Topkapı Sarayı’nın Tarihi, Bölümleri ve Özellikleri

Topkapı Sarayı, İstanbul’da  gezilecek tarihi mekanlar denilince ilk akla gelen yerler arasında. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret edilen saray, İstanbul’un sembollerinden biri. Bu yazımızda Topkapı Sarayı neden gezilmeli, Topkapı Sarayı’nın tarihi, sarayı kim yaptırdı, giriş ücreti nedir gibi birçok detaya yer veriyoruz.

Topkapı Sarayı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere içeriğimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

Topkapı Sarayı Nerede?

Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihî İstanbul Yarımadası’nda bulunan sarayın açık adresi; Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul.

Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Topkapı Sarayı’na gitmek için birçok farklı yol seçeneği mevcut.

Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri

Topkapı Sarayı ziyaret saatleri 09:00-18:00. Salı günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık.�

Topkapı Sarayı giriş ne kadar?

Topkapı Sarayı Kombine Bilet I (Topkapı Sarayı + Aya İrini)

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 110 TL

Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 500 TL

İndirimli Bilet Fiyatı: 35 TL

Topkapı Sarayı Kombine Bilet II (Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem)

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 140 TL

Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 650 TL

İndirimli Bilet Fiyatı: 45 TL

Harem

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 60 TL

Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 225 TL

İndirimli Bilet Fiyatı: 20 TL

Aya İrini

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 45 TL

Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 180 TL

İndirimli Bilet Fiyatı: 20 TL

Topkapı Sarayı giriş kimlere ücretsiz?

Topkapı Sarayı, 18 yaşından küçük T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları için ücretsizdir. 18-25 yaş (25 yaş dâhil) arası T.C. ve K.K.T.C. vatandaşı öğrenciler için Topkapı Sarayı’nda indirimli bilet geçerlidir. Yabancı öğrenciler, indirimli biletin 2 katı ücretle gezerler.

Topkapı Sarayı Müze Kart ile girilir mi?

Topkapı Sarayı’nda müze kart; Sarayın içerisinde bulunan Harem Dairesi, Aya İrini Anıtı, Efes Örenyeri içerisinde bulunan Yamaçevler , Göreme Açıkhava Müzesi içerisinde bulunan Karanlık Kilise, Sedir Adası ve İstanbul Sinema Müzesi geçerli değildir.

Topkapı Sarayı neyi ile ünlü?

Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilk müzesi olma özelliğini taşıyor. Saray, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, 3 Nisan 1924 yılında müze haline getirildi.

Topkapı Sarayı, dünyanın en büyük saray müzelerinden biri olma özelliğini de taşıyor. Ve yaklaşık 300.000 arşiv belgesi bulunuyor. Bugün yaklaşık 300.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Yapısıyla, mimarisiyle, koleksiyonlarıyla görenlerin dikkatini çekiyor. �

Topkapı Sarayı’nın Tarihi

Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırıldı. Sonrasında takip eden padişahların yaptırdıkları ilave yapılarla günümüzdeki hâlini aldı.

Zeytinlik olarak adlandırılan Sarayburnu’nda bahçe düzenlemeleri ve köşklerle başlayan inşaat, Sûr-ı Sultânî (Kal‘a-i Sultânî) adı verilen surlarla devam ettirildi.

Saraya uzun yıllar Beyazıt’taki eski saraydan dolayı Sarây-ı Cedîd-i Âmire denildi. Ardından Toplu Kapı denilen köşkün isminden dolayı Top Kapısı Sarayı adı kullanılmaya başlandı.

Zaman içerisinde ilavelerin yapıldığı saray, 19. yüzyıl ortalarına kadar yaşam ve yönetim merkezi olmaya devam etti.

1840’lara gelindiğinde, mevcut sarayın 19. yüzyıl devlet protokolü gereklerini karşılamakta yetersiz kalması sonucu 1843-1856yılları arasında Dolmabahçe Sarayı inşa edildi. Bir süre sonra hanedan için yaşam ve yönetim merkezi tamamen Dolmabahçe Sarayı’na taşındı.

Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan Topkapı Sarayı, 31. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi; padişahların da ikametgâhı oldu.

19. yüzyılın ortalarından itibaren hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile terk edilen Topkapı Sarayı, tarihî önemini ve değerini korudu.

Ana hatlarını büyük avlular ve bunları çevreleyen revaklar ile hizmet binalarının oluşturduğu yapının planının Edirne Sarayı’ndan etkilendiği görülmektedir.

Hizmet binaları, taş kullanılarak çoğunlukla tek katlı ve yüksek kubbeli yapılardır. Konut olarak kullanılan yapılar ise çoğunlukla taş ve ahşap malzeme kullanıldı. Kubbeleri kurşun ile kaplandı. Sarayın iç bölümleri ve bahçeleri kurna, havuz, fıskiye, sebil gibi detaylarla zenginleştirilmiş, pek çok sarnıç yer alıyor.

Topkapı Sarayı, 6 Eylül 2019 tarihli ve 30880 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 44 No’lu kararnamenin ardından Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlanmıştır.

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri ve Özellikleri

Topkapı Sarayı’nın teşkilât açısından dört bölümden meydana geldiği söylenebilir: Hizmet ve koruma alanı (Bîrun), idarî merkez (Dîvân-ı Hümâyun), eğitim alanı (Enderûn) ve padişahların özel yaşam alanı (Harem). Sarayın, Bizans dönemi şehir surlarına dayanan surları üzerinde ana giriş kapısı niteliğindeki Bâb-ı Hümâyun’la birlikte Demir Kapısı ve Otluk Kapısı adı verilen üç büyük kapısı ve beş adet hizmet kapısı (koltuk kapısı) vardır. Birinci kapı olan Bâb-ı Hümâyun, iki katlı bir köşk kapısı olup üstündeki kitâbede Ali b. Yahyâ es-Sûfî imzası bulunur. İkinci kapı Bâbüsselâm, üçüncü kapı ise Bâbüssaâde’dir. Saray yapıları birbirine geçişli dört avlu ve çevresindeki mimari yapılardan oluşmaktadır. Etrafı bahçeler ve meydanlarla çevrili olan saray yapıları içerisinde Alay Meydanı olarak da anılan ilk avluda Aya İrini Kilisesi, Darphane, Fırın, Hastane, Odun Ambarı ve Hasırcılar Ocağı yapıları bulunuyordu.

Sarayın ikinci avlusu, devlet yönetiminin gerçekleştiği mekânların yer aldığı Divan Meydanı, bir diğer adıyla Adalet Meydanı’dır. Tarih boyunca pek çok törene sahne olan bu avluda divan toplantılarının yapıldığı Divan-ı Hümâyûn (Kubbealtı) ve yanında Divan-ı Hümâyûn Hazinesi yer alır. Bu avluda ayrıca Divan yapısının arkasında Adalet Kulesi, Kubbealtı’nın yanında ise Harem Dairesi girişi, Zülüflü Baltacılar Koğuşu ve Has Ahırlar bulunur.

Sarayın üçüncü avlusuna Enderûn Avlusu da denilmektedir. Bu bölümde büyüklü küçüklü odalar, padişaha ait Arz Odası, Doğancılar Koğuşu (Şahinciler), Seferliler Ocağı, Kilerli Koğuşu, Enderûn Hazinesi ve Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi), ayrıca Saray Okulu’na ait yapılar yer almaktadır. Üçüncü avluda yer alan Enderûn’da Bâbüssaâde’den içeri girince sağ ve sol tarafta odalıların koğuşları, sağdan devam edince sağ üst tarafta Fâtih Köşkü ismiyle bilinen hazine kısmı vardı. Sol üst köşede Harem bölümüne yaslanan dört kubbeli taş yapı Has Oda idi. Burası, Yavuz Sultan Selim döneminde kutsal emanetlerin getirilmesinden sonra daha ziyade Hırka-i Saâdet Dairesi ismiyle anılmıştır.

Son avlu olan dördüncü avluda da padişaha ait köşkler ve asma bahçeleri yer alır. Bu bölümde Osmanlı klasik köşk mimarisinin en seçkin örnekleri olan Bağdat ve Revan Köşkleri ile İftariye Kameriyesi bulunur. XVIII. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Sofa Köşkü ise Lâle Bahçesi duvarına dayalı bir yapı olup Kara Mustafa Paşa Köşkü olarak da bilinir. Bu ahşap köşkün içinde ve duvarlarının üst kısmında meşhur Osmanlı şairi Hâkânî Mehmed Bey’in beyitleri yazılıdır. Sarayın ana kısmı içinde yer alan köşkte nadiren elçi ve devlet adamları da kabul edilmiştir. Köşkün sağında, set üstünde Taş Kule adıyla anılan oda, bir dönem sarayın eczanesi olarak kullanılmıştır. Dördüncü avlunun alt kısmında ise saraya ait son yapılar olan Mecidiye Köşkü ve Esvab Odası görülür.

Topkapı Sarayı neden boşaltıldı?

Topkapı Sarayı, saray halkının Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ve diğer saraylarda yaşamaya başlaması ile birlikte boşaltılmıştır.

Topkapı Sarayı’nın en belirgin özelliği

Günümüzde büyük turist kitlelerini kendine çeken saray 1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren İstanbul Tarihî yarımada içerisindeki tarihi eserlerin en başında gelmektedir.

Topkapı Sarayı’nı kim yaptırmıştır?

Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırıldı. Sonrasında takip eden padişahların yaptırdıkları ilave yapılarla günümüzdeki hâlini aldı.

Topkapı Sarayı’nda hangi padişahlar yaşadı?

Sarayburnu’nda, Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000’e yakın insan yaşamıştır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Telefon: 0 (212) 512 04 80

Faks: 0 (212) 259 32 92

E-Posta: info@millisaraylar.gov.tr


14.03.2023 16:05:01