Pentagon’a ait gizli belgelerin sızlandırılması ABD müttefiklerini kızdırdı

New York Times ve The Washington Post üzere ABD gazetelerinde yer alan haberlere nazaran, Pentagon’a ilişkin zımnî evraklar kısa müddet evvel Twitter ve başka toplumsal medya platformlarında paylaşıldı. Pentagon'un bu skandalının ortaya çıkmasıyla, birçok ABD aykırısı bilgi açığa çıktı. Örneğin, Yıllardır bilinen ABD istihbarat kurumlarının Ukrayna, İsrail, Güney Kore ve Türkiye üzere müttefik ülkeleri dinlemesi sızdırılan bilgilerle kanıtlandı.

İrlanda'yı ziyaret eden ABD Lideri Joe Biden, 13 Nisan'da skandal hakkında yaptığı birinci açıklamada, “Sızdırılan belgelerle ilgilenmiyorum, ama bu olayın ciddiyetinden endişe duyuyorum. Ancak şimdiye kadar bu olayın ciddi sonuçları olmadı.” sözünü kullandı.

Ancak, ABD'nin müttefiklerinin bu skandala verdikleri reaksiyonlara bakılırsa, skandalın neden olduğu sonuçlar Biden'in beklediğinden daha ciddidir. The Washington Post gazetesinde yer alan habere nazaran, müttefikleri, ABD'nin dinleme faaliyetlerine büyük öfke duyuyor. Sızdırılan kapalı dokümanlarda, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) bir raporunda, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın önderinin, Mossad yetkilileri ve İsrail vatandaşlarının ülkedeki adalet ıslahatına karşı protestosu için teşvik ettiği belirtiliyor. Bu rapor, İsrail'in iç işlerine önemli bir müdahale olarak görüldü. İsrail hükümeti, bu raporu sert bir formda reddetti. İsrail basınına nazaran, İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri ABD idaresinden ilgili rapor hakkında bir açıklama yapmasını istedi.

Sızdırılan dokümanlarda Ukrayna'nın hava savunma sistemindeki zahmetler ve silah yetersizliği üzere problemler gösteriliyor. Bu istihbarat, Ukrayna ordusunun planladığı bahar saldırısına büyük tehdit oluşturuyor. Edinilen bilgilere nazaran, Ukrayna ordusu birtakım askeri planlarını değiştirmek zorunda kaldı. Birtakım Ukraynalı yetkililer, Pentagon'a ilişkin zımnî dokümanların sızdırılmasından büyük memnuniyetsizlik duydu.





Sızdırılan evraklarda, Rusya'daki Wagner Grubu'nun Türkiye'den silah satın alma planları olduğu ortaya çıktı. Türk analistler, Fetullah Gülen olayı ve Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri satın alması üzere nedenlerle ABD ve Türkiye ortasındaki bağlantılarda problemler yaşandığına inanıyor. Pentagon'a ilişkin kapalı evrakların açığa çıkmasıyla, iki ülke ortasındaki hassas ittifak ilgisi daha da riskli hale geldi.

Sızdırılan dokümanlarda, üst seviye Güney Koreli yetkililerin ABD tarafından dinlendiği kaydedildi. Güney Kore'deki The Hankyoreh Gazetesi'nin bir makalesinde, Güney Kore cumhurbaşkanlarının ABD tarafından dinlenmesinin son 40 yılda sır olmadığı belirtildi. Son günlerde, ABD'nin Güney Kore başkanını dinlemesiyle ilgili bir sinema tekrar tanınan hale geldi. Sinemada şöyle bir senaryo var: “ABD'liler cumhurbaşkanımızın ofisine dinleme cihazları yerleştirdiler. Ancak istihbarat kurumumuzun lideri bunu hiç bilmiyordu, ne kadar utanç verici bir durum!”

ABD idaresi Prizma olayından ders almamış ve müttefiklerini denetlemeye devam etti. ABD ve müttefikleri ortasındaki münasebetler eşit değil; aslında müttefikler ABD'nin denetimi altına alınmış durumda. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, zımnî dokümanların sızdırılması skandalı hakkında yaptığı konuşmada, “Müttefiklerimizle sıkı işbirliğini sürdüreceğiz. Ancak hiç kimse ABD'nin güvenliğini korumak için harcadığımız çabalara zarar veremez.” dedi. Yani, ABD'ye nazaran, müttefikleri ABD'nin kontrol ve denetimini kabul etmelidir, lakin ABD'nin güvenliğine yönelik rastgele bir tehdit kabul edilemez.

ABD'nin eski dışişleri bakanı Heinz Alfred Kissinger açıklamasında, ABD'ye düşmanlık besleyenlerin tehlikeli bir duruma düşebileceğini, lakin ABD ile ittifak kuranların ölümcül bir duruma düşebileceğini belirtti. ABD diplomatik tarihinde, müttefiklerine birçok defa ihanet etti. Son günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, muhtemelen ABD'nin hegemonyasından ders çıkardığı açıklamasında, Avrupa'nın stratejik çıkarlarını korumak için ABD'ye olan bağımlılığını azaltması ve bağımsız dış siyasetler izlemesi gerektiğini belirtti. Macron'un argümanı, ABD'nin müttefiklerinin samimi isteğini yansıtabilir.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


20.04.2023 00:03:26