Para politikası beklentileri yön verecek

Seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesine ait kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının akabinde önümüzdeki iki ay boyunca yurt içinde siyasetin ön planda kalmaya devam edeceğini varsayım ediyoruz. Hasebiyle bu müddet zarfında yurt dışı piyasalarla korelasyonun göreli olarak daha düşük seyretmesi ve volatilitenin artması sürpriz olmayacaktır. Haftanın genelinde ise SVB’nin iflasının akabinde para siyasetlerine dair öngörülerin global risk iştahını şekillendirmesini beklerken ABD’de TÜFE sayısını, Euro Bölgesi’nde ise ECB toplantısını haftanın değerli mevzu başlıkları olarak görüyoruz.

Yeni haftanın en değerli mevzu başlığını net halde ABD TÜFE sayısı oluşturuyor. Yarın açıklanacak manşet sayının yıllık bazda %6,4’ten %6,0’ya gerilemesi beklenirken çekirdek sayının ise %5,6’dan %5,5’e gerileyeceği iddia ediliyor. Gelecek haftaki FOMC toplantısı öncesinde göreceğimiz son kıymetli bilgi olduğu için enflasyonun ortaya koyacağı tablo bu hafta muhtemelen piyasalara taraf veren ana öge olacaktır. Enflasyonun Fed’in siyaset faizinin üzerinde olması ise sıkılaştırma beklentilerini canlı tutan en kıymetli ögelerden biri olarak kalmaya devam ediyor. Enflasyon sayısının akabinde Cuma günü ise Michigan tüketici inanç endeksinde uzun vadeli enflasyon iddialarındaki değişimi izleyeceğiz. Son ankette 5 yıl vadeli enflasyon beklentisi %2,9 düzeyinde bulunuyordu.

Euro Bölgesi’nde ise bu hafta ECB toplantısı öne çıkıyor. Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda Merkez Bankası’nın faiz oranlarında 50 baz puanlık artırıma gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. ECB’nin en az Fed kadar agresif bir duruş sergileyeceği beklentisi parite üzerindeki baskının limitli kalmasını sağlayan bir öge olarak çalışıyor. Münasebetiyle toplantıda faiz kararının yanında bankanın gelecek aylarda ne derece sıkı para siyaseti izlenebileceğine yönelik bildirileri da dikkatle izlenecektir. Başka taraftan Euro Bölgesi finansal şartlar endeksi son devirde bir ölçü geri çekilmiş olsa da 2009 ortasından bu yana en yüksek düzeylerde kalmaya devam ediyor. Bunun da paritedeki kırılganlığı azalttığını söyleyebiliriz.

TL: Bu hafta ABD TÜFE sayısının ortaya koyacağı tablonun yanında TL’nin görünümüne tesir edebilecek mevzu başlıkları ortasında TCMB’nin açıklayacağı piyasa iştirakçileri anketini de görüyoruz. Siyaset faizinde son yapılan 50 baz puanlık faiz indiriminin akabinde enflasyon beklentilerinin ne istikamette değiştiği yakından takip edilecektir. Son ankette 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %30,75 olarak gerçekleşmişti. Ankette ayrıyeten TCMB’nin siyaset faizine ait beklentileri de izleyeceğiz. Öte yandan Mart ayı borçlanma programına geçen hafta başlayan Hazine’nin bu hafta ihalesi bulunmuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ise Cuma günü Türkiye’nin kredi notuna dair güncelleme yapması bekleniyor. Mevcut durumda Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir düzeyin 5 kademe altı olan B düzeyinde, görünümü ise negatifte bulunuyor. Notta yahut görünümde rastgele bir değişikliğin yapılması beklenmiyor.





Borsa İstanbul: Son süreç günündeki satış baskısı zayıf bir kapanış yapılmasına neden olsa da Borsa İstanbul bilhassa bankacılık dalının güçlü takviyesi ile yurt dışı piyasalardan bariz biçimde müspet ayrıştığı bir haftayı geride bıraktı. Endeksin teknik görünümünün ise çok fazla değiştiğini söylemek güç. O denli ki 5320 puanın üzerinde kalınması kısa vade için optimist bir sinyal vermeye devam ediyor. Fakat üstte ehemmiyetine sıklıkla vurgu yaptığımız 5500 puan düzeyi şimdi aşılabilmiş değil. Hasebiyle yeni haftada kelam konusu düzeyin geride bırakılıp bırakılmayacağı momentum kazanımı açısından yakından takip edilecektir. Öte yandan dördüncü çeyrek bilançoları için son haftaya girilirken büyük ölçekli şirketlerden BIMAS’ın sonuçlarını takip edeceğiz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 6025.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5984, 5936, 5893 ve 5845 takviye olarak izlenebilir. 6068, 6116, 6159 ve 6207 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 19.1328 düzeyinde kapatan USD/TL vadeli süreç kontratlarında 19.1135, 19.0755, 19.0370 ve 18.9605 takviye olarak izlenebilir. 19.1520, 19.1900, 19.2285 ve 19.3050 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak Ünlü & CO

Hibya Haber Ajansı


13.03.2023 10:20:49