Türk moda endüstrisi İtalya’ya ihracatını 1 milyar dolara çıkaracak

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB),6-9 Mart 2023 tarihleri ortasında Ticaret Bakanlığı’nın dayanağıyla İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Türkiye’nin kıymetli ticaret ortaklarından İtalya’ya yönelik İtalya Alım Heyeti organize etti.

İtalya’da ünlü markalar tasarım istikametimizi takdir ediyor

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Lideri Burak Sertbaş, İtalya’nın 2022 yılı 11 aylık periyotta toplam 19,4 milyar dolar hazırgiyim ithalatı bulunduğunu açıkladı.

“Türkiye, İtalya’nın 20 milyar dolara yakın ithalatından aldığı yüzde 4,2 hisse ile en büyük 7’inci tedarikçisi pozisyonunda. Türkiye geneli İtalya’ya hazırgiyim ihracatımız 2022 yılında yüzde 23 artarak 823 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birebir vakitte ülkemizin de en büyük 7’inci pazarı. Ege Bölgesinin ise 2022 yılında yüzde 27 artışla 92 milyon dolarla en büyük 5’inci ticaret ortağı. İtalya Alım Heyeti tertibimizde görüşmelere 33 imalatçı üye firma iştirak sağlarken, İtalya’dan 9 alıcı yer aldı. Yaklaşık 200 ikili görüşme gerçekleşti. Birebir vakitte İtalyan alıcılar, firmalarımızın tesislerini de ziyaret etti. İtalya ile Türkiye’nin benzerlikleri çok. İtalya’da ünlü markalar bizden çok fazla alım yapıyor, tasarım istikametimizi de takdir ediyorlar. Kısa müddette ülkemizin İtalya pazarından aldığı hissesi artırmayı ve ihracatımızı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.”





Hollanda ve ABD gündemde

EHKİB Dış Pazar Stratejileri Geliştirme Komitesi Lideri Tala Uğuz, “İtalya alım heyetinin firmalarımız açısından başarılı geçmesi bizleri keyifli etti. Birlik olarak dünyadaki resesyondan etkilenmemek için klasik olarak en güçlü pazarımız Avrupa ve maksat pazarımız ABD üzerine agresif bir pazarlama stratejisi kurguluyoruz. Bölümün önde gelen fuarları PV Manufacturing Paris ve Munich Fabric Start the Source fuarlarına ulusal iştirak tertibi düzenledik. Temmuz ayında bu fuarların ikinci edisyonlarına da katılacağız. Ocak ayında PV Manufacturing New York fuarına birinci defa ulusal iştirak yaptık. Temmuz ayında bu fuara da ikinci defa iştirak sağlayacağız. Tekrar değerli pazarlarımızdan Hollanda’ya yönelik bir sektörel ticaret heyeti düzenlenmesine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Sonbaharda ise ABD Sektörel Ticaret Heyeti organize etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Türkiye, hazırgiyim kategorisinde dünyanın en değerli tedarikçileri ortasında ikinci sırada

İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Lider Yardımcısı Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Kontrol Şurası Üyesi Şahika Aşkıner, “Just Style’ın yaptığı araştırmaya nazaran Türkiye, hazırgiyim kategorisinde dünyanın en kıymetli tedarikçileri ortasında ikinci sırada yer alıyor. Bunun nedeni ülkemizin fiyat-tarife avantajı, sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik, üretim kalitesi, verimlilik, teslim müddeti, güvenilirlik, katma kıymetli eserler üretme yeteneği, sipariş ölçüsünün esnekliği ve Avrupa ülkeleri için pazara yakınlık kategorilerinde rakiplerine üstünlük sağlamasıdır. Daha evvel Türkiye ile iş ilgisinde bulunmuş iştirakçilerimiz ülkemizin avantajlarının aslında farkındalar. Ege İhracatçı Birlikleri’nin İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak olarak 2006, 2008, 2010 ve 2011 yıllarında gerçekleştirdiği İtalyan Alıcılar ile B2B tertiplerine 41 İtalyan firma katıldı. İştirakçiler ortasında Prada, Giorgio Armani, Coin, Rifle, Miroglio, Gilmar, Monnalisa, Mafrat, Zegna üzere değerli isimler bulunuyordu.” diye konuştu.  �

Hibya Haber Ajansı


09.03.2023 15:50:08