YENADER: “Yenilenebilir enerji çalışmalarının aksamaması için nasıl bir yol izlenmeli?”

Yenilenebilir güçte potansiyelimizi hakikat kullanıp, bu alandaki yatırımlara sürat kesmeden önümüzdeki süreçte de devam edersek yenilenebilir güç üretimi ile hem cari açığın kapanacağını hem de güç alanında kendi kendine yetebilen bir ülke olarak dünyada yükselen yıldız pozisyonuna geleceğimizi belirten, Yenilenebilir Güç Araştırmaları Derneği – (YENADER) Lider Yardımcısı Ali Karaduman, Türkiye’nin gelecek devir yenilenebilir güç ataklarının neler olması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.

2023 yılı değerlendirildiğinde birtakım tehditlerin ön plana çıktığını belirten Yenilenebilir Güç Araştırmaları Derneği – (YENADER) Lider Yardımcısı Ali Karaduman açıklamalarına şu formda devam etti:

“Bu tehditlerden biri Rusya–Ukrayna Savaşı ve sonucunda yaşanılan global güç tedarik zincirine bağlı oluşan operasyonel riskler. Tüm dünya genelinde yaşanılan mevcut krizlere ek olarak geçtiğimiz günlerde ülkemizde yaşadığımız deprem felaketi de iktisadımızı olumsuz olarak etkileyeceği öngörülüyor. Yaşanılan her felakette kesintisiz güç üretiminin değeri bir defa daha ortaya çıkıyor. Gerçekleştirilecek yenilenebilir güç yatırımlarını tüm bu kaideler altında değerlendirip çalışmaları hızlandırmamız gerekiyor.”

“Kurulu gücün 56 bin megavatı yenilenebilir güç tesislerinden”





Enerji kesimindeki gelecek planlarında bizlerde ülke olarak kendi kendine yetebilme noktasında pek çok hamleyi hayata geçirmeyi planlıyoruz diyen Ali Karaduman kelamlarına şu formda devam etti:

“2018'den beri, çıkarılan onca zorluğa karşın, yenilenebilir güç ve yeşil dönüşüm teknolojilerinde planlar geliştirmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda ana gündemimizi yenilenebilir güç kaynaklarından güç sağlamak üzerinde tutmaya çalışacağız. Türkiye, artan güç muhtaçlığını karşılayabilmek için 2053 net sıfır emisyon amacı doğrultusunda yenilenebilir güç alanlarına yönelik yatırımlarına devam edecektir. Türkiye'nin 104 bin megavatı aşan heyeti gücünün yaklaşık 56 bin megavatını yenilenebilir güç tesisleri oluşturuyor. 2023’de yenilenebilir güçte en az 2 bin megavat kapasite artışı bekleniyor. Bu artış güneş ve rüzgâr güç santralleri ile karşılanacağını öngörüyoruz.”

“KGF’nin bir an evvel kullandırılması yenilenebilir güç yatırımları için hayli önemli”

Yenilenebilir güç çalışmalarının aksamaması ve yatırımların kesintiye uğramadan devam etmesi için izlenmesi gereken yollara dikkat çeken Ali Karaduman; “Kredi Garanti Fonu (KGF)’nin 350 milyar TL’ye çıkarılması çok hoş bir gelişme lakin KGF’nin biran önce kullandırılması yatırımları daha da hızlandıracaktır. Öte yandan İletim ve Dağıtım Çizgilerine yapılan yüzde 250’lik artırımlar ile elektrik fiyatları düşmeyeceği üzere enflasyonda düşmeyecektir. Bu kurallar altında Azami Uzlaştırma Fiyatı (AUF)’dan ödeme yapılıp, Piyasa Takas Fiyatı (PTF)’den dengeleme hesaplarının yapılması adil olmamaktadır. Ayrıyeten YEKDEM dışındaki HES’lerden Kaynak Bazında Destekleme Primi kesilmesi halihazırda ziyanda olan HES’lerin ziyanını artırmaktadır. Bu uygulamaya son verilmesi gerekmektedir” dedi.

“Yatırımları hızlandıracak tahliller bir an evvel hayata geçirilmeli”

Sektörde yaşanılan en temel problemlerden birisinin de iletim ve trafo merkezi yatırımlarında yaşanan gecikmeler olduğundan bahseden Ali Karaduman Türkiye’nin yenilenebilir güç atağı için gerçekleştirilmesi gereken tahliller hakkında açıklamalarına devam etti:

“İletim ve trafo merkezi yatırımlarını hızlandıracak tahliller bir an evvel hayata geçirilmelidir. Yeni YEKDEM fiyatlarını, artan hammadde fiyatları ile karşılaştırdığımızda yatırımların durduğunu görüyoruz. Yeni bir güç santralın oluşumu müsaadeler dahil en az 36 aydır. Bu nedenle duran güç yatırımlarının tekrardan canlandırılması Türkiye Cumhuriyeti’nin güç yatırımlarının tekrardan atağa geçmesi için elzem. Yeni YEKDEM sistemi belirlenip yatırım maliyetleri göz önüne alınıp, finansın yurtdışından temin edileceği düşünülerek döviz bazında dayanak sağlanması gerekiyor. Biz özel dal olarak lokomotifiz, ufak bir teşvik kıvılcım almamıza ve gerçek yatırımları yapmamıza neden olacak. Sayın devletimizden istediğimiz YEKDEM düzeneğinin düzenlenerek yerli yatırımcılara teşvikin artırılmasıdır.”

Hibya Haber Ajansı


05.04.2023 00:11:23