Şap hastalığı nedir, Şap hastalığının belirtileri nelerdir?

Ülke genelinde görülen şap hastalığı nedeniyle, canlı hayvan pazarlarının kapatılması kararı alındı. Vatandaşlar şap hastalığını araştırmaya başladı. Peki, Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insana geçer mi? Şap hastalığının belirtileri nelerdir?

Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı  il ve ilçe canlı hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar yasaklandığını bildirdi.

İşte, Şap hastalığına dair merak edilenler…

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur.

Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında % 100’e kadar ulaşabilmektedir.

ŞAP HASTALIĞINA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR?

Yetiştiricilerin Alacağı Önlemler;

ŞAP HASTALIĞININ SIĞIRLARDAKİ BELİRTİLERİ

ŞAP HASTALIĞININ KOYUNLARDAKİ BELİRTİLERİ

ŞAP HASTALIĞI İNSANLARA BULAŞIR MI?

Şap hastalığı insanlarda enfekte hayvanlar ile temas veya enfekte et ve süt ürünleri ile enfeksiyonu nadiren aldıkları bildiriliyor.

ŞAP HASTALIĞI DÜNYADA İLK NE ZAMAN GÖRÜLDÜ? 

Şap hastalığı 19. yy. boyunca Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika da yaygın olarak Avusturalya da ise yalnızca bir kez görüldü. Endüstriyel çiftçiliğin gelişmesi şap hastalığı üzerine dikkatlerin toplanmasına yol açtı.

Hastalık sütçü sürülerde süt veriminin (laktasyon) periyodunun duraklaması ve sıklıkla mastitisle komplikasyon sonucu süt üretiminde % 25 civarında azalma, etçi sürülerde ise gelişmenin gecikmesine yol açmaktadır.

Çeşitli ülkelerde bulaşık (enfekte) hayvanların kesimi veya etkili aşılama programları ile hastalığı eradike etmişlerdir. Ancak Amerika, Avusturalya, Yeni Zelanda Japonya ve Avrupa ülkeleri dışında tüm dünyada hastalığın enzootik seyretmesi sonucunda hiçbir ülke şap hastalığın yönünden güvende bulunmamaktadır.�

Avrupa kıtasında 1991 ve 1993 yılında Bulgaristan’da da, 1994 yılında Yunanistan’da, 1995 yılında Rusya da, 1996 yılında Rusya ve Makedonya da, 1993’te İtalya’da O tipi, 1996’da Arnavutlukta A tipi şap hastalığı sporadik olarak görülmüştür.

Son günlerde ise İngiltere’de görülen ve 1997’de Taiwan’da şap hastalığına yol açan virus ile aynı olduğu açıklanan O tipi şap virusu Avrupa kıtasında hızla yayılmaktadır. Bu virus yurdumuz da görülen O tipi şap virusundan farklı bulunmaktadır. Afrika kıtasında serotipleri salgınlara yol açmaktadır. Ortadoğu, Hindistan ve Uzakdoğu’da ise O,A ve ASIA serotipleri görülmektedir.


09.03.2023 16:57:29