Tayvan’dan Türkiye ve Suriye’ye 917 milyon NTD yardım

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve etraf vilayetleri de vuran sarsıntıların akabinde Tayvan’ın Türkiye’ye dayanağı sürüyor. Tayvan Dışişleri Bakanlığında Türkiye ve Suriye’ye yapılacak yardım için toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Taipei Türk Ticaret Ofisi Temsilcisi Muhammed Berdibek, Tayvan arama kurtarma takımının temsilcileri ve mahallî yöneticiler katıldı.

“ŞİMDİ SIRA BİZDE”

Basın toplantısında konuşan Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Tayvan olarak başlattıkları yardım kampanyasında Türkiye ve Suriye’de sarsıntıdan etkilenenler için toplam 917 milyon Tayvan doları (568 milyon 206 bin TL) toplandığını duyurdu. Joseph Wu kelamlarına, “1999 yılı 21 Eylül günü Tayvan’da yaşadığımız sarsıntıda AKUT grubu yardımımıza gelmişti, artık Türkiye’ye yardım etme sıra bizde” tabirleriyle başladı. Wu, “Deprem felaketini duyar duymaz çabucak 130 kişilik arama kurtarma grubunu özel eğitimli köpekleri ile bir arada Türkiye’ye gönderdik. Devamında 2 milyon dolarlık yardım yapacağımızı duyurduk. Tayvan önderi Tsai Ing-wen ve yardımcısı Lai Ching de Taipei Türk Ticaret Ofisine başsağlığı ziyaretinde bulunarak Türkiye’nin acısına ortak oldu” halinde konuştu.

“6 MİLYON DOLARI DİREKT AFAD’A VERECEKLER”

Taipei Türk Ticaret Ofisi Temsilcisi Muhammed Berdibek ise “Tayvan sarsıntının birinci gününden itibaren daima yanımızda oldu. Şu anda da bizi toplantı için çağırdılar. 30 milyon ABD doları (yardım) açıkladılar. 6 milyon dolarını direkt AFAD’a vereceklerini, geri kalanının süreç içinde sivil toplum aracılığı ile yönetileceğini tabir ettiler. Bunun dışında 400 tonun üzerinde esasen insanların yardımını almıştık. Bu da ek bir sayı olacak. İnşallah Türkiye’ye yararı olur ve Türkiye’nin sonraki süreçlerinde de katkısı olur. Tayvanlılar yalnızca acil yardım davetinde bulunmuyor. Sonraki süreç için de katkı vermek istiyorlar, kentlerin tekrar inşası, konteyner kentler yahut sitelerin yapılması. Yani yine inşa sürecinin tamamında var olmak istiyorlar. Teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Tayvan’ın depremzedeler için başlattığı maddi yardım kampanyası 6 Mart’ta sona erecek.






19.02.2023 14:00:04