Pendik Ülkü Ocakları yönetimi ve üyeleri Kızılay’a kök hücre ve kan bağışında bulundular. 06.11.2022 Pazar günü gerçekleştirilen bağış organizasyonu kapsamında çok sayıda ülkücü genç form doldurarak kök hücre bağışında bulundular ve kan verdiler.
Bağış kampanyasına MHP Pendik Belediyesi Meclis Üyesi ve Ülkü Ocakları Eski Başkanı Adem Şen de katılarak destek verdi.
Ülkü Ocakları Pendik İlçe Başkanı Mustafa Güleç gazetemize yaptığı değerlendirmede; “Özellikle kök hücre bağışı insanlarımız için önem arz ediyor. Bu konuda kamuoyu oluşturmak ve örnek olmak için Pendik Kızılayımız ile iş birliği yaparak bu etkinliği gerçekleştirdik. Kök Hücre ve kan bağışlarımız sürecek” dedi.
KÖK HÜCRE BAĞIŞI HAKKINDA
Yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar.
Erişkin kök hücrelerden olan hematopoetik kök hücreler;
- Tüm kan hücrelerine farklılaşabilirler
- Kemik iliği, kan ve göbek kordonundan elde edilirler.
- Uygun koşullarda dondurularak canlılığını korurlar.
Damar yolu ile verildiğinde kemik iliğine yerleşir ve hematopoezi (kan hücrelerinin oluşumu) başlatırlar.
HLA, bir kişinin dokusunun diğer bir kişiye ne kadar uyduğunu gösterir. HLA doku tipi kalıtsal olup, kişinin kardeşleri varsa ikizi en iyi eşleşme ihtimali olan kişilerdir. Hastanın ailesi içerisinde eşleşme bulunamaz ise tarama sizin gibi akraba olmayan kişiler arasında yapılmaya başlanır. Bir bağışçının, bir hasta için uygun olduğunun belirlenmesi, HLA doku tiplerinin eşleşmesi ile olur. Bağışçı ve hastanın HLA sonuçlarının yüksek oranda eşleşmesi, en iyi nakil sonucunun alınmasına neden olur.
Kök Hücre Tedavisi Uygulanan Hastalıklar
- Kemik iliği kanserleri
- Lenfomalar
- Çeşitli organ kanserleri
- Kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar
- Kalıtsal anemiler
- İmmün yetersizlikler
- Kalıtsal metabolik hastalıklar
Bağışçı olmak isteyen bir kişi;
1-18-50 yaş aralığında olmalıdır.
2- Sağlıklı bir kişi olmalıdır. (Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış olan kişiler)
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılır. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir.
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır. Testler sonucunda herhangi bir enfeksiyon ajanı tespit edilir ise bağışçı olamazsınız ve bu konuda bilgilendirilirsiniz.
Eğer enfeksiyon hastalıkları açısından test sonucunuz negatif ise kan örneğiniz HLA (insan lökosit antijeni) doku tipinizin belirlenmesi için TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderilir ve test sonuçları Kemik İliği Bankası’na aktarılır.
Periferik kök hücre veya kemik iliği nakli bekleyen hastalar için bağışçı adayı olmak istiyorsanız ülkemizde ve dünyada nakil olmayı bekleyen herhangi bir hasta için sizin verileriniz de değerlendirmeye alınacaktır.
07.11.2022 16:08:14