Sabah stratejisi

Dün ABD borsaları yeniden istikamet bulmakta zorlandı ve endeksler günü yatay bir manzara ile tamamladı. Beklentileri karşılayamayan Tesla'nın finansalları bu sabah Nasdaq vadelisinde kısmi baskı yapsa da genel olarak karışık gelen finansallarla birlikte risk iştahı nötr seyretmeye devam ediyor. Avrupa vadelileri ile MSCI Asya Pasifik endeksinde de hudutlu değişimler yaşanıyor. Bununla birlikte, paritelerde de sakin bir imaj var. Bu ortada pay senedi oynaklık endeksi VIX, 16'lı düzeylere kadar gerileyerek Kasım 2021'den itibaren en düşük düzeyini gördü. Yurtiçi tarafa bakıldığında, dün 4.975 düzeyine kadar geriledikten sonra buradan reaksiyon ile karşılaşan BIST100 endeksi 5.000 ruhsal düzeyinin üzerinde kalmaya çalışırken, Halkbank davası ile ilgili haber akışından olumlu etkilendi ve %3,60 bedel kazanan bankacılık endeksi (XBANK) öncülüğünde günü %0,85 oranında primle 5.061 düzeyinden tamamladı. Dün Halkbank paylarının tavandan tamamlamasına rağmen akşam kontratının hafif de olsa ekside kapatması, yükselişin kalıcılığını sorgulatıyor. Açılışta Halkbank kaynaklı dalgalanma yaşanabilecekse de, haberden bağımsız olarak manalı yerlerden gelen reaksiyonla toparlanmaya çalışan BIST100'de bu eğilim genel olarak sürebilir. Bugün, Borsa İstanbul Hisse Piyasasında Ramazan Bayramı Arifesi nedeniyle yarım gün seans yapılacak ve piyasa pazartesi gününe kadar tatile girecek.

Makroekonomi

İngiltere'de mart ayı TÜFE verisi takip edildi. İngiltere'de aylık bazda TÜFE'nin artış suratı %1,1'den %0,8 düzeyine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (%0,5 artış) üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %10,4'ten %10,1 düzeyine gerilemekle birlikte çift haneli düzeylerdeki seyrini sürdürdü ve beklentilerin (%9,8) üzerinde gerçekleşti. Martta çekirdek TÜFE'nin aylık artış suratı ise %1,2'den %0,9 düzeyine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (%0,7) üzerinde kalırken, yıllık bazda ise %6,2 düzeyinde yatay seyretti, beklentiler ise %6 düzeyine gerilemesi istikametindeydi. Bilhassa, ülkede martta yıllık bazda manşet TÜFE'nin arka arda yedinci kere %10'un üzerinde seyretmesi, yıllık çekirdek TÜFE'de yüksek düzeylerin korunması ve enflasyon göstergelerinin BoE'nin yaklaşık iki yıldır %2 düzeyindeki amacının üzerinde seyretmesi, Banka'nın gelecek toplantılarda faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğine yönelik beklentileri artırabilecektir.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından nisan ayı Piyasa İştirakçileri Anketi yayınlandı. Nisan ayına ait Piyasa İştirakçileri Anketi'nde iştirakçilerin, yıl sonuna ait enflasyon beklentilerinde hafif yükselişle yatay yakın seyir görülmekte, buna rağmen 12 ve 24 ay sonrasına ait orta vadeli enflasyon beklentilerinde ise kısmi güzelleşme görülmekte. Bu yıl sonu büyüme varsayımının sonlu üst taraflı revize edildiği gözlenirken, gelecek yılda da sonlu üst istikametli güncellemeyle birlikte %4 düzeyinin üzerinde büyüme öngörülmeye devam edilmekte. Ayrıyeten siyaset faizinin önümüzdeki 3 ay boyunca %8,50 düzeyinde korunması bekleniyor, 12 ay sonrasında siyaset faizinin ise ortalamada %13,75'e çekilmesi bekleniyor ki evvelki ankete nazaran daha fazla faiz artışı beklenmekte. Bu yıl sonu cari açık beklentisinde kısmi üst istikametli revize gözlenirken, gelecek yıl sonu cari açık beklentisinde ise hafif güzelleşmeyle birlikte yataya yakın seyir gözlenmekte.






Bunun yanında, TÜİK tarafından nisan ayı tüketici itimat endeksi verisi yayınlandı. Nisan ayına ait mevsim tesirlerinden arındırılmış tüketici inanç endeksi aylık bazda %9,2 oranında güçlü artışla 80,1 düzeyinden 87,5 düzeyine yükseldi ve böylelikle Ağustos 2018'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Ayrıyeten aylık bazda %2,9 düşüş sergileyen mart ayı verisi açıklandığında, TÜİK tarafından yapılan açıklamada, tüketici eğilim anketinin, deprem felaketinden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye vilayetlerinde yapılmadığı belirtilmişti. Yeni yayınlanan nisan ayı verisiyle birlikte yapılan açıklamada ise zelzeleden etkilenen bölgeler dahil 81 vilayette nisan ayı için Tüketici Eğilim Anketi uygulamasının gerçekleştirildiği belirtilmekte, bu kapsamda deprem bölgelerinin ankete dahil olmasına rağmen tüketici inancının güçlü toparlanma sergilediği gözlenmekte.

Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan şubat ayı ziraî girdi fiyat endeksi endeksinin artış suratı, aylık %6,24'ten %1,22'ye yavaşlarken, yıllık ise %95,99'dan %69,99 düzeyine geriledi ve eylül ayında ulaştığı rekor düzey olan %138,15'ten düşüşünü sürdürdü.

Yurt dışında bugün data takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası bilgilerinden, 15 Nisan haftasına ait yeni işsizlik maaşı müracaatları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı müracaatları, 228 bin kişi düzeyinden 239 bin kişi düzeyine beklentilerin hafif üzerinde yükselmekle birlikte düşük düzeylerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Ayrıca ABD'de konut piyasası bilgilerinden, mart ayı ikinci el konut satışları verisi TSİ 17'de takip edilecek. Martta aylık bazda ikinci el konut satışlarının da %1,8 düşüşle konut piyasasında yavaşlamaya işaret etmesi beklenmekte.

Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 14.30'da ECB'nin 15-16 Mart tarihli toplantısına ait tutanakların yayınlanması olacak. ECB, son toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırmıştı, gelecek toplantılardaki faiz kararlarına yönelik sinyal vermemişti. Bunun yanında karar metninde, enflasyonun uzun bir mühlet çok yüksek düzeyde kalacağının öngörüldüğü belirtilmişti. Ayrıyeten finansal piyasalarda yaşanan tansiyonun yakından izlendiği, faiz patikası için mevcut belirsizlik ortamında bir sinyal vermenin mümkün olmadığı ve kararların data odaklı alınmaya devam edileceği tabir edilmişti. Ayrıyeten son periyotta ABD'de gözlenen banka krizi ve yayılma telaşlarına ait olarak, Euro Bölgesi bankacılık dalının güçlü olduğu ve sermaye ve likiditesi ile güçlü durumda olduğu vurgulanmıştı. ECB Lideri Lagarde da, faiz kararının akabinde yaptığı konuşmasında, enflasyonun uzun bir müddet yüksek kalmaya devam edeceğini, enflasyona ait olarak üst taraflı risklerin kelam konusu olduğunu ve bu nedenle faiz oranlarını 50 baz puan artırmaya karar verdiklerini belirtmişti. Son günlerde ECB'nin faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini destekleyen üyelerin sayısı artmakta. Birçok üye, Banka'nın enflasyona karşı daha fazla adım atması gerektiğini vurgularken, bu üyelerin kimilerinin mayıstaki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışını destekledikleri gözlenmekte. Bu kapsamda, Banka'nın bugün yayınlanacak son toplantı tutanaklarında, Banka'nın gelecek periyotta izleyeceği para siyasetine yönelik mümkün yeni sinyaller yakından izlenecek.

Ayrıca Almanya'da mart ayı ÜFE verisi TSİ 09'da izlenecek. Almanya'da şubat ayında ÜFE, güç eserleri fiyatlarının düşüşünün tesiriyle aylık bazda %0,3 gerileyerek düşüşünü beşinci aya taşırken, yıllık bazda ise %17,6'dan %15,8 düzeyine gerileyerek son 17 ayın en düşük düzeyinde gerçekleşmişti. ÜFE'deki yavaşlamanın mart ayında da sürmesi bekleniyor.

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde nisan ayına ait tüketici itimadı öncü verisi TSİ 17'de takip edilecek. Bölgede mart ayına ait tüketici itimadı, -19'dan -19,2 düzeyine hafif gerilemekle birlikte bir yıldan fazla mühletin en yüksek düzeylerine yakın seyrini sürdürmüştü. Nisan ayında ise tüketici inanç endeksinin -18,5 düzeyine hafif toparlanması bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 19'da Fed İdare Şurası Üyesi Waller'ın, TSİ 19.20'de Cleveland Fed Lideri Mester'in, TSİ 22'de Fed İdare Heyeti Üyesi Bowman'ın ve TSİ 18'de ECB İdare Kurulu Üyesi Holzmann'ın konuşmaları, Fed'in ve ECB'nin para siyasetine yönelik muhtemel yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından mart ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) yayınlanacak. Yurt dışına ihraç edilen eserlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE'nin şubat ayında aylık artış suratı %4'ten %0,42'ye yavaşlarken, yıllık ise %50,98'den %48,13 düzeyine gerilemişti.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

Şirket Haberleri

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): 2023'ün birinci çeyrek finansallarına nazaran, Arçelik'in ana paydaşlık net periyot karı geçen yılın tıpkı devrine nazaran %7,8 azalışla 1.074mn TL olmuştur. Bizim beklentimiz 931mn TL, piyasa beklentisi ise 1.059mn TL idi. Şirket'in 1Ç2023 satış gelirleri bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran %41,6 artışla 39.891mn TL olmuştur. Fiyat artışları, TL'deki bedel kaybı ve inorganik gelir katkısı satış gelirlerinde tesirli olan faktörlerdir. Yurtiçinde ocak ayındaki yıllık büyümenin akabinde, şubat ayındaki sarsıntıdan tüketici talebi olumsuz etkilenmiştir. Yurtdışında ise bilhassa Batı ve Doğu Avrupa'daki talebin baskı altında olması olumsuz tesir etmiştir. 1. çeyrek satışlarının %37,7'sini oluşturan yurtiçi satışlar yıllık %79,3 oranında artış kaydederken, yurtdışı satışlar %25,7 oranında yükselmiştir. Yurtdışı satışlardaki artışın 24,6 puanı kur tesirinden kaynaklanırken, organik daralmanın 4,2 puan olumsuz tesiri olmuştur. Yurtdışı satışlardaki artışın 5,3 puanı ise şirket satın alımlarından (Indesit International JSC, Whirlpool RUS LLC, Asogem satın alımı) kaynaklanmaktadır. Brüt kar %42,9 artışla 12.416mn TL olurken, brüt kar marjı 0,3 puan yükselişle %31,1 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel sarfiyatlar ise %52,3 artışla 9.741mn TL olmuştur. Öbür faaliyetlerden net masraflar 474mn TL'yi göstermiştir. (1Ç2022 diğer faaliyetlerden net gelirler 431mn TL idi.) Öbür faaliyetlerden masraf yazılmasında temel ekten kur farkı gelirinin düşük düzeylerde gerçekleşmesi ile vade farkı masraflarının daha yüksek olmasıdır. Bu gelişmeler sonucunda faaliyet karı %19,1 azalışla (faaliyet giderlerindeki artışın ciro artışından daha yüksek olması ve diğer faaliyetlerden 1Ç2022'de gelirin aksine 1Ç2023'te gider yazılmasına bağlı olarak) 2.201mn TL olmuştur. 1Ç2023 FAVÖK'ü %22,3 artışla 3.673mn TL'yi (Piyasa Beklentisi: 3.681mn TL) göstermiştir. FAVÖK marjı ise 1,5 puan azalışla %9,2 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden net 2mn TL gelir, özkaynak prosedürüyle pahalanan yatırımlardan da net 10mn TL sarfiyat yazılmıştır. Finansman tarafında ise net sarfiyatlar 1.483mn TL olmuştur. 448mn TL'lik vergi geliri sonrasında, ana paydaşlık net devir karı geçen sene 1. çeyreğe nazaran %7,8 azalarak 1.074mn TL'ye gerilemiştir.

İlk çeyrek sonuçları akabinde Şirket 2023 yılı beklentileri motamot korumuştur. Buna nazaran 2023 yılında konsolide cironun yaklaşık %45 artması beklenmektedir (2022:%+96). FAVÖK marjının %10 civarında gerçekleşmesi öngörülürken, net işletme sermayesinin ciroya oranın beklentisi %23-25'dir. (2022 FAVÖK marjı %8,9, NİS/Satışlar:%21) Yatırım harcamaları beklentisi ise 300mn EUR'dur. (2022:220mn EUR)

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Negatif): Şirketin İdare Konseyi üyelerinden Dalia Garih sahip olduğu 5,2mn TL'lik nominal hisseyi borsada süreç gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 435mn TL düzeyinde bulunuyor. Buna nazaran MKK'ya kaydettirilen kelam konusu paylar, ödenmiş sermayenin %1,2'sini oluşturuyor.

Coca-Cola İçecek, Anadolu Efes (CCOLA, AEFES, Nötr): 26.12.2022 tarihinde yapılan açıklamada (Coca-Cola İçecek ve Anadolu Efes'in %78,58 iştiraki olan) Anadolu Etap Tarım ile Anadolu Etap İçecek sermayesini temsil eden hisselerin %80'inin 112mn USD karşılığında Coca-Cola İçecek tarafından satın alınmasına ait olarak bağlayıcı hisse bölüm mukavelesi imzalandığı belirtilmişti. Mutabakatta yer alan ön koşullar tamamlanmış ve Sürece ait Rekabet Konseyi müsaadesi alınmış olup, Anadolu Etap İçecek'in sermayesini temsil eden hisselerin %80'inin Coca-Cola İçecek'e dönemi tamamlanmıştır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile varılan mutabakat çerçevesinde, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem nedeniyle, muhtaçlık duyulan süreksiz barınma alanları ve ticarethaneler, kalıcı konut, bunlara ilişkin toplumsal donatılar, genel altyapı, yol, etraf düzenleme vb. her türlü iş ve süreçlere yönelik hizmet alımları ile bu işler kapsamında yapılacak ihalelerin, her türlü masrafı Bakanlık tarafından karşılanmak üzere Şirket tarafından yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda Bakanlık ismine Şirket tarafından ihale edilen Adıyaman İndere Deprem Konutları A Etabı 4. Kısım İnşaatı ile Altyapı ve Etraf Düzenleme İşi'nin mukavelesi, Yüklenici SUR Yapı End. San. ve Tic. A.Ş ile 19.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Kontrat Bedeli: 4.239mn TL + KDV'dir.

Aynı halde Bakanlık ismine Şirket tarafından ihale edilen Adıyaman Gölbaşı Deprem Konutları 2. Etap İnşaatı ile Altyapı ve Etraf Düzenleme İşi'nin kontratı, Yüklenici TURGUT Müt. San. ve Tic. A.Ş ile 17.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Mukavele Bedeli: 2.490mn TL + KDV'dir.

Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Başakşehir Hoşdere Vadi Konutları Genel Altyapı, Sanat Yapıları ve Yol İnşaatı İşi'nin kontratı, Yüklenici Best Tasarım İnş. A.Ş. & Sonay Yatırım İnş. Güç San. Tic. A.Ş. İş İştiraki ile 18.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Mukavele Bedeli: 420mn TL + KDV'dir.

Halkbank (HALKB, Nötr): ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank'ın yargı bağışıklığının olmadığına karar verirken, İstinaf Mahkemesinden Halkbank'ın daha evvel davanın düşmesi için yaptığı başvuruyu tekrar gözden geçirmesini istedi. ABD'de son yargı merci olan Yüksek Mahkeme, Halkbank'ın “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası” kapsamında, hakkındaki davanın düşmesi talebiyle yaptığı başvuruyu kıymetlendirdi. Karara nazaran, Yüksek Mahkeme, “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası” kapsamında Halkbank'ın ceza yargılamasından muaf olduğu itirazını reddetti. Yüksek Mahkeme, “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası”nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetti lakin New York'taki istinaf mahkemesinden Halk Bankası'nın itirazını teamül hukukuna nazaran yine gözden geçirmesini istedi. Halkbank, “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası” çerçevesinde hakkındaki davanın düşmesi talebiyle müracaatta bulunmuştu. Halkbank payları dün %9,99 oranında primle tavandan günü tamamladı. Kaynak: AA

Kızılbük GYO (KZBGY, Nötr: Şirket tarafından, Beyazkum Satış Pazarlama İşletme Hizmetleri A.Ş.'nin 50bin TL olan sermayesini temsil eden payların tamamının 225,9mn TL bedelle satın alınmasına ve hisse bedelinin ödeme planına göre 24 taksitte ve her taksite Endeksi değişim oranına göre hesaplanan vade farkı ilave edilerek ödenmesine karar verilmiştir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket ile European Bank for Reconstruction and Development ('EBRD') ortasında 28 Haziran 2016 tarihinde imzalanmış olan bağlı paydaşlığı Şişecam Etraf Sistemleri A.Ş. hisselerinin Satım ve Alım Hakkı Kontratı kapsamında, EBRD'nin Şişecam Etraf Sistemleri A.Ş.'deki %10'luk hissesine ait alım opsiyonunun kullanılmasına ve böylece Şirket'in Şişecam Etraf Sistemleri A.Ş.'nin tek hisse sahibi haline gelmesine karar verilmiştir.

Öte yandan, Şirket'in Soda, Kojen ve Kromsan fabrikaları ile Tuz işletmesindeki çalışanlarının örgütlü olduğu Petrol İş Sendikası ile devam eden görüşmeler kapsamında yasal prosedür uyarınca, Petrol İş Sendikası tarafından 19 Nisan 2023 tarihi itibariyle grev kararı alınmış olup, grev uygulama tarihi 12 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir. Görüşmelerde mutabakat sağlanamadığı takdirde, Petrol İş Sendikası tarafından belirlenen tarihte grev uygulaması başlayacaktır. Toplu iş kontratı olağan süreci içerisinde görüşmeler hala devam etmektedir.

Tofaş Otomotiv (TOASO, Sınırlı Pozitif): HSBC, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'ne Türkiye'den Tofaş'ın dahil olmasını bekliyor. Kaynak: Bloomberg

Sektör Haberleri

Bankacılık: Türkiye Varlık Fonu (TVF),Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankasının çekirdek sermayelerinin toplam 111,7 milyar lira artırılması için gerekli çalışmaları tamamladığını duyurdu.

TVF sitesinden yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:

“TVF'nin finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO'nun sermaye yapılarının güçlendirilmesi hedefiyle çekirdek sermayelerinin toplam 111,7 milyar TL artırılması için gerekli çalışmalar tamamlandı. Bu kapsamda, Ziraat Bankası A.Ş'ye 49,7 milyar lira, Türkiye Halk Bankası A.Ş.'ye 30 milyar lira ve Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.'ya 32 milyar lira çekirdek sermaye artırımı yapılmış olup, TVF'nin Türkiye Halk Bankası A.Ş'deki paydaşlık hissesi yüzde 87,7'den yüzde 91,5'e, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O''daki paydaşlık hissesi ise yüzde 64,8'den yüzde 74,8'e yükselmiştir.

Gerçekleştirilen güçlü sermaye artışı ile kamu bankalarının sermaye yeterlilik rasyolarının iyileştirilmesinin yanı sıra, global piyasalarda yaşanabilecek dalgalanmalara karşı bankaların finansal gücünün artırılması ile büyüme stratejilerine katkı sağlanması, gerçek dalın desteklenmesi ve ülkemizde meydana gelen deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımızın finansman muhtaçlıklarının karşılanması hedeflenmiştir.

Söz konusu sürecin finansmanı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ikrazen ihraç edilen özel tertip Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin piyasa rayicinden bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılanacaktır. ” Kaynak: AA

Tarım: TÜİK, şubat ayına ait Ziraî girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) bilgilerini açıkladı. Buna nazaran, Tarım-GFE'de, 2023 yılı Şubat ayında bir evvelki aya nazaran %1,22, bir evvelki yılın Aralık ayına nazaran %7,53, bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran %69,99 artış gerçekleşti.

Diğer Şirket Haberleri

Ahlatçı Doğalgaz (AHGAZ): Şirket'in %70, bağlı paydaşlığı Enerya Güç A.Ş'nin ise %29, (toplamda %99) oranında hisse sahibi olduğu AHL Ahlatcı Finansal İdare A.Ş'nin (AHL Ahlatcı Finansal) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yapılan Adabank A.Ş. (Adabank) Pay Satış ihalesine iştirak edilmesine karar verilmiştir. İhale sonucu şimdi açıklanmamıştır.

Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Sermayesinin % 85'ine sahip olunan Bülbüloğlu Çelik, hava aracı üretimi tesisisinin çelik konstrüksiyon imalatı ve montajı konusunda KDV dahil 155,9mn TL fiyatında mukavele imzalamıştır. Kelam konusu iş Ekim 2023'de teslim edilecektir.

Çelik Halat (CELHA): Şirket idare heyeti toplantısında, kapasite artırımı ve modernizasyon projeler yatırım planı kapsamında yeni makinelere yer oluşturulması, şirket nizamını rahatlatmak ve işletme verimliliğini arttırmak maksadıyla Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki şirkete ilişkin alanda ambar binası, stok alanı inşası yatırımı yapılmasına, yapılması planlanan bina ve stok alanı projesi ile ilgili süreçlerin gerçekleştirilmesi ve görüşmelerin yapılması konusunda genel müdürün yetkilendirilmesine karar verilmiştir. Kelam konusu projeye ait iddiası yatırım maliyetinin yaklaşık 4mn EUR olması planlanmaktadır. Yatırım planları ve proje maliyetleri şimdi katılaşmamış olup, katılaşmasını müteakip mukavele basamağında ayrıyeten kamuya duyurulacaktır.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirketin İdare Konseyi kararı ile, satış pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesi, milletlerarası ihalelerde karşılaşılan makul coğrafyalarda faaliyet gösterme mecburiliği kısıtlarının karşılanabilmesi, müşteri/ kullanıcı eğitimleri ve acente bağları üzere dayanak işlevlerinin yerine getirilebilmesi gayesiyle Hollanda'nın Amsterdam kentinde Hitit Computer Services Netherlands unvanı altında bir şube kurulmasına karar verilmiştir.

Hürriyet Gazetesi (HURGZ): İdare Kurulu'nun dünkü kararı ile; Şirketin halihazırda faaliyetleri sonlandırılmış olan, İstanbul DPC Şubesi, Antalya DPC Şubesi ve İzmir DPC Şubesi envanterinde yer alan ve toplam defter kıymeti 7,3mn TL olan çeşitli baskı makineleri, paketleme kısımları, yardımcı makineleri ve teçhizatın Tayfurlar Ticaret Nakliye ve Geri Dönüşüm Ltd. Şti.'ye 77,8mn TL + KDV bedel ile satış ve döneminin yapılmasına karar verilmiştir.

İş Yatırım Menkul Pahalar (ISMEN): İdare Şurası tarafından Şirketin 355mnTL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı 2022 yılı karından karşılanmak üzere 1.145mn TL artırılarak 1.500mn TL'ye yükseltilmesine karar verilmiştir. Kar hissesinden bedelsiz hisse alma oranı %322,5'dir

Panelsan Çatı Cephe (PNSLN): Ankara Polatlı'da bulunan şirket binasının çatısında 550 kwe gücünde tesis edilecek olan güneş gücü santrali projesi TEDAŞ Yatırımlar İzleme Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmıştır. İlgili onay ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yapılan yatırım teşvik evrakı müracaatının onaylandığı öğrenilmiştir. Yatırım teşvik dokümanı, sigorta primi patron payı, %70 vergi indirimi, %30 yatırım katkı oranı, KDV istisnası dayanaklarını içermekte olup toplam yatırım meblağı 7,3mn TL'dir.

Faiz Piyasaları

Çarşamba günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %8,56'dan %8,62 düzeyine yükseldi. TCMB dün 68,4 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıyeten TCMB BİST'te kotasyon yoluyla 29,4 milyar TL (%10'dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama meblağı ise 329 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler görülürken, uzun vadeli tarafta yatay seyir gözlendi. Buna nazaran, kısa ve orta vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay hareket görüldü.

Günlük Özet Piyasa Verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


20.04.2023 10:04:13