Sabah stratejisi

Dün ABD’de ÜFE beklentilerin altında %4,6 yükselirken, perakende satışlar da %0,4 gerilemeyle piyasa beklentisinden fazla düşmüş oldu. Makro datalar önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısında daha az sıkılaştırma yapılabileceği beklentilerini artırmış oldu. Öbür taraftan, İsviçreli Credit Suisse bankasının paylarındaki düşüş bankacılık dalına ait tasaları yine gündeme getirdi. Piyasalarda ise, Dow Jones ve S&P 500 %0,9 ve %0,7 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi %0,1 yatay kapattı. Avrupa’da piyasalar negatifti. Euro Stoxx 50 endeksi %3,5 düşüş kaydetti. Yurtiçi tarafta BİST-100 gün içinde 5.065 seviyesine kadar düşüş kaydettikten sonra kayıplarının bir kısmını telafi etti ve günü %1,6 ekside kapattı. Endekste kapanış 5.122’den gerçekleşirken, süreç hacmi de 76,1 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 86 payın ekside kapattığı endekste, TCELL, EREGL ve ASELS paylarındaki geri çekilmeler tesirli oldu. TUPRS, ISCTR ve SASA endeksten olumlu ayrıştı. Bugüne bakıldığında, İsviçre Merkez Bankası’ndan Credit Suisse’e likidite takviyesi sağlanması ardından  Euro Stoxx 50 vadelisi yükseliş kaydediyor. Amerikan vadelileri de artıda. Bu sabah BİST-100’ün de alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD’de konut piyasaların ait datalar ve haftalık işsizlik maaşı müracaatları açıklanacak. Günün kritik gelişmesi ise ECB’nin TSİ 16:15’te açıklayacağı faiz kararı olacak. Piyasada karışık beklentiler olsa da, Bloomberg medyan beklentisi hala faizlerin 50 baz puan artırılacağı istikametinde. Toplantı sonrasında Lider Lagarde’ın da konuşması izlenecek.


   �

Makroekonomi

ABD’de şubat ayı ÜFE dataları takip edildi. Şubat ayı manşet ÜFE, aylık bazda %0,3 artış beklentilerine rağmen sürpriz bir biçimde %0,1 oranında düşüş sergiledi, ocakta ise %0,3 artış kaydetmişti, yıllık bazda ise %5,7’den %4,6’ya geriledi ve böylelikle yıllık bazda Mart 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise %5,4 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Aylık bazdaki düşüşte, enerji ürünleri fiyatlarının gerilemesi ve gıda fiyatlarının düşüş hızının artması belirleyici oldu. Hizmet grubu fiyatlarının ocak ayındakine benzer şekilde aylık %0,1 düşüşü, ÜFE’deki gerilemeyi destekledi. Bunun yanında, besin ve güç eserlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise şubat ayında aylık bazda %0,4 artış beklentilerine rağmen %0 artışla yatay seyrederken, yıllık bazda da %5’ten %4,4 seviyesine yavaşladı, beklentiler ise %5,2 seviyesine yavaşlaması yönündeydi.

Bunun yanında, ABD’de imalat endüstrinin gidişatına ait sinyal veren New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi mart ayında, -5,8 düzeyinden -24,6 düzeyine gerileyerek beklentilerin (-7,8) besbelli biçimde üzerinde düşüş kaydetti. Öte yandan, ABD’de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar, aylık bazda ocak ayında %3,2 oranında Mart 2021’den bu yana en sert artışın akabinde şubat ayında beklentilerle uyumlu olarak %0,4 oranında düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Merkezi İdare bütçe istikrarı verisi yayınlandı. Bütçe istikrarı, şubat ayında kurumlar vergisi ve öbür gelirlerdeki yıllık azalışın yanı sıra zelzelenin tesirinin hem gelir hem sarfiyat kalemlerinde hissedilmesiyle 170,6 milyar TL ile rekor açık verdi, ocak ayında ise 32,2 milyar TL açık vermişti, 2022 yılı Şubat ayında vergi ve öteki gelirlerdeki güçlü artışla 69,7 milyar TL fazla verilmişti. TCMB’nin geçen sene şubatta Hazine’ye erken kar transferinin tesiriyle bu sene şubat ayında başka gelirler yıllık olarak düştü. Şubat 2022’de 82,6 milyar TL olan kurumlar vergisine karşılık bu sene aynı dönemde 4. dönem geçici vergi beyannamesinin kaldırılması nedeni ile oldukça sınırlı kurumlar vergisi toplandı.


Ayrıca TÜİK tarafından şubat ayı konut satışları dataları yayınlandı. Toplam konut satışları, şubatta aylık %18,1 düşüşle 80.031 adet düzeyinde gerçekleşerek Mayıs 2021’den beri en düşük düzeye geriledi ve düşüşünü ikinci aya taşıdı, bunun yanında yıllık bazda %18 oranında düşüş kaydetti.

Yurt dışında bugün data takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası datalarından, 11 Mart haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 190 bin kişi seviyesinden 211 bin kişi seviyesine hafif yükselerek beklentilerin üzerinde artış sergilemekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Ayrıca ABD’de konut piyasası bilgilerinden, şubat ayı konut başlangıçları ve gelecek periyoda ait konut talebinin bir göstergesi olan inşaat müsaadeleri verileri TSİ 15.30’da takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında TSİ 16.15’te ECB’nin faiz kararı ve TSİ 16.45’te ECB Lideri Lagarde’ın konuşması olacak. ECB, geçen ayki toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırmıştı. Karar metninde, faizlerin, enflasyonun %2’lik gayeye dönmesi için önemli biçimde sınırlayıcı düzeyde tutulacağı ve faizlerin istikrarlı bir süratle yükselmeye devam etmesinin beklendiği belirtilerek, mart ayındaki toplantıda faizleri 50 baz puan daha artırmanın değerlendirildiğine işaret edilmişti. Son günlerde birçok ECB üyesi de 50 baz puanlık faiz artışlarını destekleyen değerlendirmelerde bulunmakta, hatta birtakım üyelerin mevcut durumda %2,50 düzeyinde bulunan mevduat faizinde kesin düzeyin %4’e kadar yükselmesini öngördükleri gözlenmekte.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ocak ayı konut fiyat endeksi TSİ 14.30’da yayınlanacak. Aralık ayı konut fiyat endeksi endeksinin aylık artış suratı %3,86’dan %5,29 seviyesine hızlanırken, yıllık artış hızı ise %174,5’ten %167,8 düzeyine gerilemişti ve böylelikle eylül ayında ulaştığı rekor düzey olan %189,1 düzeyinden düşüşünü sürdürmüştü. Konut fiyatları gerçek olarak da yıllık %58,7 artmıştı.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

Şirket haberleri

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirket 2022 yılının son çeyreğinde 2.581mn TL net devir karı açıklamıştır. Bir evvelki yılın tıpkı periyodunda Şirket 709,5mn TL net periyot ziyanı kaydetmişti. Yüksek kar sayısında 3.549mn TL’lik vergi geliri ana etken olmuştur. Satış gelirleri 4Ç2022’de bir evvelki yılın tıpkı devrine nazaran %22,4 oranında artan Şirket’in brüt karı ise maliyetlerdeki yüksek artışın sonucu %56 oranında azalarak 811,7mn TL’ye gerilemiştir. Tıpkı devirde operasyonel masraflar %29,9 oranında artarken, öteki faaliyetlerden 491,8mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylelikle faaliyet karı %11,3 oranında artışla 1.025,9mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü ise %62,4 oranında azalarak 642,8mn TL olurken, FAVÖK marjı da %29,8’den %9,2’ye gerilemiştir. Şirket finansman tarafında 2 milyar TL net gider (4Ç2021’de 2,7 milyar net gider) kaydederken, vergi öncesi 967,9mn TL net ziyan oluşmuştur. 3.549mn TL’lik vergi geliri akabinde Şirket 2.581mn TL net periyot karı açıklamıştır.

Son çeyrek kar sayısıyla birlikte Şirket 2022 yılını 10.590mn TL net periyot karı ile kapamıştır. 2021 yılında Şirket yalnızca 697,4mn TL net devir karı kaydetmişti.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket ve bağlı iştiraki Kontrolmatik Toshkent, Yurt Dışı bir müşteriden, Endüstriyel Tesis Elektrifikasyonu kapsamında; Kontrolmatik Teknoloji Güç ve Mühendislik; 4,6mn EUR, Kontrolmatik Toshkent; 1,1mn USD karşılığı Özbek Somu olmak üzere yeni sipariş almıştır.

Sektör haberleri

Konut: Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir evvelki yılın birebir ayına nazaran %18,0 azalarak 80.031 oldu. Ocak-Şubat periyodunda ise yıllık %4,4 azalışla 177.739 olarak gerçekleşti. Öte yandan, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Şubat ayında bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran %12,7 azalış göstererek 17.357 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların hissesi %21,7 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara Şubat ayında 3.350 konut satışı gerçekleşti. Ülke uyruklarına nazaran en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı.

Diğer şirket haberleri

Astor Güç (ASTOR): Şirket, Irakta yerleşik özel bir firma ile Ministry Of Electricity State Company Of Electricity Distribution For The North/Iraq’ a teslim edilmek üzere 14.03.2023 Tarihinde 2,7mn USD) bedelle “Güç Transformatörü” sözleşmesi imzalamıştır.

Ayrıca Şirket, Kontrolmatik Teknoloji Enerji Ve Mühendislik A.Ş. ile 2,7mn USD) bedelle “Güç Transformatörü – Dağıtım Transformatörü (Kuru Tip) ve Anahtarlama Ürünü’ kontratı imzalamıştır.

Ek olarak Şirket, İspanya’da yerleşik 3 özel firmadan alınan sipariş kapsamında 3,2mn Avro fiyatında “Dağıtım Transformatörü” satış mukavelesi imzalanmıştır.�

Batıçim (BTCIM): Fabrikanın Döner Fırın-1 çizgisinde yapılacak planlı revizyon çalışmaları nedeniyle, Döner Fırın-1 04.04.2023 tarihine kadar durdurulmuştur. Kâfi ölçüde klinker stokuğun bulunması münasebetiyle, çimento üretim ve satışların bu duruştan etkilenmeyeceği duyuruldu.

Esenboğa Elektrik (ESEN): Şirket, SPK’nın “Her tür iç kaynak ile kar payının sermayeye ilave edilmesi suretiyle ve birleşme, bölünme ve benzeri genel kurul kararı gerektiren işlemler neticesinde, her bir tavan kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere kayıtlı sermaye tavanı aşılabilir.” hükmü çerçevesinde; 200mn TL kayıtlı sermaye tavanı; 64mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 47mn TL kar payı ve 149mnTL iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle toplam 196mn TL %306,25 oranında artırılarak, 260mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.

Ayrıca Şirket, pay başına (B grubu) brüt 0,16 TL (net 0,14 TL) kar hissesi dağıtımını idare konseyine sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar hissesi dağıtım tarihi 12.04.2023 olup, son kapanış bedeline nazaran temettü randımanı %0,2 olarak hesaplanmaktadır.

Europap Tezol (TEZOL): Hesaplanan 2022 yılı net dağıtılabilir devir kârının; 220mn TL fiyatındaki kısmının bedelsiz kar hissesi olarak; ortaklara dağıtılması, 20,9mn TL fiyatındaki kısmın genel yasal yedek akçe olarak ayrılması, geriye kalan meblağın tamamının harika yedek akçe olarak ayrılması konularının 2022 yılı Olağan Genel Heyet toplantısında hisse sahiplerinin onayına sunulmasına katılanların oybirliğiyle karar verilmiştir.

Frigo-Pak Besin (FRIGO): Şirketin İdare Konseyi, mevcut üretim faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve potansiyel büyüme fırsatlarının kıymetlendirilmesi gayesiyle; şeftali ve kayısı konservesi imalatı ve ihracatına yönelik kelam konusu eserlerin bahçe plantasyonlarını da kapsayacak biçimde yatırım yapılmasına ve gerekli fizibilite çalışmalarının yapılması için yetkilendirme yapılmasına karar vermiştir.

Margün Güç (MAGEN): Şirket, 1,5 milyar TL kayıtlı sermaye tavanı içinde; 410mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 226.859.194,12 TL kısmının kar hissesi ve 543.140.805,88 TL iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle toplam bedelsiz 770mn TL %187,8 oranında artırılarak, 1.180mn TL’ye çıkarılmasına ve 3. Bu karar kapsamında başta Sermaye Piyasası Heyeti, Borsa İstanbul A.Ş., Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. olmak üzere, ilgili merciler nezdinde gerekli müracaatların yapılmasına ve bunun için gerekli tüm dokümanların hazırlanmasına karar verilmiştir.
Ayrıca Şirket pay başına brüt 0,02439 TL net 0,02195 TL kar hissesi dağıtımını idare konseyine sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar hissesi dağıtım tarihi 14.04.2023 olup, son kapanış bedeline nazaran temettü randımanı %0,04 olarak hesaplanmaktadır.
 �
Naturel Güç (NATEN): Şirket, SPK’nın “Her tür iç kaynak ile kar payının sermayeye ilave edilmesi suretiyle ve birleşme, bölünme ve benzeri genel kurul kararı gerektiren işlemler neticesinde, her bir tavan kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere kayıtlı sermaye tavanı aşılabilir.” hükmü çerçevesinde; 100mn TL kayıtlı sermaye tavanı; 33mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 30,7mn TL kar payı ve 101,3mn TL iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle toplam 132mn TL %400 oranında artırılarak, 165mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.

Ayrıca Şirket, pay başına (B grubu) brüt 1 TL (net 0,90 TL) kar hissesi dağıtımını idare konseyine sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar hissesi dağıtım tarihi 12.04.2023 olup, son kapanış bedeline nazaran temettü randımanı %0,6 olarak hesaplanmaktadır.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket, Superonline İrtibat Hizmetleri’nden Unified Telco Cloud eser projesi kapsamında Netaş Yerli Bulut Sunucularının temini için 1,33mn USD fiyatında sipariş almıştır.

Seyitler Kimya (SEYKM): Şirketin 2022 yılı faaliyetleri sonucunda elde edilen dağıtılabilir kardan ortaklara % 69,4915 oranında 41mn TL temettünün hisse senedi olarak dağıtılmasına, Kar dağıtımına ait teklifimizin Genel Heyet onayına sunulmasına, Oy birliği ile karar verilmiştir.

Faiz piyasaları

Çarşamba günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %8,50 düzeyinde yatay seyretti. TCMB dün 24 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama fiyatı ise repo ihaleleri kaynaklı 126 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna nazaran, kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 100 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Günlük özet piyasa verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


16.03.2023 10:06:17