Başkanlığını Binali Koç’un yaptığı Pendik Lisesi Eğitim Vakfı (PELEV) ve Müdürlüğünü Halil Yıldız’ın yürüttüğü Pendik Anadolu Lisesi organizasyonu ile 22 Aralık Pazar günü 14.00 – 16.00 saatleri arasında lise bahçesinde ‘Geleneksel Boza Günü’ buluşması düzenleniyor.
Bölgemizin en köklü okullarından biri olan Pendik Lisesi mezunlarını, emekli ve görevdeki öğretmenleri bir araya getirerek özlem gidermeye ve beraberlik ruhunu arttırmaya yönelik düzenlenen Geleneksel Boza Günü etkinliği kapsamında yemek programı da gerçekleştirilecek.
GELENEKSEL BOZA GÜNÜ PROGRAM AKIŞI ŞU ŞEKİLDEDİR:
13.30 – 14.00 | Lise Bahçesinde karşılama ve selamlaşma
14.00 – 14.45 | Konferans salonunda takdimler, barkovizyon sunumu, 50. Yıl (1974 ve öncesi) mezunlarının belgelendirilmesi
14.45 – 16.00 | Boza ikramı ve sınıfların gezilmesi
YEMEK PROGRAMI
17.30 – 21.30 | Pavli Adası Sosyal Tesislerinde Yemek ve Eğlence
*Katılmak isteyen tüm mezunların 20 Aralık tarihine kadar isim bildirmeleri gerekmektedir.
Adres: İstanbul Tersane Komutanlığı, Pavli Adası Sosyal Tesisleri Pendik.
İLETİŞİM:
Pendik Anadolu Lisesi Müdürü Halil Yıldız (0505 811 10 27)
PELEV Başkanı Binali Koç (0533 382 40 30)
Muammer Eşsiz (0532 612 90 98)
Hasan Koç (0532 520 22 02)
Pınar Koç Yolver (0535 592 26 01)
Cemal Kınay (0535 878 90 22)
Bahri Köseoğlu (0532 286 77 67)
PAVLİ ADASI HAKKINDA
Pavli Adası, Eski adı Mavronisi olan ve halk arasında Pavli Adası olarak bilinen ada, geçmişte denize girilen ve piknik yapılan bir yer olarak tercih edilmekteydi. 1970’li yıllarda denizin doldurulmasıyla ada karaya bağlanmış ve günümüzde Aydınbey Yarımadası olarak adlandırılmaktadır.
1999 Marmara depremi sonrasında Deniz Kuvvetleri Pavli Sosyal Tesisleri Komutanlığına bağlanan ada Pavli Sosyal Tesisleri» olarak hizmet verirken, 2022 yılında Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanarak Pendik Vardiya Yatakhanesi Şube Müdürlüğü olarak toplu yemek ve düğün organizasyonlarıyla halkımıza da hizmet vermeye devam etmektedir.
BOZA HAKKINDA
Boza, darı irmiği, şeker ve sudan yapılan fermente bir içecek türüdür. Boza mayalanarak oluşur ve probiyotik içerir. Fermantasyon süreçleri bozaya göre farklılık gösterebilir. Bu da bozanın kalitesinin değişmesinin bir nedenidir. Fermantasyon sürecindeki farklılıklar fonksiyonel ve sindirilebilir özelliklerini de değiştirir. Boza, 30 derece sıcaklıkta 24 saat fermantasyon için dinlendirilir. Daha sonra 4-5 derecede buzdolabına koyulur ve servise hazır hale getirilir. Tatlı-ekşi bir tada sahiptir ve bu nedenle de karakteristik bir tadı olduğu kabul edilir.
1074'te Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ü Lügat-i Türk eserinde bozanın darıdan yapıldığı belirtilmiştir. Eski zamanlarda Kafkasya'da yaşayanların boza tükettiği bilinir. Kırım, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Mısır'a da yayılmış boza, Doğru Avrupa ve Balkanlar'da da tüketilmeye başlanmıştır. 16. yy'da ise boza dükkanlarda satılmaya başlanmıştır.
03.12.2024 16:45:41