“Türkiye Birleşme ve Satın Almalar Görünümü 2022” raporu yayımlandı

Makroekonomik gelişmelere, jeopolitik dengelerin iktisada tesirine ve global iş dünyasındaki değişimlere dair işaretler taşıyan birleşme ve satın alma (M&A) bilgileri, bölüm önderlerinin yakından takip ettiği göstergeler ortasındaki yerini bu yıl da korudu. Kurumsal finansman, birleşme ve satın almalar, değerleme, marka/pazarlama stratejileri ve iş geliştirme alanlarında global ölçekte strateji hizmetleri sunan profesyonel idare danışmanlığı şirketi Branchout Türkiye’nin yayımladığı “Birleşme ve Satın Almaların Görünümü 2022” raporu, geçtiğimiz yılın trendlerine ışık tuttu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Başkanı Kürşat Doğan, “2022’ye ait bilgiler, Rusya – Ukrayna savaşı, merkez bankalarının faiz artışı kararları, yükselen finansman maliyetleri ve global salgının tesirleri üzere başlıklarla özetlenecek ekonomik ve politik belirsizliklerin 2022 birleşme ve satın alma hacimlerinde daralma yaşandığına işaret ediyor” dedi.

Küresel hacim 5 yıl geriye gitti

Raporda, 2021’de yaşanan global birleşme ve satın almaların tarihi bir düzey olan 6,1 trilyon dolara yükseldiği, bu düzeyin 2020’ye kıyasla %69’luk bir hacim artışına karşılık geldiği belirtildi. 2022’ye gelindiğinde ise birleşme ve satın almaların genel görünümü, ekonomik dalgalanmalar, yüksek enflasyon, finansman maliyetlerindeki artış ve politik belirsizlikler sebebiyle, 2017 yılı düzeyi olan 3,6 trilyon dolara kadar geriledi. Bu sayı, 2021’deki bilginin %42 altında kaldı. Çeyreklik bazda bakıldığında ise yılın ikinci yarısında hacimlerin azalma eğilimi gösterdiği kaydedildi.





Tedarik zinciri kesintilerinin sebep olduğu olumsuz tesirlerin, borç idaresinde yaşanan sorunların düzeyleri 5 yıl öncesine çektiğini belirten Kürşat Doğan, “Başta ABD merkez bankası olmak üzere merkez bankaları yüksek faiz siyasetlerini sürdürüyor. Faiz oranlarının, yani borçlanma maliyetlerinin 2023’te de yüksek kalacağına yönelik beklentiler, 2021 hacimlerinin kısa müddette yakalanamayacağına işaret ediyor” diye konuştu.

Türkiye’de 8,3 milyar dolarlık 532 süreç gerçekleştirildi

Küresel tesirlerin Türkiye’de de hissedildiğini, tekrar de teşebbüs yatırımlarının da tesiriyle daralmanın kısıtlı kaldığını söz eden Kürşat Doğan, “2022’de Türkiye’de 532 adet birleşme ve satın alma süreci gerçekleştirildi ve bu süreçlerin toplam hacmi 8,3 milyar dolar oldu. Teknoloji, medya ve telekomünikasyon (TMT) bölümünün 3,9 milyar dolar hacimle başı çektiği birleşme ve satın almalarda yabancı yatırımcılar, süreç adedi az olsa dahi süreç hacmi bazında yerli yatırımcılardan daha çok muahedeye imza attı. 2022 boyunca Türkiye’den yurt dışına süreç hacmi açıklanan 11 birleşme ve satın alma gerçekleştirildi. Bu muahedelerde TMT bölümünü endüstriyel üretim ve finansal hizmetler kesimi izledi” tabirlerini kullandı.

Birleşme ve satın almalarda 2022’nin en büyük süreçleri açıklandı

Branchout Türkiye tarafından yayımlanan rapora nazaran, global çapta en büyük birleşme ve satın alma süreci, Bill Gates’in kurucusu olduğu Microsoft'un Activision Blizzard’ı satın alması oldu. Bu muahedeyi Broadcom’un Vmware’i, HDFC Bank’in Housing Development Finance’i ve Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması izledi. Türkiye’de ise birinci üç büyük süreç sıralamasını Türkiye Varlık Fonu’nun Türk Telekom’un %55’ini satın alması, İspanyol BBVA’nın Garanti BBVA’da %36’lık ek alımı ve Getir’in Mubadala, Abu Dhabi Growth Fund, Sequoia ve Tiger Global’dan aldığı yatırım oluşturdu.

2022’de kamunun da birleşme ve satın alma süreçlerine hacimsel olarak kıymetli katkıları olduğunu kaydeden Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Başkanı Kürşat Doğan, değerlendirmelerini şu tabirlerle sonlandırdı: “2023, şirketlerin finansman kaynaklarına erişiminin bir ölçüde kolaylaşacağı, lakin ekonomik ve politik dalgalanmaların devam edeceği bir yıl olacak. Global ölçekte beklenen olumsuz senaryolara karşın Türkiye’ye yönelik yatırım iştahının artması ve teşebbüs ekosisteminin gelişmesi ümit veriyor.”


11.04.2023 11:34:22