Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

-27 Mart Pazartesi Türkiye; Gerçek Kesim İnanç Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Mart),Sektörel İtimat Endeksleri (Mart) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Mart)

-28 Mart Salı ABD; S&P/CS 20 Kent Konut Fiyat Endeksi (Ocak),Consumer Board Tüketici İnanç Endeksi (Mart),Richmond Fed İmalat Endeksi (Mart)

-29 Mart Çarşamba ABD; Bekleyen Konut Satışları (Şubat)

-30 Mart Perşembe Türkiye; Ekonomik İtimat Endeksi (Mart) Almanya; TÜFE (Mart- Öncü) ABD; GSYİH (4Ç22)





-31 Mart Cuma Çin; PMI Dataları (Mart) İngiltere; GSYİH (4Ç22) Türkiye; Dış Ticaret İstikrarı (Şubat-Nihai),Hizmet ÜFE (Şubat) Euro Bölgesi; TÜFE (Mart-Öncü) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Şubat),Michigan Tüketici İnanç Endeksi (Mart)

– UBS’in Credit Suisse’i satın alımı, Fed toplantısı ve ABD Hazine Bakanı Yellen’ın banka mevduatlarına garanti ile ilgili değerlendirmesi sonrasında banka paylarındaki çalkantı ile global piyasalarda istikamet arayışının akabinde bu haftanın gündeminde ABD’de PCE Fiyat Endeksi, tüketici itimadı ve konut piyasasına ait bir dizi data takip edilecek.

Haftanın son süreç günü ABD’de Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi şubat ayı PCE Fiyat Endeksi takip edilecek. Endeksin ocakta aylık %0,6 artmasının akabinde şubatta %0,5 artması, yıllık bazda artışın ise %5,4’ten %5,1 ile Eylül 2021’den beri en düşük düzeye gerilemesi bekleniyor. Besin ve güç maliyetleri hariç çekirdek enflasyonun aylık %0,6’ten %0,4’e gerilemesi, yıllık %4,7 ile sabit kalması beklenmekte. İki yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi, ABD ve Avrupa bankalarında yaşanan dertlerin tesiriyle %4’ün altına gerilemeden evvel, inatçı enflasyon ve “şahin Fed” beklentileriyle %5’i aşmıştı. İnançlı varlık talebi ve şahin Fed beklentilerinin gevşemesiyle birlikte tahvil faizlerinde süratli bir düşüş oldu. Şubat enflasyonunun beklenti üzerinde gelmesi durumunda global piyasalarda volatilite artarken riskten kaçış hızlanabilir. Birebir periyotta TÜFE aylık %0,4, yılık %6,0 artmıştı. Ayrıyeten, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bu ay 50bp faiz artırmasının akabinde cuma günü Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE sayıları açıklanacak.

S&P Küresel salı günü ABD’de ocak ayı Case Shiller 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi’ni yayımlayacak. Endeksin aralıkta mevsim tesirinden arındırılmış olarak aylık %0,5 gerilemesinin akabinde ocakta da %0,5 gerilemesi bekleniyor. Endekste Haziran 2022’deki artışın akabinde arka arda yedinci defa aylık gerileme beklenmekte. Endeksin ocakta mevsimsellikten arındırılmamış olarak %2,5 artışla Ekim 2019’dan beri en yavaş yıllık artışı kaydetmesi bekleniyor. ABD’de çarşamba günü geçen ayın bekleyen konut satışları açıklanacak. Bilginin ocakta aylık %8,1 artmasının akabinde şubatta %3,0 azalması bekleniyor. ABD konut piyasası yüksek fiyatlar ve yüksek faizlerin tesiriyle yavaşlamaya devam ediyor.

ABD’de salı günü Consumer Board’un (CB),cuma günü Michigan Üniversitesi’nin tüketici itimat endeksleri takip edilecek. CB tüketici inancında bir evvelki aya nazaran hudutlu bir gerileme beklenirken Michigan tüketici inancında öncü sayının evvelki aya nazaran değişmemesi beklenmekte.

Perşembe günü ABD’nin ve cuma günü İngiltere’nin 4Ç22 kesin büyüme sayıları takip edilecek. ABD’de büyüme oranının 0,1 puan artarak %2,8’e revize edilmesi bekleniyor. ABD iktisadı 3Ç22’de %3,2 büyümüştü.

– Yurt içinde hafta boyunca görece hudutlu bir bilgi akışı olacak. Haftanın birinci süreç gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu ayın gerçek kesim itimat endeksi (RKGE) ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) datalarını yayımlayacak. Mevsim tesirinden arındırılmış bilgilere nazaran RKGE şubatta bir evvelki aya nazaran 1,0 puan azalarak 102,4 puan olmuştu. KKO tıpkı periyotta 0,1 puan azalarak %75,7 olmuştu. Tıpkı gün TÜİK mart ayı sektörel itimat endekslerini duyuracak. Şubatta, mevsim tesirlerinden arındırılmış inanç endeksi bir evvelki aya nazaran hizmet bölümünde %2,2, perakende ticaret bölümünde %2,4 ve inşaat dalında %3,6 azalmıştı.

TÜİK perşembe günü ekonomik itimat endeksini yayımlayacak. Endeks şubatta %0,3 azalarak 99,3 puandan 99,1 puana gerilemişti. Şubatta tüketici inancı artarken imalat bölümü, hizmet bölümü, perakende ticaret ve inşaat dallarında itimat geriledi. Ayrıyeten, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son para siyaseti toplantısının özetini yayımlayacak.

Haftanın son süreç gününde kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’in Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor. Mevcut durumda Türkiye’nin kredi notu “B”, görünümü “durağan” düzeyinde bulunuyor.

Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı


27.03.2023 09:34:08