EkonomiHaber Girişi : 17 Nisan 2023 19:25

Apsiyon Sigorta, Konut Sigortası’nın önemini açıkladı

Apsiyon Sigorta, Konut Sigortası’nın önemini açıkladı

Yaşam alanlarının dijital asistanı Apsiyon’un; apartman, site, tesis, AVM üzere toplu ömür alanı yöneticilerini ve sakinlerini sigortacılık hizmeti ile buluşturan markası Apsiyon Sigorta; herkesi yakından ilgilendiren konut sigortası hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası; tüm konutları, başta deprem olmak üzere, yangın, doğal afetler, kaza, hırsızlık üzere olumsuz durumlar karşısında garanti altına alır. Öbür bir deyişle; konut için ortaya çıkabilecek her riske karşı konutun göreceği ziyanların ve hasarların karşılanmasını sağlar. Buna ek olarak teminata eklenmesi durumunda binanın içindeki eşyaları da kapsayarak geniş kapsamlı bir müdafaa sunar. Konut sigortası, sadece büyük felaketler için geçerli değildir. Birebir vakitte konut içindeki tesisatlarda meydana gelen problemlerde da teminat verir. Sigorta şirketlerinin bir birçok çilingir, klima ve kombi bakımı, elektrik ve su tesisat hizmeti üzere ek hizmetler sunar. Bu hizmetlerle ödenen sigorta primi yalnızca hasarda değil, hizmet ve teminat olarak da geri döner.

“Konut Sigortası ve Zarurî Deprem Sigortası Birlikte Yapılmalı”





Konutların karşılaşabileceği ziyanları öngörerek teminat altına alan konut sigortası hakkında bilmemiz gerekenleri Apsiyon Sigorta Genel Müdürü Aşkın ÇİFTÇİ anlatarak konut sigortasının, Mecburî Deprem Sigortası (DASK) ile birlikte yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bu iki sigortayı birlikte yaptırmanın, yaşanacak hasarların eksiksiz karşılanmasına dayanak olacağını, bilhassa mümkün bir deprem hasarında yüksek inşa maliyetleri sebebiyle tekrar inşa bedelinin eksiksiz karşılamasını sağladığını vurguladı. ÇİFTÇİ: “Konut sigortası; bireyleri deprem, su baskını, fırtına, yangın, sel, toplumsal karışıklık ve terör üzere büyük risklere karşı korur. Bu risklerle karşılaşıldığında, risklerin meydana getirdiği ziyan ve masraflar poliçe kapsamındaki limitler dahilinde karşılanır. Vakit içinde binamız yıpranır. Bununla bir arada, binanın maddi pahası enflasyon karşısında kıymet kaybeder. Konut sigortasıyla konutun kıymeti enflasyon karşısında etkilenmez. Sigorta bedelinde enflasyon oranında artış uygulanır. Böylelikle, hasar durumlarında ziyan karşılanır.” dedi.

“Hasarınızı Daha Yüksek Limitlerle Karşılayın”

Konut sigortası, isteğe bağlı bir sigortadır. Bu nedenle konut sigortasının yapılması ile ilgili rastgele bir yasal mecburilik yoktur. Konut sigortasının yasal zaruriliği olmadığı için konutlarımızı sigortalatmayı ertelememeliyiz. Zira, konutlarımız için birçok risk kelam mevzusudur. En başta ülkemiz geneli yüksek deprem riski içeren ülkeler ortasındadır. Konutumuz için zarurî deprem sigortamızı yaptırsak da konut sigortasını yaptırmayı ihmal etmemeliyiz. Zira konut sigortası yaptırmak zelzelede hasar alan konutların DASK bedeline ek bir ödeme alınmasını sağlayacaktır. Bu da konutun tekrar uygunlaştırılması ve inşa edilmesine dayanak olur. Konut sigortasında bedel ve prim hesaplarken dikkat edilmesi gereken kimi parametreler bulunur. Bunlardan kimileri; yapının pozisyonu, bağlı olduğu vilayet, ilçe, yapının metrekaresi, şekli ve yapının yaşıdır. Bununla birlikte konut sigortasının bedelini ve primini etkileyen bir öbür öge da konutunun içinde bulunan eşyalardır. Konutların içindeki dekorasyon, ziynet eşyaları vb. eşyalar da sigortalanabildiğinden bu bedeller konut sigortasının teminatlarına eklenebilir. Bu nedenle konut sigortasının bu açıdan kıymetlendirilmesi gerekir. Konut sigortası yaptırarak yaşanabilecek tüm risk durumlarını teminat altına alın.