Xi, neden yüksek kaliteli gelişmeyi sürekli vurguluyor?

Çin’in üst yetki organı olan Çin Ulusal Halk Meclisi’nin (ÇUHM) yıllık toplantısı dün Beijing’de başladı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Jiangsu eyalet heyetinin çalışma raporunu değerlendirdiği oturuma katıldı. Xi, oturumda, yüksek kaliteli gelişmenin en kıymetli görev olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

Xi, neden Jiangsu heyetinin oturumuna katıldı ve neden yüksek kaliteli gelişmeye bu kadar değer veriyor? Yüksek kaliteli gelişmenin son hedefi nedir?

Xi, neden Jiangsu heyetinin kıymetlendirme oturumuna katıldı?

Çin Anayasası doğrultusunda ÇUHM toplantısı yılda bir defa yapılır. Toplantıya katılan halk temsilcileri, seçim ünitelerine nazaran heyetler oluşturarak ele alınması gereken gündemleri tartışır ve ilgili sıkıntılara genel heyet toplantısında oylamayla karar verir. ÇUHM sistemi, Çin’in demokratik sisteminin kıymetli bir modülüdür. ÇUHM’nin bir temsilcisi olarak Xi’nin bulunduğu heyet, Jiangsu eyaleti heyetidir. Gündemlere nazaran Xi ve öteki temsilciler dün hükümet çalışma raporunu ele aldı. Xi, oturumda yüksek kaliteli gelişme konusunu derinlenmesine anlattı.





Xi, neden yüksek kaliteli gelişmeye bu kadar ehemmiyet veriyor?

Xi, konuşmasında yüksek kaliteli gelişmeyi çağdaş sosyalist devletin kapsamlı bir halde inşa edilmesi için temel görev olarak değerlendirdiğini vurguladı. Son yıllardır farklı sahnelerde konuşma yaptığında yüksek kaliteli gelişmeye değinen Xi, bu yılın başından beri ilgili çalışmaları düzenledi. Yüksek kaliteli gelişme, Xi Jinping’in ekonomik niyetinden değerli bir içerik olarak Çin iktisadının kalitesinin yükseltilmesini hızlandırmayı amaçlamaktadır.

Yüksek kaliteli gelişme konusunda kendi gücüne dayanılarak yaratılıp geliştirilen yüksek kaliteli teknolojilere kavuşulmasının hızlandırılmasına öncelik veriliyor. Xi’nin kelamıyla bu gaye, “hem yüksek kaliteli gelişmenin gerçekleştirilmesi için gerekli bir yoldur”, “hem de Çin’in öngörülen tarihte güçlü bir modern sosyalist devlet inşasını tamamlayıp tamamlamayacağına karar veren kritik bir unsurdur.” Çekişmeli milletlerarası rekabetlerde ABD, müteffikleriyle birlikte Çin’in yüksek teknoloji alanını kısıtlayarak Çin firmalarını yaptırım listelerine dahil etti. Günümüzde teknoloji ile ekonomik ve toplumsal gelişme iç içe geçiyor ve global disiplinlerarası entegrasyon daima gelişiyor. Çin iktisadının, yüksek kaliteli gelişmeyi gerçekleştirmek, yeni çığırlar açmak ve yeni itici güçler yaratmak üzere kökten bir teknolojik inovasyona gereksinimi var. İki hafta evvel Xi, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Ofisi üyelerinin kolektif çalışma toplantısında ülkenin temel bilimsel araştırmaları güçlendirmesi ve çekirdek teknolojilerde atılım yaratması için düzenlemeler yaptı. Bu, Xi’nin öngörü kabiliyetinin ve sistematik niyetini gösterdi.

Çin, yüksek kaliteli gelişmeyi nasıl gerçekleştirebilir?

Xi dünkü toplantıda yüksek kaliteli gelişmeyle ilgili görüşlerini paylaştı.

Çin’in inovasyonla gelişmeyi hızlandırma stratejisini izleyerek üst seviye bilim adamları öncülüğündeki yönlendirici teknolojilerde yenilik yaratmalarına dayanak vermesi gerektiğine işaret eden Xi, yüksek teknoloji verimliliklerinin hayata geçirilip sektörleştirilme kalitesinin yükseltilmesi ve dünyayı etkileyen sektörel teknoloji inovasyon merkezinin inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Xi, çağdaş dallar sistemi inşasının hızlandırılıp gerçek iktisada öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı. Yüksek kaliteli sosyalist piyasa iktisadı düzeneğinin oluşturulmasıyla kaliteli dışa açılmanın güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Xi, tarımın çağdaşlaşmasının de Çin’in yüksek kaliteli gelişmeyi gerçekleştirmesi için gerekli bir şart olduğunu lisana getirdi.

Yüksek kaliteli gelişmenin en son gayesi nedir?

Xi, yüksek kaliteli gelişmenin sonuncu emelinin halkın memnun ve sağlıklı yaşaması olduğu kanısında. Xi, gelişme verimliliğinin daima hayat kalitesi haline getirilmesiyle halkın çıkar, memnunluk ve güvenliğinin yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

“Halka öncelik vermek”, Xi’nin idare kanısının çekirdiğidir. ÇUHM ve Çin Halk Siyasi Müracaat Konferansı’nın yıllık toplantılarında Xi, taban idarelerden gelen temsilci ve üyelerle temasa geçip onların ömür ve çalışma durumlarını, ömür şartlarını ve taban idarelerini öğrenir. Bunlar Xi’nin ilgi gösterdiği hususların yanı sıra onun şahsî tercihidir. Kendisinin halkın hizmetçisi olduğunu söyleyen Xi, gelişmenin her vakit halk için olduğunu tekraren vurguladı. 2012 yılında ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak seçildikten sonra Xi, “Halkın güzel yaşama olan talebi, çaba harcamamız gereken temel hedeftir” dedi.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


06.03.2023 11:10:09