Yaşlanma nedeni ile ortaya çıkan hareket hastalığı; Parkinson

Parkinson hastalığı beyinde yer alan bir küme hudut hücrelerinin sıklıkla yaşa bağlı olmak üzere dejenerasyonudur. Medicana Sivas Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaşar Alpaslan, hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

“Yaşın ilerlemesi görülme sıklığını artırır”

En fazla ellili yaşlardan sonra görüldüğünü tabir eden Dr. Yaşar Alpaslan, “Bununla birlikte 40 yaş altında ortaya çıkması durumunda, erken başlangıçlı Parkinson hastalığı ismini alır. Nadiren 20 yaşın altında başlayan olgular da mevcuttur. Hastalıkta temel sorun hareketin uyum bozukluğudur. Buna bağlı, değişik oranda yavaşlama, katılık, birden fazla olguda titreme, postür değişikliği ve istikrarın kolay bozulması yakınmaları ortaya çıkar.” diye konuştu.

Hastalığın belirtileri titreme olmakla birlikte tüm hastalarda görülmeyebileceğini söyleyen Dr. Yaşar Alpaslan, “Diğer belirtiler ise katılık, hareketin yavaşlaması, öne eğilme ve istikrarın kolay bozulmasıdır. Titreme var ise sıklıkla istirahatte ve bir taraf elden başlar. Birebir taraf bacak ve çeneyi de tutabilir. Yıllar içinde ekseriyetle karşı tarafa yayılır. Katı kol, bacak, boyun ve gövdede görülebilir. Bu katılık hali eklemleri hareket ettirme sırasında tüm taraflarda bir pasif harekete karşı direnç biçiminde ortaya çıkar. Hastalarda değişik oranda öne yanlışsız eğilme dikkat çeken bir öbür durumdur. Öne eğilme başlangıçta hafif derecede ve bel bölgesinde görülürken; vakitle bu durum daha da belirginleştiği üzere; dirsekte ve dizlerde de bükülme ortaya çıkar. Yavaşlamanın belirtisi yüzde mimiklerin azalmasından yürümenin yavaşlamasına kadar tüm kaslarda görülür. Bununla birlikte vakit zaman paradoksal olarak yürüme sırasında istemsiz ani hızlanma ve koşma görülebilir.” sözlerini kullandı.





Dr. Yaşar Alpaslan, hastaların değişik oranda terleme bozukluğu, ciltte yağlanma, ağrı, ağızdan salya akması, idrar sorunu, cinsel işlev bozukluğu, depresyon ve bunama da görülebileceğini belirtti.

Tedaviler hakkında bilgi veren Dr. Yaşar Alpaslan, “İlaç uygulaması değişik küme ilaçların ağızdan alınması, cilt altına aralıklı ya da devamlı pompa uygulaması, bağırsaklara tüp takarak uygulama formunda olabilir. Motor bulgular dışında öbür yakınmalara yönelik semptomların tedavisi hayat kalitesini artırmada epeyce değerlidir. Bu tedavilerin kâfi olmadığı uygun hastalarda derin beyin stimülasyonu denilen, sıklıkla beyne pil uygulaması olarak bilinen cerrahi uygulamalar da tedavide yer alır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı


11.04.2023 11:04:02