“Seymour Hersh’ın Kuzey Akım haberine dikkat çekmeliyiz”

Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh’in haberi milletlerarası toplumda yankı buldu. İtalya Yeni İpek Yolu Derneği Lideri Francesco Maringio, Hersh’ın savının gerçek olması durumunda, ABD’nin müttefiklerine savaş açması manasına geldiğini ve bunun milletlerarası toplumda şoke edici bir teşebbüs olduğunu tabir etti.

Zambiya Altın Partisi Lideri Jackson Sirawi, Kuzey Akım boru sınırlarının patlatılmasının kasıtlı bir teşebbüs olduğunu ve bu teşebbüsün milletlerarası toplum tarafından kınanması gerektiği davetinde bulundu.

Kuzey Akım’ın engellenmesi yalnızca Avrupa’nın günlük hayatında sorun yaratmakla kalmayıp Avrupa’nın yönetişimine de olumsuz tesir yaptı. Rusya-Ukrayna çatışması öncesinde Avrupa ülkeleri Rusya’nın doğal gaz sevkiyatına yüksek seviyede bağımlı durumdaydı.

Francesco Maringio, Hersh’ın haberine büyük ilgi gösterilmesi ve bu patlama olayına bağımsız araştırma yapılması gerektiğimi belirtti.





Hersh, araştırma raporunda ABD Lideri Joe Biden’ın kendi güvenlik grubuyla 9 ay süren zımnî planlama yaptıktan sonra, Kuzey Akım’ı patlamaya karar verdiğini sav etti.

Hersh’e nazaran, Almanya’nın güç krizi sebebiyle Rusya’ya yaptırımı kaldırmasından tasa duyan Biden, Almanların kış soğuğuna yakalanmasına tamam diyebilir, lakin Almanya’nın Ukrayna’ya takviyesi kesmesini mutlaka istemez.

İtalyan gazeteci Matteo Grazis, ABD’nin Hersh’in haberine ikna edici bir karşılık vermesi gerektiğini söyledi. Grazis, Kuzey Akım’ın bozulmasının jeopolitik üzerine tesir yaratmakla kalmayıp memleketler arası nizamın temellerini sarsacağını tabir etti.

Grazis, “ABD’deki doğal gaz boruları biri tarafından bozulursa ne olacak? Küresel felakete yol açabilir” dedi.

 Avrupa ülkeleri Hersh’ın haberinden uzak duruyor

Amerikalı gazeteci Hans Manke, Hersh’in her araştırma haberinin medya ve hükümet taraflarında büyük yankı uyandırdığına, lakin son araştırma raporunun dikkate alınmadığına dikkati çekti.

İtalya gazeteci Matteo Grazis, Batılı medyanın bu haberden kaçındığına işaret etti. Matteo Grazis, Avrupa ülkelerinin kıymetsiz haberlerle kamuoyunu öteki tarafa yönlendirdiğini söyledi.

Amerikalı bağımsız gazeteci Joe Lauria, ABD’nin Avrupa’nın baskın oyuncusu haline gelerek Alman iktisadına ve Avrupa iktisadına ziyan verdiğini vurguladı. Lauria, yaptırımın Rusya’ya değil, Avrupa ülkelerine ziyan verdiğini savundu.

“ABD kendi çıkarı için başka ülkenin tesislerini bozdu”

 ABD’nin daha önce kendi çıkarlarını korumak için sivil güç tesislerini amaç alarak saldırdığı da hatırlatıldı. 1980’lı yıllarda, ABD Nikaragua petrol rezervleri ve doğal gaz boru çizgilerine sabotaj teşebbüsünde bulundu. Nikaragualı siyasi yorumcu Manuel Espinosa, Kuzey Akım olayına misal olayı yaşadıklarına işaret ederek, evvel muhalif güçlerin Santino Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne saldırmasına ABD’nin takviye verdiğini, akabinde paramiliter örgütleri çatışmaya kışkırttığını ve bu yüzden ülke iktisadının büyük ziyan gördüğünü hatırlattı.

Kuzey Akım olayının gerçeği

Kuzey Akım patlamasının sebebi araştırılıyor. İsviçre, Danimarka ve Almanya, boru sınırlarının bağlandığı Rusya’nın araştırmaya katılmasını reddetti. Vassily Nebenzia, ismi geçen ülkelerin başını çektiği araştırmanın şeffaf olmadığını ve gerçeklerin gizlendiğini savundu.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


26.02.2023 15:50:08