Vladimir Putin kimdir, kaç yaşında? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin neden gündemde?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’nin kalp krizi geçirdiği üzerine iddiaların ardından hayatı merak konusu oldu. Peki, Vladimir Putin kimdir, kaç yaşında, Vladimir Putin neden gündemde, Putin kalp krizi geçirdi mi? İşte Vladimir Putin hakkında merak edilenler…

Sosyal medyada gündemePutin kalp krizi mi geçirdi’ sorusuyla gündeme Rus liderin hayatı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Putin kimdir, Putin siyasi kariyeri, eğitim hayatı gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.

VLADİMİR PUTİN KİMDİR?

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin, 7 Ekim 1952 tarihinde Sovyetler Birliği’nin Leningrad (bugünkü adıyla Sankt Peterburg) şehrinde dünyaya geldi.

Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir.

Putin Kaç Yaşında?

1952 yılında dünyaya gelen Vladimir Putin, 71 yaşındadır.

PUTİN KARİYERİ

Putin, 1999–2000 yılları arasında başbakanlık, 2000–2008 yılları arasında başkanlık, 2008–2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya’nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Putin Sovyetler Birliği’nde 16 yıl boyunca KGB dış istihbarat subayı olarak çalıştı ve Yarbay (podpolkovnik) rütbesine yükseldi.

1991’de istifa ederek St. Petersburg’da siyasi kariyerine başladı.

 Başkan Boris Yeltsin’in yönetimine katılmak üzere 1996 yılında Moskova’ya taşındı ve Ağustos 1999’da başbakan olarak atanmadan önce kısa bir süre Federal Güvenlik Servisi (FSB) direktörü ve Güvenlik Konseyi sekreteri olarak görev yaptı.

Yeltsin’in istifasının ardından, 2000 yılında, başkan vekili oldu ve dört aydan kısa bir süre sonra ilk kez devlet başkanı seçildi. 2004 yılında %72 oyla yeniden seçildi.

O dönemde anayasal olarak iki dönem üst üste devlet başkanlığı yapamayacağı için Putin, 2008’den 2012’ye kadar Dmitry Medvedev döneminde başbakan olarak görev yaptı.

Hile iddiaları ve protestolar ile gölgelenen bir seçim ile 2012’de başkanlığa geri dönen Putin, 2018 yılında yeniden seçildi.

Nisan 2021’de, referandumun ardından, anayasa değişikliklerini imzaladı; bunlardan biri yeniden seçilmek için iki kez daha aday olmasına izin verecek ve potansiyel olarak başkanlığını 2036’ya kadar uzatacaktı.

Vladimir Putin’in ilk başkanlık döneminde Rus ekonomisi, ekonomik reformlar ve petrol ve gaz fiyatlarındaki beş katlık artışın ardından yılda ortalama %7 oranında büyüdü.

Putin ayrıca, Çeçen ayrılıkçılara karşı yürütülen savaşta Rusya’ya liderlik ederek bölgede federal kontrolü yeniden tesis etti.

Başbakan olarak görev yaptığı dönemde Gürcistan’a karşı yapılan bir savaşın yanı sıra askerî ve polis reformunu denetledi.

Başkan olarak görev yaptığı üçüncü dönemde Rusya, Kırım’ı ilhak etti ve Ukrayna’nın doğusunda bir savaşa destek verdi, çok sayıda askerî harekât gerçekleştirdi ve bu da uluslararası yaptırımlara ve Rusya’da mali krize yol açtı.

Ayrıca Suriye’de isyancı ve cihatçı gruplara karşı askerî müdahale emri verdi.

Başkan olarak dördüncü döneminde Ukrayna sınırına askerî yığınak yapılmasına başkanlık etti ve Şubat 2022’deuluslararası kınamalara ve genişletilmiş yaptırımlara yol açan geniş çaplı bir işgal başlattı. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna’daki savaş suçlarına ilişkin bir soruşturma açtı. Eylül 2022’de Putin kısmi bir seferberlik ilan etti ve uluslararası hukuka göre yasadışı olan güney ve doğu Ukrayna’nın zorla Rusya’ya ilhakını resmen onayladı.

Mart 2023’te Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş sırasında yasadışı çocuk kaçırma olaylarında cezai sorumluluğu olduğu iddiasıyla Putin hakkında savaş suçları nedeniyle tutuklama emri çıkardı.

Putin’in liderliği altında Rusya, demokratik gerileme ve otoriterliğe kayma sürecine girmiştir. Putin’in yönetimi, endemik yolsuzluğun yanı sıra siyasi muhaliflerin hapse atılması ve baskı altına alınması, Rusya’daki bağımsız medyanın yok edilmesi ve baskı altına alınması ve özgür ve adil seçimlerin yapılmaması gibi çok sayıda insan hakları ihlali ile karakterize edilmiştir.

Putin’in Rusya’sı, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algısı Endeksi, Economist Intelligence Unit’in Demokrasi Endeksi ve Freedom House’un Dünya Özgürlük Endeksi’nde düşük puanlar almıştır. Putin kariyeri boyunca ülke içinde yüksek onay oranlarına sahip olmuş ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali’nden önce dünyanın en güçlü liderlerinden biri olarak uluslararası alanda yoğun ilgi görmüştür. 2007 yılında Time Yılın Kişisi seçilmiştir.

2015 yılında Time’ın En Etkili Kişiler Listesinde 1. sırada yer almıştır. Forbes 2013-2016 yılları arasında her yıl onu Dünyanın En Güçlü Kişisi seçmiştir.

Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’dan sonra Avrupa’da en uzun süre görev yapan ikinci devlet başkanıdır.

PUTİN EĞİTİM HAYATI

Putin, 1970 yılında Andrey Jdanov’un adını taşıyan Leningrad Devlet Üniversitesi’nde (şimdiki adıyla Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi) hukuk eğitimi almış ve 1975 yılında mezun olmuştur.

 Tez konusu “Uluslararası Hukukta En Çok Gözetilen Ulus Kaydı” idi.

Oradayken Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne (SBKP) katılması gerekiyordu ve 1991’de partinin kapatılmasına kadar üye olarak kaldı.

Putin, şirketler hukuku[a] dersleri veren ve daha sonra Rus anayasasının ortak yazarı olacak ve Fransa’daki yolsuzluk planlarına adı karışacak olan yardımcı doçent Anatoly Sobçak ile tanıştı.

Putin Sobçak’ın Sankt-Peterburg’daki kariyerinde, Sobçak da Putin’in Moskova’daki kariyerinde etkili olacaktı.

1997 yılında Sankt-Petersburg Maden Üniversitesi’nde maden ekonomisinin stratejik planlaması üzerine yazdığı tezle ekonomi doktorasını (Ekonomi Bilimleri Adayı) aldı.

Kaynak: Wikipedia

SON DAKİKA PUTİN KALP KRİZİMİ GEÇİRDİ?

Telegram üzerinden yayımlanan bir haberde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in rezidansında kalp krizi geçirdiğini, doktorların yaptığı hızlı müdahale sonucunda Rus liderin hayata döndüğü öne sürüldü. Ancak yetkililerden bir açıklama gelmedi.


24.10.2023 11:08:43