Türkiye’de Kış Tatili için En İyi 6 Adres

Türkiye, mevsim çeşitliliği ile yaz turizmi kadar kış turizmine de uygun bir coğrafi bölgede bulunuyor. Özellikle kış tatili ve kış sporları seven yerli ve yabancı turistler için oldukça nitelikli tesislere sahip. Kış turizmi için tercih edebileceğiniz bazı yerleri sizler için derledik.

İşte, Türkiye’de kış tatili için gidilecek yerler

ULUDAĞ – BURSA

Bursa‘nın 36 km. güneyinde yer alan Uludağ, ülkenin en gözde kış sporları merkezlerinden. Uludağ Flora ve faunasının zenginliği ile 1961 yılında milli park ilan edildi. Antik dönemde Olympos Mysios adıyla tanınan Uludağ, Tanrıların Troia Savaşı’nı izlediği yer olarak mitolojideki yerini aldı.

Uludağ kayak merkezi Alp ve Kuzey disiplini ile ‘Tur kayağı’  ve ‘helikopterli kayak’  uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahip. Kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleri de yapılabilir.

Türkiye’nin İlk Kayak Merkezi Unvanına Sahip

Bugünkü adını 1925 yılında alan Uludağ, 2 bin 543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en yüksek noktasında bulunuyor. Bölgede ilk kez kayağın yapıldığı tarih olarak 1933’ün ocak ayı gösteriliyor. Daha sonra bölge, kurulan dağcılık kulüpleri ve otellerin inşa edilmesiyle Türkiye’nin ilk kayak merkezi unvanını aldı.

Kış sezonu boyunca on binlerce kişiyi ağırlayan Uludağ için Bursa’ya gelenler, çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan kaplıcalardan da faydalanabiliyor.

Genellikle gündüzleri Uludağ’ı tercih edenler, akşamları kent merkezindeki kaplıcalara girerek günün yorgunluğunu atabiliyor ya da farklı mekanlarda Bursa’nın eşsiz lezzetlerinin tadına bakabiliyor.

PALANDÖKEN – ERZURUM

70 kilometre uzunluğunda ve 25 kilometre genişliğinde bir alanı kaplayan Palandöken Dağları, 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edildi. Bu merkez içerisinde; Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası’ndan oluşan 3 adet kayak merkezi bulunuyor. Erzurum Boğazı, aynı zamanda Palandöken Kayak Merkezi adıyla anılıyor. Palandöken Kayak Merkezin’de slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist bulunuyor.

Erzurum’un güneyinde yer alan 3 bin 176 metre yüksekliğindeki Palandöken, 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biridir. 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum, Türkiye ve dünya kış turizminin yeni cazibe merkezlerinden. Kış olimpiyatlarının dahi düzenlenmesine imkân tanıyan Palandöken‘de pistler dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer alıyor. Palandöken, New York Times Gazetesi tarafından belirlenen dünyadaki 41 kayak merkezi arasında 18’nci sırada gösterildi.

Kar yağışının Ekim-Kasım aylarında kendini gösterdiği Erzurum’da, kayak mevsimi Kasım ayından itibaren başlayarak Nisan ayının sonuna kadar sürüyor. Palandöken, kaymaya olanak sağlayan “toz kar” özelliğini, ikliminden dolayı, bütün kayak sezonu boyunca sürdürüyor. 2000-3176 metreler arasında bulunan Palandöken Kayak Merkezin’deki pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift hizmet veriyor. Gondol lift ile 1000 metrelik bir tırmanışla Ejder Tepesi’ne ulaşılırken, Palandöken’de; 7 kolay, 8 orta, profesyonel (zor) ve 4 doğal pist yer alıyor. Tüm pistlerde aynı anda yaklaşık 12 bin kişiye kayak yapma imkanı sunuluyor.

Palandöken Kayak Merkezi; Alp disiplini ve snowboard için son derece uygun pistler sunarken, kayak dışında yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı turizm çeşitleri için de alternatif oluşturuyor. Palandöken Dağı’nın çevresi doğal park görünümüyle, gezi, piknik ve seyir alanı olarak dört mevsim ayrı güzellikler sunuyor.

ILGAZ-KASTAMONU

İl kuzeyden Küre (İsfendiyar) Dağları, güneyden Ilgaz Dağı ile çevrelenmiş olduğundan, kış turizmine olanak sağlıyor. Büyük bölümü Kastamonu İli sınırları içinde kalmak üzere Çankırı İl sınırlarında da yer alıyor. Tesisler kesimi anayola 1.5 km mesafede kalıyor. Ilgaz Dağı üzerinde bulunuyor. Kastamonu İl Merkezine 40 km mesafede.

Tabii Özellikleri

Ilgaz Dağının 1050-2000m arasında yükseklikte, Ilgaz Dağı Milli Parkı sınırları içindedir. Kurulduğu açık alanın toplam uzunluğu takribi 1500 m, genişliği 100 m civarındadır. Çevresi köknar, çam ormanlı ile örtülüdür. Aynı zamanda piknik, avcılık, safari, yürüyüş gibi çok çeşitli turizm imkanları da bulunuyor.

Konaklama ve Mekanik Tesisler

Kayak merkezinde 800 m ve 1500 m uzunluğunda iki adet kayak pisti bulunuyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ne ait 1 adet çift oturaklı telesiyej tesisi mevcut. Üst istasyonu 1995 m, alt istasyonu 1850 m. irtifada. Tesisin uzunluğu 693 m, kapasitesi ise 688 kişi / saattir. Ayrıca 1 adet teleksi tesisi mevcuttur Hat boyu 950 m, kapasitesi ise 800/1000 kişi saattir. Telesiyej alt istasyonu yakınında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait 1 tesis ile 1 adet özel teşebbüs konaklama tesisi bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda yapımına başlanan özel teşebbüs tatil köyünün bir bölümü hizmete açıldı. Ayrıca Ankara Üniversitesine ait Ilgaz Tesislerinde resmi ve sivil ziyaretçilere hizmet veriyor. Sağlık ihtiyaçları için, sezon sırasında ambulans ve sağlık ekibi görevlileri yer alıyor. Telefon ve GSM haberleşmesi kesintisi olmuyor. Kastamonu – Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi olarak ilan edildi.

KARTALKAYA – BOLU

Ülkemiz genelinde yeşil doğası, ormanları, doğal güzellikleri, gölleri, dağları ve yaylaları ile ünlü olan Bolu, özellikle kış turizminde ülke çapında çok önemli bir yere sahip. Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu şehir merkezinin 38 kilometre güneydoğusunda.

Kartalkaya Kayak Merkezi, Bakanlar Kurulunca ilan edilen “Bolu – Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” içinde yer alır. Bölgedeki 5 adet tesis, kış sezonu olan Aralık -Nisan ayları arasında toplam 1600 yatağıyla faaliyet gösteriyor. Kartalkaya otelleri bünyesinde 2 adet ana kayak alanı içerisinde toplam 18 adet mekanik tesis ile çeşitli eğim ve zorluk derecelerinde toplam 25 adet pist var. Pistlerin toplam uzunluğu 40 kilometreyi buluyor. Kartalkaya’da özel teşebbüse ait 5 adet konaklama tesisi mevcut. Oteller her türlü aktivite ve konfora sahip. Mekanik tesislerin toplam kapasitesi 8000 kişi/saat. Tesislerde deneyimli kayak ve snowboard öğretmenleri ile personeli bulunuyor. Avrupa standartlarında Türkiye’nin en büyük snowparkları Kartalkaya’da yer alıyor. Alanda çeşitli zorluk derecelerinde ana rampa-kicker line, bordercross, rail line ve rail-box’lar var.

SARIKAMIŞ – KARS

Kars-Sarıkamış Kayak Merkezi, çevresi ünlü sarıçam ormanları ile kaplı, 2200-2900 mt. yükseklik gösteren bir plato üzerinde yer alır. Kars’a 54 kilometre, Erzurum’a 153 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi Kars Havaalanına 40 dakika mesafededir. Nazım İmar Planları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Sarıkamış Kayak Merkezi toplam olarak “15.000 / kayakçı / gün” potansiyel kullanım kapasitesi sunuyor.

İlçe merkezinin güneydoğusunda Cıbıltepe (2200 – 2634 metre.) batısında Süphan Dağı (2200 – 2810 metre) kayak alanları yer alıyor. Sarıkamış kayak alanında 2 adet telesiyej tesisi (birinci 1437 mt., ikincisi 1807 mt, uzunlukta) hizmette.

Normal kış koşullarında yılda ortalama olarak 4 ay, 8 ile 120 santimetre kalınlığında karla kaplı olan Sarıkamış’ta en uygun kayak mevsimi 10 Aralık – 10 Nisan tarihleri. Sarıkamış çevresi özellikle “Alp ve Kuzey Disiplini” kayak uygulamaları ile “kayak safari” ve “kızaklı geziler” için çok uygun ortam sunuyor.  Snowboard sporu ise kısmen yapılabiliyor. Sarıkamış Kayak Merkezi Slalom, Büyük Slalom ve Süper-C kayak türlerini yapmaya elverişlidir.

KARTEPE-KOCAELİ

Kartepe, İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’ne bakan dağın zirvesinde, bembeyaz örtüsüyle sizi bir kayak tutkunu yapacak kadar etkileyici güzelliğe sahip.
Aralık ayı sonunda kayak sezonunu açan Kartepe, İstanbul’a yaklaşık bir saatlik yakınlıkta. Kartepe; dört mekanik kayak tesisi, 42 kilometrelik pist alanı ve 14 pistiyle, kayağın yeni cazibe merkezi.

Kışın gerek profesyonel kayakçıların, gerekse kayağı yeni öğrenenlerin uğrak noktası. Kartepe 80 ila zaman zaman 250 cm’ye kadar varan kar kalınlığı ile ayrıcalıklı kayak heyecanı sunuyor. �

Kartepe’de, 42 Km genişlikteki tam tesisatlı ve profesyonel kayak merkezi ile herkese hitap edebiliyor. Kartepe kayak merkezinde kayak kıyafetleri de istediğiniz süre kadar kiralanabiliyor


22.02.2023 17:20:46