ANADOLU KÜLTÜRÜNDE BEREKET

ANADOLU KÜLTÜRÜNDE BEREKET

Atalarımızdan bize kadar ulaşan en onemli bereket ve ticarette kazanç için GÜNEŞ doğarken uyanmak..evi havalandırmak.. temizlik..OZELLIKLE KAPILAR CAMLAR ACILIRKEN BESMELE ILE ACMAK…

Özellikle güneş ışınları yeryüzüne değmeden kalkmak inancı tüm Anadolu’ da yaygındır. – Bereketin güneş çıkmadan önce geldiğine inanılır. Sabah ezanında meleklerin uyanık olanların evine bereket dağıttıkları, uyuyanların ise berekete ihtiyacı olmadıklarını düşünerek, onların evlerine uğramadıkları söylenir.

Anadolumuzda en onemli bir uygulamada eve gelen kapıya gelen dilenciye veya yardım.isteyene yardım etmektir..cunku çok anlatılan rivayetler vardır ki HIZIR A.S kılığında gelene veya hiç farketmez kalplerdeki inancı Allah bilir..bu insanları hor gören kötü davranan çoğu yerin battığı veya doğal afetlere uğradığı hep anlatılır..ve arkeolojik çalışmalarda bu noktaları destekler…

Evin bereketi için her zaman evlerinde temel gıdaları eksik etmezler..

Un
Bugday
Princ
Şeker
Mısır
Mercimek
Tuz
Ekmek

Ayrıca Anadolu kültür çeşitliliğinde hem.eski saman inancı hem.de islamiyetin hem de alevi.kulturunden gelen lokma dağıtma da kurban kesme ve oruç tutmak bereketi artırır..

Anadolu geleceğin kutsal toprakları…

www.songulyavuz.com

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.