Metal iş kolunda uzun yıllar çalışan işçilerin ücretlerinin asgari ücretle eşitlenmesiyle; fabrika çalışanları ek zam talebinde bulunuyor. Konuyla ilgili Renault çalışanları konuştu.
2015 yılında metal direnişine öncülük eden Türk Metal’in örgütlü olduğu Bursa’daki Renault da ek zam ve kıdem farkı tartışması büyüyor. Yılbaşından önce fabrikaya gelen Bursa valisinin ise fabrikalarda eylem istemediği sözleri konuşuluyor.
“SAAT ÜCRETİNE YANSIYACAK BİR ZAM İSTİYORUZ”
Ek zammın yapılması gerektiğini söyleyen bir Renault işçisi, “Saat ücretine yansıyacak bir zam istiyoruz. Öyle sosyal hak, prim veya altın vererek geçiştirmeler istemiyoruz. Kalıcı bir hak istiyoruz. Asgari ücret artışı sonrası maaşlar eşitlendi. MESS yıllardır makası kapatacağız diyordu, sonunda bunu yaptılar. Kıdem farkı kesin olmalı. Yoksa fabrikalarda gerginlik büyür” dedi.
“Enflasyonun artacağını işçi görüyor, sendika göremiyor mu”
Başka bir işçi de şu sözlerle devam etti: “Sözleşme imzalandıktan kısa bir süre sonra boşa çıkacağını herkes söyledi ama oralı olmadılar. Şu an sorunsuz bir şekilde sözleşme sürecine götürmenin formülü aranıyor. Ama son asgari ücret artışı sonrası ek zam ve kıdem farkı olmak zorunda ve bunlar saat ücretlerine yansıtılmalı”
“Ağır çalışma koşulları yüzünden oluşan fıtıklar bana hediye olarak kaldı”
Fabrikada sendikacılara baskının olduğunu söyleyen bir başka işçi, “Özellikle genç işçilerde rahatsızlık fazla. Sendika neden sorunumuzu çözmüyor? Biz yıllardır buraya emek verdik, herkeste çeşitli hastalıklar çıkmaya başladı ama hakkımızı alması gereken sendika bir şey yapmıyor. Ben üç toplu sözleşme gördüm, arkadaşım bir toplu sözleşme gördü, maaşlar aynı oldu. Benim verdiğim emek ve ağır çalışma koşulları yüzünden oluşan fıtıklar da bana hediye olarak kaldı” diye konuştu.
“Kalıcı çözümler gerekiyor”
Renault işçisi, “Bu fabrikada ürettiğim aracın getirisini çok iyi biliyorum. Kâr oranları ortada ama bize verilen resmen kuş yemi. İşçiyi geçiştirecek çözümlerle gelmesinler. Bugün bu süreci atlatsalar bile iki üç ay sonra yine bu sorunlar ortaya çıkacak” dedi.
“Bu sessizlik bu şekilde daha fazla sürmez”
Fabrikada henüz eylem gibi bir hareketlilik olmasa da büyük bir huzursuzluğun olduğunu dile getiren işçi şunları söyledi: “Bunu bölümlere girince çok net görüyorsun. İnsanlar mutsuz ve öfkeli. Geçinmek her geçen gün zorlaşıyor. İnsanlar doğal gaz faturalarını konuşuyor, havalar şu an iyi olduğu halde yüksek geliyor. Sendikacılara tepkiler var, hakkımız olanı alın bu sorunu çözün diye. Yılbaşı öncesi fabrika revizyona girmeden önce Bursa valisi fabrikaya geldi. Yönetimle yaptığı görüşmede fabrikalarda eylem istemediğini söylemiş. İşçinin huzursuz olduğunu herkes görüyor. Eylem istemiyorlarsa işçinin hakkını verecekler, yoksa bu sessizlik bu şekilde daha fazla sürmez. Bir kıvılcımla tekrar hareketlenir fabrika.”
Uğur ÖKDEMİR
17.01.2023 16:52:17