Sultanahmet Camii, yeniden ibadete açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Çok farklı bir yerdeyiz ve bu yerde Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Ne keyifli bizlere ki bu onarım çalışmalarını bu türlü manalı bir günde bitirdik. Bugün de cuma gününe isabet eden Ramazan Bayramı sayesinde iki bayramı bir ortada yaşadık. Bayram namazını Ayasofya Camii’nde kılmıştık. Biliyorsunuz uzun bir mahzunluk devrinin akabinde üç yıl evvel yeniden bir Cuma günü Ayasofya’yı yine ibadete açmıştık. Hamdolsun o günden beri Ayasofya, daima dolu, daima canlı. Çünkü uzun bir hasretin akabinde bu hasret işte artık dolu dolu gideriliyor. Bugün cuma namazımızda onarımı bitmesi ve yine hizmet vermeye başlaması vesilesiyle Sultanahmet Camimizde eda ettik.

Sultanahmet Camiimizin tamamlanan onarımının iyi olmasını diliyorum. Bu hoş çalışmada emeği geçenleri başta Bakanım olmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü olmak üzere yüklenici firmalar dahil hepsini milletim ismine tebrik ediyorum. Sultanahmet Camii, İstanbul’un en kıymetli sembollerinden biridir. Hatta tahminen de birincisidir. Olağan burası yalnızca bir cami değildir. Medresesi, kasrı, arastası, hamamı, çeşmesi, sebili ve başka pek çok ünitesiyle burası sözün tam bir manasıyla külliyedir. İstanbul’un merkezi pozisyonundaki bu bölgeyi, kuruluşundaki bütünlüğüne uygun halde koruma etmemiz gerekiyor. Cet yadigarı yapıtları korumak, kollamak, ihya etmek, yaşatmak bizim en başta gelen vazifemizdir.

14 Mayıs’a kadar gece gündüz çalışacağız ve onları siyasi mevta haline getireceğiz. Terör örgütüyle el ele olanlardan öteki bir şey beklenebilir mi? Öyleyse 14 Mayıs, bunların sonu olmalı. Bunun için hükümetlerimiz periyodunda sonlarımız içindeki ve dışındaki binlerce ecdat emaneti yapıta biz sahip çıktık. Her birini yeniledik, ayağa kaldırdık. Vakıflarımıza ilişkin yapıtları, emellerine uygun formda tekrar hizmete sunduk. İnşallah önümüzdeki periyotta de bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gerek içerde, gerek yurt dışında bütün bu yapıtları ihya edeceğiz. Hoş bir yapıtı inşa etmek farklı bir hünerdir, asırlar sonra onu tekrar eski hoşluğuna kavuşturmak başka bir hünerdir.





Camimizde kılınacak namazların, edilecek duaların, okunacak Kuran-ı Kerimlerin, huzura kavuşacak gönüllerin şimdiden güzel olmasını diliyorum. Emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum. Sizleri sevgiyle, hürmetle selamlıyorum.”

Hibya Haber Ajansı


21.04.2023 15:20:06