o ruhu ve günü yeniden keşif ve idrak ediyor. Resimde 10.000 figür çizimi vardır.

Panorama 1453 Tarih Müzesi 360 Derece Sanal Tur

Panoramik müze elinizin altında! 360 Derece sanal tur özelliği ile tarihi müzenin hem iç mekânını hem de dış mekânını Mehteran Grubu’nun eşsiz parçalarıyla birlikte deneyimleyebilirsiniz.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Hakkında Bilgi

2009’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul’a kazandırılan Panorama 1453 Tarih Müzesi, ‘dünyanın ilk tam panoramik müzesi’ olma unvanını taşıyor.

İstanbul’un en gözde mekânları arasında yer alan müze, İstanbul’un fethini ziyaretçilerine yeniden yaşatıyor.

29 Mayıs 1453 sabahı; 2009 yılından bu yana tarihte uzun bir yolculuğa çıkmak isteyenler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı Kültür Parkı’nda, fethin rüyasının görüldüğü bu alanda ölümsüzleştiriliyor.

31 Ocak 2009 tarihinde açılışı gerçekleşen Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kazandırılmıştır. Kuşatmanın geçtiği Topkapı – Edirnekapı surlarının karşısında bulunmasıyla da İstanbul’un tarihe açılan kapısı olan Panorama 1453 Tarih Müzesi, Kültür AŞ tarafından işletilmektedir.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Yapım Aşaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına 2005 yılında başlanan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 2008 yılında tamamlanmıştır.

Panorama 1453 Tarih Müzesi sekiz sanatçının aralıksız üç yıl süren uyumlu bir çalışması sonunda ortaya çıkmıştır. Fikrin sahibi ressam ve çizgi film yönetmeni Haşim Vatandaş aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü de yürütmüştür. Ramazan Erkut (background),Yaşar Zeynalov (figürlerden sorumlu ressam),Oksana Legka (ressam),Ahmet Kaya (storyboard),Hasan H. Dinçer (bilgisayar uygulama),Atilla Tunca (maket) ve Murat Efe (bilgisayar uygulama) olmak üzere çalışma sekiz sanatçı tarafından gerçekleştirilmiştir.

Çalışmanın ilk yılı araştırmayla geçmiştir. Resimde 10.000 figür çizimi vardır. Resmin gerçeklere uygunluk konusu sanatçıları epeyce uğraştırmıştır. 1/10 ölçekteki maket çalışması önemli bir aşamayı oluşturmuş, bu sayede eksikler tespit edilmiştir. Bundan sonra her şeyin sil baştan yapıldığı ayrıntılı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Ayrıntıların hangi yoğunlukta yer alacağı sanatçılar arasında tartışma konusu olmuştur.

Ekibin bir kısmı çok miktarda ayrıntının 14 metre mesafeden görünmeyeceğini savunmuş, sonunda sanatçılar 14 metreden görünmese de biraz fazla ayrıntıya yer verme konusunda anlaşmışlardır. Böylelikle bir ziyaretçi farklı zamanlarda müzeye geldiğinde daha önce görmediği bir ayrıntıyı fark edebilecektir. Ayrıca ilerleyen teknolojiyle birlikte gelişen fotoğraf makineleri de detayları algılama konusunda yardımcı olacaktır.

PANORAMA 1453 TARİH MÜZESİ İKİ ANA BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Panorama 1453 Tarih Müzesi iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm girişten başlayıp panoramik resme giden güzergâhtadır. Bu güzergâhta kalıcı olarak hazırlanan Panorama 1453 daimi sergisi yer almaktadır.

İSTANBUL’UN FETHİNE DAİR HER ŞEY

İstanbul’un kuruluşundan başlayıp, İstanbul’un kuşatmasını, fethini, Fatih Sultan Mehmed’in hayatını, hukuk, sanat, medeniyet, kültür ve İstanbul’u inşa faaliyetlerini, savaşların orijinal minyatür, gravür ve resimler eşliğinde anlatıldığı ve günümüz bakış açısıyla fethin resmedildiği modern minyatür çalışmalar yer alıyor.  

29 MAYIS 1453 GÜNÜNÜ DENEYİMLİYORSUNUZ

Serginin bitiminde, panoramik resmin bulunduğu platformun girişi başlamaktadır. Kısa ve karanlık bir koridorun bitiminde ise ziyaretçiler kendilerini birden 29 Mayıs 1453 gününün şafak vaktinde hissetmekte ve adeta şehre giriş anına şahitlik etmektedirler.

Burası insana, kapalı bir mekâna girildiği halde, bir şekilde tekrar üç boyutlu dış mekâna çıkılmış duygusunu yaşatmaktadır.

FİZİKİ KONUMU BÜYÜLEYİCİ

Panorama 1453 Tarih Müzesi kadar inşa edildiği alan da anlamlı bir tercihin ifadesidir. Çünkü Müze geçmişte Topkapı’daki Trakya Otogarı’nın olduğu alanda, bugün ise Topkapı Kültür Parkı’nın içinde, askerlerin şehre girdiği ilk noktalara şahitlik eden bir noktada yükselmektedir. Müzenin durduğu noktadan bakıldığında, sol tarafta Edirnekapı surları, karşı tarafta ise Topkapı surları yani Konstantiniyyeyi, İslambol ve İstanbul yapan ilk harekâtın gerçekleştiği yani Osmanlı askerinin şehre girdiği kapı, sağ tarafta ise Silivrikapı surları görülmektedir. Müzede yaşlısı ve genciyle 7’den 70’e fetih hadisesini en etkili şekilde yaşayanlar, burada “üç beş adımlık” mesafedeki bu surları inceleme, ordugâh kurulan alanlarda o havayı teneffüs etme, müzenin yer aldığı Topkapı Kültür Parkı içerisinde dinlenme ve eğlenme imkânı da bulmaktadır.

İSTANBUL KİTAPÇISI DA MEVCUT

Daha fazla okura ulaşabilmek adına zaman içinde şube sayısını da artıran ve 10 şubeye ulaşan İstanbul Kitapçısı’nın bir şubesi de Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde yer alıyor.

İstanbul temalı hediyelik ürünler de İstanbul Kitapçısı mağazalarında yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor.


02.10.2023 17:59:44