Şentop: “Erdoğan’ın aday olabilmesi için bir istisna hükmüne ihtiyaç yok”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Lideri Mustafa Şentop, gündeme ait açıklamalarda bulundu.

Şentop’un konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Bu mevzuyu bir tek cümle kullanarak ve o cümleyi tekrarlayarak ispat ettiğini çalışan kimi arkadaşlar var. Bugün açıklama yapan arkadaşlarımızdan birisi, ‘Meclis başkanı bu konuda konuşmaz’ da diyor. Bir konuşma polisi rolü de üstlenmiş.

Anayasa’nın 94. hususunun son fıkrası Meclis Liderinin hangi mevzularda bir sınırlama içerisinde olduğunu söz ediyor. Burada Meclis liderinin türel tartışma olan bahislerde kamuoyunda konuşmayacağına dair bunu da kapsayana bir tarafsızlık biçiminde Anayasa’nın bir tarifi yok. Münasebetiyle 94’ün son fıkrasını bu arkadaşımız anlayamamış.





Muhalif görüşleri, kendi görüşünden farklı olan görüşleri okumamış. Bu hususta hukukçular, Anayasa hukukçuları var.

Avukat olarak söyleyecek olursak binlerce avukat cumhurbaşkanının aday olacağı konusundaki görüşü paylaşıyor. Bu tartışma tüzel değil, siyasi bir tartışma.

Anayasa’nın 101’inci hususu, yani en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili husus 30 Nisan 2018’de yürürlüğe girmiştir. Bir kanun hükmü yürürlüğe girdikten sonraki olaylara uygulanır. 30 Nisan 2018’den sonra Türkiye’de bir kere Cumhurbaşkanı seçimi yapılmıştır. 14 Mayıs’ta yapılacak seçim, 30 Nisan 2018’den sonra yapılacak ikinci seçimdir.

Bir kanun kararının yürürlüğe girdiği tarihten evvelki olaylara uygulanabilmesi için özel bir düzenlemeye, bir istisna kararına muhtaçlık vardır. 30 Nisan 2018’de yürürlüğe giren bir kanun kararını 10 Ağustos 2014’teki seçimlere uygulayabilmeniz için açıkça bunları kapsadığını söz eden bir karara muhtaçlık vardır. Sayın Cumhurbaşkanının aday olabilmesi için bir istisna kararına muhtaçlık yok. Zira 30 Nisan 2018’den sonra gelen karar herkese, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da iki kere aday olma hakkı tanımıştır.”

Hibya Haber Ajansı


28.03.2023 14:50:13