Piyasayı volatil yapan fikirler

Bankacılık krizi kaygıları piyasada azalıyor ve yerini enflasyona bırakıyor. Powell’ın iki bankanın batmaları sonrasında küçük bankalardan sektörün devlerine doğru bir mevduat hareketi olduğunu ancak bunun durma noktasına doğru yavaşladığını ifade etmesi de değişen algının kısa bir özeti. Bunun daha ne kadar süre devam edeceği bilmemekle beraber haber akışının piyasadaki seyri ve algıyı tamamen değiştirdiği bir dönemden geçtiğimizi unutmamak daha doğru olur.

Avrupa tarafında sular tam durulacakken Credit Suisse’in, ABD’li zenginlerin vergi kaçırmak için kullandıkları denizaşırı hesapları bildirmeyerek ABD makamlarıyla yapılan bir muahedeyi ihlal ettiği belirtildi.Bu Haber tahminen Credit Suisse’in geçmişine bakıldığına şaşırılmayacak bir durum olmasa da dün Fransa’da 5 bankaya vergi kaçakçılığı nedeniyle yapılan baskınla birlikte bankacılık dalına güvensizlik duyulabilir. Bu güvensizlik bu sefer finansal değil “ahlaki ve etik” güvensizlik olacaktır.

Diğer taraftan ECB cephesinde enflasyonla uğraş son süratle devam ediyor. ECB yetkilisi Schnabel “ Bankacılık sektöründeki kargaşanın dezenflasyonist etkisi olabilir, ancak çekirdek enflasyon inatçı” telaffuzuyla bir kere daha bu durumun değerini hatırlattı. Geçen hafta konuştuğumuz ve ikilemde kaldığımız bütün bahisleri unuttuk “enflasyon” hariç.

Bugünlerde ise birkaç haftalık ağır oynaklık ve değerli kayıplardan sonra, finansallar piyasalarda nispeten de olsa kanamanın durulduğunu söyleyebiliriz. ABD borsaları Nasdaq endeksi öncülüğünde günü olumlu tamamlandı. Çin ve Brezilya’nın, ABD dolarını aracı olarak bırakarak kendi para ünitelerinde ticaret yapmak için mutabakata varmalarına karşın dolar endeksi yatay seyrediyor. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %3,57 2 yıllıklar ise %4.10 seviyesinde stabil kaldı. Global piyasalarda artan risk iştahının tesiriyle ons altın %0,20 paha kaybederek 1.960 USD’ye geriledi.





Asya tarafında bankacılık krizi kaygılarının azaldığı ve yatırımcıların Çinli e-ticaret holdingi Alibaba’nın geniş kapsamlı yeniden yapılandırma planlarının olması , risk iştahını artırdı ve hisse senetleri için kısmen olumlu bir hava yarattı MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik pay endeksi %0,3 artarak üst üste üçüncü günde bedel kazandı. Japonya’nın Nikkei’si (. N225) Salı günü %1,3 yükseldikten sonra %0,6 paha kaybetti. Lakin Mart 2021’den bu yana en âlâ çeyrek olan bu periyotta %6,1 arttış gösterdi Avustralya pay senetleri (. AXJO) %1 yükseldi

Petrol tarafında, ABD ham petrol stoklarının rafine bakımı sonrasında üretimi artırması nedeniyle düşüş yaşanmıştı. Yeniden Rusya’nın arzında beklenenden daha küçük bir kesinti ve güçlü duran dolar ile petrol fiyatları dengelenmeye çalışıyor .Brent ham petrol vadeli süreçleri varil başına 78,28 dolarda sabit kaldı. West Texas Intermediate ABD ham petrolü %0,1 düşüşle varil başına 72,91 dolara geriledi.

Önemli dataları takip edeceğimiz bu günde sıkılığını koruyan iş gücü piyasası nedeniyle haftalık işsizlik maaşı müracaatları bir oldukça değerli olacak. Akabinde 2022 yılı son çeyreğine ilişkin büyüme bilgilerinin 3. revizyonu açıklanacak. Evvelki sayıya baktığımızda güncelleme yapılması beklenmezken büyümenin yıllık bazda %2,7 düzeyinde kalacağı varsayım ediliyor. Açıklanacak bir öteki data ise PCE sayısı olacak. Daha evvel %4.3 olarak olarak açıklanan PCE verisinde yaşanabilecek bir değişim piyasada tekrar oynaklığı artırabilir.

Yurt içinde ekonomik inanç endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Siyaseti Heyeti (PPK) özeti öne çıkıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Bankacılık bölümünün 2022 yılının Ocak-Şubat aylarında 39 milyar lira olan net kârı bu yılın birinci iki ayında 65,6 milyar liraya yükseldi. Bilgi aylık bazda dalın 11 ayın en düşük düzeyine işaret etti.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumunun (FDIC),son banka iflasları nedeniyle karşı karşıya kaldığı yaklaşık 23 milyar dolarlık maliyeti büyük bankaların ödemesini istediği bildirildi.

Merkezi İsviçre’de bulunan Credit Suisse bankasının, ABD’li zenginlerin vergi kaçırmak için kullandıkları denizaşırı hesapları bildirmeyerek ABD makamlarıyla yapılan bir muahedeyi ihlal ettiği belirtildi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE),finansal piyasalardaki bir sonraki patlamanın kurumsal krediler tarafından tetiklenebileceği konusunda ihtarda bulundu.

Avrupa Merkez Bankası İdare Konseyi üyesi Isabel Schnabel, global bankacılık kesiminde yaşanan karışıklığın kredi kurallarını sıkılaştırması ve dezenflasyonist bir tesir göstermesi mümkünlüğünün göz arkası edilemeyeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası İdare Şurası üyesi Isabel Schnabel, global bankacılık kesiminde yaşanan kaosun kredi koşullarını sıkılaştırması ve dezenflasyonist bir tesir göstermesi mümkünlüğünün göz gerisi edilemeyeceğini söyledi.

Çin Başbakanı Li Qiang, Ülke’nin ekonomik performansının Mart ayında önceki 2 ay ile karşılaştırıldığında daha iyi olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’nin Çin’in milletlerarası kuruluşlarda ve kalkınmakta olan ülkelerde kredilerde tesirini artırmasına karşı koymak için ağır halde çalıştığını söyledi.

IMF Lideri Kritalina Georgieva, göreli olarak daha güçlü konumdaki ülkelerin kırılgan ülkelere, bilhassa ağır borç yükü altındaki ülkelere yardım etmeleri gerektiğini söyledi.

Borsanın büsbütün madencilik yapan birinci şirketi olmaya hazırlanan CVK Madencilik, sermaye artırım yoluyla yüzde 20’sini halka arz edecek.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı


30.03.2023 09:04:07