Pendik Kaymakamlığının himayelerinde, Pendik Belediyesi ve Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla, İstanbul Ahilik Komitesi Üyesi kuruluşu Ahi Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (AHİSİAD) organizatörlüğünde düzenlenen 37. Ahilik Haftası Kutlama Programı gerçekleştirildi.
Pendik Melek Aknil Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen, oldukça yoğun ve renkli geçen programa; il - ilçe protokolü, vatandaşlar ve geleceğin Ahileri meslek liseli öğrencileri katıldılar.
Okul Müdürü Ferhat Gücükoğlu’nun açılış konuşması ile başlayan programda Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Pendik Kaymakamı Mehmet Yıldız, AHİSİAD Genel Başkanı İbrahim Çam günün anlam ve önemine dair birer konuşma yaptılar.
Konuşmalarının ardından demir dövme ve şed kuşatma töreni gerçekleştirildi.
Bu törenlerden sonra okulun maraton koşularında ödül alan öğrenciler sahneye davet edilerek alkışlandı.
Yine okulun öğrencilerinden oluşan karate takımının gösterisi, moda tasarım teknolojileri alanı defilesi programda yer aldı. Yapılan Ahilik ikramlarından sonra ilçe protokolü sınıfları gezerek günü tamamladılar.
AHİSİAD GENEL BAŞKANI İBRAHİM ÇAM’IN GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNE DAİR KONUŞMASI:
“Yüce Allah’a hamd adı görklü peygamberimize salat ve selam olsun..
Sayın kaymakamım, sayın belediye başkanım, sayın garnizon komutanım, kıymetli Pendik protokolü, basınımızın kıymetli temsilcileri, çok kıymetli ahiler yetiştiren eğitim neferlerimiz, ahi adayı meslek liseli öğrencilerimiz, ve onları yetiştiren kıymetli velilerimiz ahilik bayramı kutlamasına hoş geldiniz şerefler verdiniz.
Kıymetli dinleyiciler,
Ahilik bayramı diyoruz çünkü ahilik teşkilatı ve disiplinleri bir güne bir haftaya sığdırılacak ve hatırlanacak bir mesele değildir.
İnsanlığın bilinen tarihinde demiri ilk işleyen millet olan Türklerin ticaretlerine şiar edindikleri edebin, İslam ile yeniden müşerref olduktan sonraki Kur’an’i ticaretlerinin adıdır ahilik.
Metal işlemeciliği, hayvancılık, dokumacılık vb dallarda iş insanlığına başlayan milletimizin 12 y.y da Anadolu’da Ahi Evran namında Nasuriddin Mahmud adında bir yiğit zanaatkarın 32 meslek dalını teşkilatlandırıp Anadolu’da sanayi devrimini gerçekleştirmesinin adıdır, ahilik.
Yine bu yiğit ve ahilerinin günümüze tamda yakın zamana ve bu anlara ışık olacak şekilde; içteki hainlere rağmen Moğol zulmü ve yağması olduğunda bir yandan üretip ekonomiye can verirken diğer yandan gerektiğinde de milleti ve devleti için silah kuşanıp şehit olup can vermelerinin adıdır ahilik.
Kadının yerinin köleden öteye geçmediği dönemlerde toylara başkanlık eden Türk kadınının Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacıda vücut bulması ile tarihte bilinen ilk kadın teşkilatı olan bacıyan-ı rum “yani Anadolu bacılarının kurulması, eğitilen ve her biri meslek sahibi olan kadınların gerektiğinde kilim dokuması gerektiğinde satması gerektiğinde ise eşlerinin yanında çarpışıp Moğollara karşı şehit olmalarının” adıdır ahilik. Yine bugün birkaç gün önce mesleğinin gereğini aşk ile yaparken şehit olan polis kardeşimiz Şeyda Yılmaz’ın kanındaki kudretin adıdır ahilik.
İyi üretilemeyen ayakkabının müşteri memnuniyetsizliği ve bunun teşkilatça tespiti neticesinde hatalı üretilen pabucun üreticinin damına atılıp ustalığının elinden alınması ile cezalandırılması yöntemiyle, yıllardır yeni bir sistem diye firmalarımıza sunulan toplam kalite yönetiminin 12. yüzyıldaki adıdır ahilik. Bugün ise Pendik Tersanesinde paşamız komutasında dünya standartlarında en iyi şekilde üretilen savaş gemilerinde mühendisinden kaynakçısına tüm çalışanların alın terinin adıdır ahilik…
Ahilik geçmişte ceddimizin kurduğu bir tarikat ya da cemaat değildir. Mesleki eğitimden, ticari hayata, esnaf teşkilatından şehirleşmeye kadar bir çok alanda sosyoekonomik disiplinlerin adıdır ahilik.. Dönemininin süper gücü Selçuklu ve Osmanlı’nın uyguladığı, bu medeniyetlerin mirasçısı bizlerin bugün uygulamaya gayret ettiği ancak gelişmiş ülkelerinin özellikle sanayi üretiminde esnaf teşkilatlarında ve dahi mesleki eğitimde kullandığı disiplinlerin tamamının adıdır ahilik..
Ticarette rekabetin adaletlisi, helal kazancın, paylaşabilmenin, ortak kümelenerek üretebilmenin, markalaşıp birlikte satabilmenin, milletler mücadelesinde ekonomik özgürlüğün, yarınlarda lider ülke olabilme hedefinin mesneti, güç kaynağı ve temelidir ahilik.
Kıymetli dinleyiciler
Ülkemizde sadece İnegöl ilçemizde Ahi Evran’ın icadı model sektörel kümelenme ile yapılan üretim sonucunda cari fazla 1 milyar 30 milyon dolardır. Yine savunma sanayimiz bugün bu kümelenme modeli ile ciddi kazanımlar elde etmektedir.
Tüm bu kazanımlar içerisinde ahilik teşkilatının ilk hedefi olan her insanı yeteneğine göre mesleğe yönlendirme bugün şükür ki milli eğitim bakanlığımızca 100 yılı aşan cumhuriyetimizde ilk kez ortaokula kadar indirgenmiştir. Bizce yeterli değildir. Zira Farabi pedagojik olarak 4-12 yaş arası mesleki eğilimin netleşeceği uyarısı yapmaktayken, gelişmiş ülkelerde özellikle Japonya’da ilkokul öğrencileri araba fabrikasında gerçek aletlerle belli süre eğitilirken bizim yavrularımıza gösteri için kıyafet giydirmekten öteye gidememekteyiz.
Kıymetli hazirun.
Her şeye rağmen ahilik sisteminin ve ruhunun bugünlere taşınmasında emeği geçenlere minnettarız. Her ne kadar sadece esnaflarımız çerçevesinde ve dahi bir hafta hatırlansa bile bu sahip çıkmayı büyük bir nimet sayıyoruz, sahip çıkanlar ve devletimiz var olsun.
Bizler tüm bu marifetlere ilave olarak, Ahi Evran’ı veli ve teşkilatının ticarette edep ve Kur’an’i bakış üzerine kurduğu bu sistemi 365 gün ruhunda yaşayan ticaret insanları oluşturma azmindeyiz. Ayrıca devletimizin yılda bir günü ahilik bayramı adında milli bayram ilan etmesi ve devlet kurumlarındaki tüm terfilerin birazdan uygulayacağımız gibi şeddi şerif kuşanma benzeri bu günde yapılmasının farkındalık oluşturup, meselenin sadece kültürel bir olgudan çıkarılmasında ilk ve önemli bir aşama olacağı inancındayız.
Geçmiş sermayedir, birikimdir, tecrübedir, bize göre bize bırakılan bu sistem hamaset ve aklımıza geldiğinde anılacak mesele değildir. Birçok değerimizin iğdiş edildiği bu dönmede ahilik meselesinde vebal büyüktür. Her meslek sahibi ve dahi bir konuda uzman olan kişi ahidir. Ve her sabah uyandığında veya aynaya baktığında insanlığa adaleti iyiliği hoşgörüyü ulaştıran medeniyeti kuranların mirasının omuzlarımızda olduğu unutmamalıdır. Bu bizlere ticarette edep ile ahlak ile yükselmeyi öğreten, sektörel kümelenme sistemi ile cihana hâkim olan, neslimizi ekonomik olarak güçlü kılan Ahi Evran’a Şeyh Edebali’ye Ahi Sinan’a 1. Murat han hazretlerine, borcumuzdur.
Bu vesileyle programımızı şereflendiren siz kıymetli haziruna ve dahi ahilik deryasından bir damlaya talip olan ahilerime şükranlarımı arz ederim.”
26.09.2024 15:06:15