Şap hastalığı taşıyan ilk vaka tespit edildi

Bakanlıktan hususa ait yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Irak’ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Uğraş Komitesi (EuFMD) uyumunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir.

Enstitümüzce, bir numunenin, daha evvel ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara acilen başlanmış, Vilayet Müdürlüklerimizin yanı sıra tüm paydaşlar bahisle ilgili uyarılmıştır. Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal bağlantıya geçilerek, hudut nezaret ve yol denetim faaliyetlerinin artırılmasına ait gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

 Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan birinci hadise tespit edilmiştir. Halihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm önlemler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sıhhati Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur. Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi prestijiyle kullanıma hazır hale getirilmiştir.





Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Hastalık Denetim Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm önlemler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat maksatlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına hassas tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası mühletince ülke genelinde durdurulmuştur.

SAT-2 serotipi şap hastalığına ait tüm gelişmeler birinci andan itibaren Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm tedbirler alınmaktadır. Ülkemizde birinci kez görülen bu serotipe karşı acilen aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları hızla yürütmektedir.”

Hibya Haber Ajansı


09.03.2023 15:34:06