Türk Metal Teknomobil’in Önünde Basın Açıklaması Yaptı

Türk Metal Sendikasıİstanbul Anadolu Yakası Şubesi yöneticileri ve bazı sendika üyeleri, işçilerin sendikalaşma haklarının engellenmeye çalışıldığı gerekçesiyle, Pendik’te faaliyet gösteren ve cep telefonları üreten Teknomobil fabrikasının önünde bu durumu protesto eden bir basın açıklaması yaptı.

Sendika Şube Başkanı Serkan Gül gazetemize yaptığı değerlendirmede; ” Teknomobil fabrikasında 720 işçimiz çalışıyor. Ve Türk Metal Sendikası bu iş yerinde 30 Mayıs tarihine kadar yetkili sendika olarak işçi haklarını gözetmekte. Fakat son dönemde iş veren tarafı, çalışan işçilere çeşitli yollarla baskı yaparak, gerekirse işten çıkararak sendika üyeliklerini engellemeye, dolayısıyla sendikamızın yeni dönemde yetkisini düşürmeye çalışıyor. Bizler sendika olarak işçilerimizin haklarını sonuna kadar savunacak, onları patronların kişisel inisiyatiflerine mahkum etmemeye kararlıyız. Çalışan arkadaşlarımızın sendikal haklarından mahrum kalmalarına müsaade etmeyecek, seyirci kalmayacağız. Bu amaca yönelik olarak fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Bakanlık düzeyinde de girişimlerimiz devam ediyor” dedi.

Şube Başkanı Serkan Gül basın açıklamasında şu sözlere yer verdi; ” Değerli basın mensupları… Kıymetli emek dostlarımız… Bize destek vermek için gelen değerli metal işçisi kardeşlerim… Ve Teknomobil’e can veren, emek veren, alın teri döken emekçi kardeşlerim…
Bugün burada, İşimiz, aşımız için… Emeğimiz, ekmeğimiz için toplandık. Bugün burada, En temel anayasal hakkımız olan sendikal örgütlenme hakkımız için toplandık. Ve bugün burada, İki yıl önce umutla Türk Metal saflarında örgütlenen, Ancak bugün yasaları hiçe sayan bir anlayışa karşı, Sendikasını inatla, onurla, gururla savunan Teknomobil emekçileriyle dayanışmak için buluştuk. Teknomobil emekçileri… Sizler onurlu duruşunuzla bütün emekçilere örnek oluyorsunuz. Sizler bizim gururumuzsunuz. Bilin ki: Verdiğiniz mücadelede asla yalnız kalmayacaksınız. Sonuna kadar bir ve beraber olacağız. Sonuna kadar birlikte mücadele edeceğiz. Ve biz kazanacağız. Zafer bizim olacak. Zafer direnen emekçinin olacak.

Değerli basın mensupları,
Sendikal örgütlenme anayasal bir haktır. Bir işçinin en temel hakkıdır. Teknomobil emekçileri de, Bu haklarını kullanarak kendi özgür iradeleri ile, İki yıl önce Türk Metal saflarında örgütlendi. İlk toplu iş sözleşmesi yapıldı. İyi bir ücret zammının yanısıra, Daha önce olamayan pek çok hak alındı. Bizler, şimdi yeni sözleşmenin hazırlığını yaptığımız, yeni haklar için mücadeleye hazırlandığımız sırada, işverenin türlü oyunlarıyla karşılaştık. İşveren iki yıl önce yapamadığını şimdi yapmak, Türk Metal’in yeniden yetki almasını önlemek için, Teknomobil emekçisinin örgütlenme hakkını engelleme yoluna gitti. Buradan işverene sesleniyorum: İşçinin örgütlenme hakkını gaspetmek, Ağır cezası olan anayasal bir suçtur. Yolunuz yol değildir. Bilin ki: Biz bugüne kadar hiçbir tehdide, hiçbir baskıya boyun eğmedik, Bundan sonra da eğmeyiz. Her türlü tehdide, baskıya, engellemye karşı direndik. Direne direne kazandık. Direne direne kazandık.

Değerli kardeşlerim,
Teknomobil işvereni, Türk Metal üyesini yıldıramayacağını, Baskıyla sendikasından koparamayacağını kısa sürede anladı. Bunun yerine, Yakın zamanda çok sayıda yeni işçi istihdam etti. İstihdam ederken, Yeni işe giren kardeşlerimizin Türk Metal’e üye olmasını engelledi. Bunun için tehdide ve baskıya başvurmaktan da çekinmedi. Amacı, Türk Metal’in yetki için gereken çoğunluğu kaybetmesiydi. Bunun için her şeyi göze alıyor. Yeni işçilerin TC kimlik numaralarını alıp, Türk Metal’e üye olmalarını engelleye bile yeltendi. Yetmedi, Türk Metal’e üye olurlarsa işten atmakla tehdit etti. Yetmedi, Mevcut üyelerimize istifa etmeleri için baskı yaptı, yapmaya da devam ediyor. Sanıyor ki, Bu baskılar sonuç verecek. Baskıyla, tehditle, şantajla Türk Metal’i durdurabilecek. Herkes kaderine razı olacak. Yanılıyorlar… Hem de çok yanılıyorlar. Türk Metal de,Türk Metal üyesi de bu tehditlere pabuç bırakmaz. Ne yaparsanız yapın, son sözü biz söyleyeceğiz. Son sözü Teknomobil işçisi söyleyecek. Zafer bizim olacak. Zafer Teknomobil işçisinin olacak.
Ey işveren… Buradaki işçiler ne diyor, duyuyor musun? İşveren dinlesin diyorlar. Bizi iyi dinleyin: Huzur ve barış, Sizin için ham maddeden, enerjiden, hatta sermayeden bile daha önemlidir. Huzur ve barış yoksa, Emin olun, Üretim de olmaz, kalite de olmaz. Ama sizler, Yanlış yaptınız, huzuru bozdunuz. Bilin ki: Gecesini gündüzüne katıp çalışan emekçiye, İş barışını her şeyin önünde tutan Türk Metal’e yanlış yapıyorsunuz. Bizi mutsuz ve huzursuz ediyorsunuz. Bilin ki, Eğer biz mutlu olamazsak, Siz de olamazsanız. Eğer biz huzurlu olamazsak, Siz de olamazsanız. Ve şunu çok iyi bilin ki,Nasıl Türk Metal, Her türlü engeli aştıysa, Üye sayısı yüzbinlere ulaştıysa, Türkiye’nin en büyük, en güçlü sendikası olduysa, burada da aynısı olacak. Biz engel tanımayız. Çünkü bizim mücadelemiz, emek ve ekmek mücadelesidir. Çünkü biz işçiyiz, davamızda haklıyız, kazanacağımızdan eminiz. İşçiyiz haklıyız kazanacağız.

Değerli kardeşlerim,
Herkes Türk Metal’i iyi bilir. Kimseyi dışlamadan, ötekileştirmeden, düşmanlaştırmadan, Önce üretmek ve kazandırmak, Sonra da kazandırdığımızdan üyemiz için hakça pay almak isteriz. Türk Metal’i bilen iyi bilir. Bizim diyalog kapımız hep açıktır. Biz, Barış, uzlaşma ve işbirliği umudunu hep diri tutarız. Son ana dek elimizi dostça uzatırız. Yine öyle yapıyoruz, Elimizi uzatıyoruz. Teknomobil işverenine sesleniyoruz:  Gelin uzattığımız bu eli sıkın, Yanlıştan dönün,Baskıyı durdurun, İşçinin özgür iradesiyle karar vermesine saygı duyun.İşte o zaman, Yeni bir sayfa açar, Teknomobil’de huzur ve barışın bozulmasına izin vermeyiz. Karar sizin… Biz hazırız. Uzlaşmaya da mücadele etmeye de hazırız. Karar sizin… Sorumluluk sizin…Demedi demeyin.

Değerli Teknomobil emekçi kardeşlerim,
Kritik bir dönemden geçiyoruz. Sendikanıza en çok sahip çıkmanız gereken günlerden geçiyoruz. Bu dönemde, Birbirinize kenetlenmeli, Yeni kardeşlerimize destek olmalı, Onları cesaretlendirmeli, Anayasal örgütlenme hakkınızı sonuna kadar savunmalısınız. Öyle savunmalı, öyle mücadele etmeliyiz ki: Yeni sözleşmeye de damgamızı vurmalıyız. Unutmayın, Sözleşmeli düzene daha yeni başladık. Şimdi yeni haklar alacağız. Hep üzerine koyacağız. Bir adım geri gitmeden, Başladığımız işi alnımızın akıyla bitireceğiz. Yeter ki direnin. Bir ve beraber olun. O zaman emin olun ki: Biz kazanacağız, biz kazanacağız, biz kazanacağız.

Kardeşlerim,
Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın sizlere gönderdiği selamla sözlerimi bitiriyorum. Genel Başkanımız sizlere diyor ki: Kardeşlerim bilsin ki: Asla yalnız değildirler. Yüzbinlerce üyesiyle Türk Metal, Milyonlarca üyesiyle Türk-İş, dünyanın en büyük uluslararası işçi örgütleri ile yanlarındayız. Çünkü bizler artık emek kardeşiyiz. Sadece bugün değil. Bugün, yarın ve daima bir ve beraber olacağız. Size söz veriyoruz: Asla yalnız yürümeyeceksiniz.Sizi asla yalnız bırakmayacağız. Bir olacağız iri olacağız diri olacağız. Ve biz kazanacağız. Sendikasına inanan, güvenen, mücadele eden Teknomobil işçisi kazanacak. Yolumuz açık olsun, Allah’a emanet olun.”


26.04.2023 17:18:59