Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması start aldı

Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon Üssü Bilişim Vadisi, bu yıl 5’incisi düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması’na konut sahipliği yapıyor. Robotaksi’de 31 kadrodan 460 genç kıyasıya uğraş edecek.

5’incisi gerçekleştirilen yarışa Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi mesken sahipliği yapıyor. Müsabakanın final etabı, 31 kadrodan 460 gencin kıyasıya uğraşına sahne olacak. Özgün araç ve hazır araç kategorilerinde uğraş edecek gençler, kuvvetli parkuru tamamlayarak ipi birinci sırada göğüslemek için var güçleriyle çalışacak.

Algoritma geliştiriyorlar

Otonom araçlar, artık bilim kurgu sinemalarının konusu olmaktan çıktı. Birçok teknoloji şirketi, büyük bütçeli Ar-Ge çalışmalarıyla otonom araçlar üzerine geliştirmeler yapıyor. ABD’de belirlenen kimi pilot bölgelerde otonom araçların trafikte seyretmesine müsaade ediliyor. Türkiye de TEKNOFEST kapsamında düzenlediği Robotaksi müsabakasıyla otonom sürüş algoritmalarının geliştirilmesi emeliyle gençleri teşvik ediyor.





4 gün sürecek

Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK yürütücülüğünde düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Müsabakası, Bilişim Vadisi’nin mesken sahipliğinde 13 Nisan’a kadar devam edecek. Gruplar, müsabakadan evvel testlerini tamamlayarak büyük gayrete hazır hale geldi.

31 ekip yarışacak

Yarışmaya hazır araç kategorisinde 189, özgün araç sınıfında ise 151 ekip başvurdu. Müsabakanın final etabında hazır araç kategorisinde 8, özgün araç kategorisinde ise 23 grup müsabakaya hak kazandı.

Yarışmaya lise, ön lisans, lisans, lisansüstü ve mezun öğrenciler, kişisel yahut ekip halinde katılabilir. Ekipler; kent içi trafik durumunu yansıtan bir parkurda otonom sürüş performanslarını sergiliyor. Yarışta, kurallara uygun olarak yolcu alma, yolcu indirme, park alanına ulaşma, park etme ve hakikat rotayı takip etme misyonlarını yerine getiren ekipler başarılı sayılıyor.

İki farklı kategori

Yarışma, iki kategoriden oluşuyor. Özgün araç kategorisinde kadrolar A’dan Z’ye bütün araç üretimini ve yazılımını yaparak yarışa katılıyor. Hazır araç kategorisinde ise kadrolar Bilişim Vadisi tarafından sağlanan otonom araç platformlarında yazılımlarını çalıştırıyor.

15 metrelik tünel

Bu yıl Bilişim Vadisi pistinde değişiklik yapıldı. Piste 15 metre uzunluğunda bir tünel inşa edildi. Yarışmacılar, araçları zorlayacak bu tüneli geçerek müsabakayı tamamlayacak.

Bilişim Vadisi, hazır araç kategorisinde yarışan takımlar için aracı tanıtan bir eğitim görüntüsü hazırladı. Görüntü, ön elemeyi geçen takımlarla Eğitim İdare Sistemi üzerinden paylaşıldı. Görüntüde hazır araçta bulunan sensör, kamera, data kütüphaneleri üzere sistemler açıklanıyor.

İlk 3’e girenlere ödül

Özgün araç kategorisinin birincisine 130, ikincisine 110, üçüncüsüne de 90 bin liralık ödül verilecek. Hazır araç sınıfındaki birinci 100, ikinci 80, üçüncü 60 bin liranın sahibi olacak. Bu yıl birinci kere özgün araç kategorisinde yarışan takımlara araç tasarım mükafatı verilecek.

Hibya Haber Ajansı


11.04.2023 11:50:14