Yıldızı 2020'den itibaren global salgınla parlayan ve blokzinciri teknolojisinin imkanlarıyla yeni bir “dijital sahiplik” yaklaşımı oluşturan NFT'ler, 2023'ün birinci çeyreğine süratli başladı. DappRadar tarafından yayımlanan datalara nazaran NFT piyasasındaki ticaret hacmi 2023’in birinci çeyreğinde bir evvelki çeyreğe kıyasla yüzde 137 artarak 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bahisle ilgili değerlendirmelerini paylaşan NFT borsası Goidea’nın Kurucusu Mesut Bingül, “2022 sonlarına hakikat global ekonomik şartlar sebebiyle düşen süreç hacimleri yılın birinci çeyreğindeki umutlu havayla toparlandı” dedi.
2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en düzgün performans
Rapor bilgilerine nazaran NFT piyasası, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en âlâ performansını gösterdi. Yılın birinci üç ayında satılan toplam NFT sayısı ise 19,4 milyon olarak açıklandı ve bu sayıyla satışlar, bir evvelki çeyreğe kıyasla yüzde 8,56 arttı.
Türkçeye “nitelikli fikri tapu” olarak geçen ve Türkçede de NFT olarak kısaltılan dijital sanat yapıtları için 2020'nin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Mesut Bingül, “NFT, sanatçı ve sanatsever ortasındaki alakayı tekrar tanımlıyor ve bir manada sanatı demokratikleştiriyor. NFT yatırımcıları, yeni duyurulan bir NFT koleksiyonu için topluluğun birinci üyelerinden oldukları için, kıymeti kısa vakitte artma potansiyeli taşıyan yapıtlara, birinci günlerde sahip olabiliyor. Bu teknoloji, temelinde projelerin sahipleri ve takipçileri ortasındaki güçlü itimat bağlantısına dayanıyor. Bu inancın sağlandığı proje ve platformlarda sanatkarlar üretimlerini dijital ortamda gelire dönüştürebilirken, sanatseverler de yapıtla güçlü bir bağ kurarak manipülatif hareketlere geçit vermeyen bir sahiplik anlayışı inşa edebiliyor” diye konuştu.
Türkiye’de NFT’lere spor dünyasından ilgi büyük
Türkiye’de spor ve sanat topluluğundan tanınmış isimlerin de NFT projelerine dayanak verdiğini belirten Mesut Bingül, “Mehmet Yalçınkaya, İlhan Mansız, Kaan Sarpkaya, Halil Söyletmez, Volkan Demirel, Tolgahan Sayışman, Murat Sakaoğlu, Gizem Örge, Efecan Dianz, Mustafa Ak üzere pek çok tanınmış ismin NFT projelerine etkin olarak yatırım yaptığını biliyoruz. Türkiye'nin birinci yerli NFT borsası Goidea olarak, büsbütün Türkiye merkezli bir sistem ve altyapıyla, NFT yatırımı yapmak isteyen bu isimlere hizmet veriyoruz. Goidea projemiz bilhassa spor ve sanat dünyasından kısa müddette beklentilerimizin üstünde bir dayanak aldı” sözlerini kullandı.
Spor NFT'leri 2022'yi 2,6 milyar dolarlık hacimle tamamladı
NFT kavramının tabiatında topluluk olma niyetinin yer aldığını vurgulayan Goidea Kurucusu Mesut Bingül, değerlendirmelerini şu tabirlerle sonlandırdı:
“Güncel araştırmalar, spor odaklı NFT’lerin 2022’de bir evvelki yılın hacmini ikiye katlayarak 2,6 milyar dolarlık bir pazar haline geldiğini gösteriyor. Bu sayının 2032’ye gelindiğinde 41,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Spor da topluluk, ortak kıymetler etrafında buluşma üzere kavramlarla NFT projelerinin temelindeki fikirlerle ahenk sağlıyor. Bu da NFT’yi bir kulübe, topluluğa, taraftar kümesine ilişkin hissetmenin güçlü sembollerinden birine dönüştürüyor. NFT ilerleyen periyotta tıpkı bir spor kulübünün atkısı, bir futbolcunun forması üzere, hayranların özel kıymet atfettiği bir dijital varlık halini alacak. Türkiye'nin yerli NFT pazaryeri Goidea olarak, spor ve sanat disiplinlerine odaklanıyor, bu yaklaşımı paylaşan NFT projelerinin öncüsü oluyoruz.”
Hibya Haber Ajansı
11.04.2023 18:20:08