Pendik Süreyyapaşa İlkokulu & Kurucusu Hakkında

Pendik Süreyyapaşa İlkokulu 1954 yılında eğitime başlanmış olup 1955-1956 Eğitim Öğretim yılında Pendik’in ikinci ilkokulu olarak hizmete açıldı.

Adını önünden geçen caddeden aldı. İlkokul, 1956 yılından beri çevresine hizmet verdi.

1956 yılında yapılan binaya ileriki tarihlerde ihtiyaca cevap veremediğinden yeni binalar eklendi. 1991-1992 Eğitim ve Öğretim yılında ilköğretime dönüştürülerek Süreyyapaşa İlköğretim Okulu ismini aldı.

Anadolu’dan İstanbul’a göçlerden Pendik de nasibini almış, ilköğretime dönüşen okul yeterli gelmedi. 17.09.2004 tarihinde tüm binalar yıkılmış, yerine bugünkü modern binası yapıldı.

2022 yılı Pendik Süreyyapaşa İlkokulu Okul Müdürü Hüseyin Dülger’dir.

Yeni Mahalle Süreyyapaşa Cad. No11 Pendik / İSTANBUL

Süreyyapaşa (İlmen) Kimdir?

Süreyyapaşa (İlmen) Cumhuriyetin ilk yıllarında özellikle  Kadıköy’de   batılılaşma eylemleri ile ilginç ve hayırsever bir kent hizmetleri önderidir.  Kültürel, sosyal, eğitim ve spor amaçlı birçok girişime öncülük  etmiştir.

İlmen Eski Yugoslavya’daki Petgoriçe’de 1874 yılında doğar.

Türk asker, siyasetçi ve iş insanı. Harp Akademisi’ni bitirdikten sonra kurmay subay olarak uzun süre Genelkurmay’da çalıştı.

Genç yaşta general oldu. İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra askerlik konusunda yayınlar yaptı.

Orduda havacılığa yer verilmesinde emeği geçti. Tümen komutanı iken askerlikten ayrılarak İstanbul’da bir dokuma fabrikası (Adalet Mensucat Fabrikası),sinema ve opera binası kurarak işletmeciliğini yaptı.

Çeşitli sportif (Adalet Spor Kulübü’nün kurulması) ve hayır içeren projelere imza attı.

1930 yılında aktif siyasi yaşamını noktaladı.

İstanbul Maltepe’de SSK Süreyyapaşa Hastanesi’ni kurdu. 6 Şubat 1955 tarihinde öldü.


03.11.2022 13:40:46