GündemHaber Girişi : 23 Aralık 2022 18:00

Aras Vadisi sisle kaplandı

Aras Vadisi sisle kaplandı

Iğdır’daki Aras Vadisi’nin üzerini sis tabakası kapladı. Kentte 5 gündür etkili olan sis nedeniyle etrafı dağlarla çevrili 800 metre rakımlı Aras Vadisi ve kent merkezi sis bulutlarının içinde kaldı.

Kentte 5 gündür etkili olan sis, kent merkezi ve düşük rakımlı köylerde görüş açısını 10 metreye kadar düşürdü.

aras vadisi

Etrafı dağlarla çevrili 800 metre rakımlı Aras Vadisi ve kent merkezi sis bulutlarının içinde kaldı.

Türkiye`nin en yükseği 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı da sis bulutlarının içinde güzel görüntüler oluşturuyor.

Aras Sıra Dağlarının 2 bin 500 metresinden görüntülenen sis, adeta denizi andırıyor.

Aras Vadisi Hakkında

Alanın Tanımı: Kars Platosu’nun güneyinde bulunan ÖDA, Erzurum-Iğdır anayolunu takiben doğubatı doğrultusunda uzanan Aras Nehri’nin oluşturduğu vadiyi ve nehrin ana kollarından biri olan Kötek Çayı’nı içine alır. Güneyde Aras Güneyi Dağları’yla sınırlanan nehir; batıda sarp kayalıklarla çevrili derin vadiler oluşturur. Kağızman yöresinde 10 km genişliğe ulaşan vadi tabanında, tarım faaliyetleri açısından son derece zengin nehir taşkın alanları bulunur. Faylar üzerindeki vadi tabanında zaman zaman depremler olmaktadır. Kağızman ilçesinde tuz üretimi yapılır.

Habitatlar: ÖDA; sarp kayalıklar, nehir kıyısı bitki örtüsü, kum ve çakıl adacıkları, dağ bozkırları, tuzcul bitkilerin olduğu tuzlu ve alkali alanlardan oluşur. Kağızman-Tuzluca arasında kalan bölge tuzcul bitkiler açısından zengindir. ÖDA içinde ortalama 500 metreye varan ani yükseklik değişimleri, birçok faklı canlı türünün aynı anda yaşamasına neden olmaktadır.

Türler: ÖDA, nesli küresel ve/veya bölgesel ölçekte tehlikedeki on dört bitki türünü barındırır. Bunlardan Sempervivum brevipetalum sadece bu alanda yaşamaktadır.

Alan Kullanımı: Alanda yoğun olarak sulu ve kuru tarım ile küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılır. Kağızman ilçesinde Tekel Genel Müdürlüğü’nce işletilen tuz yatakları ve henüz işletime açılmamış kaplıcalar bulunur.

Tehditler: Alan üzerindeki en ciddi tehdit, DSİ tarafından Aras Nehri’nin batı kısmına yapılması planlanan Karakurt, Denizgölü ve Kuloğlu barajlarıdır. Barajlar nehir kıyısında yaşayan önemli bitki ve sürüngen türleri ile nehir ve kollarında yaşayan balık türlerine zarar verecektir.

Kağızman ilçesindeki Tuzla Tekel Fabrikası’nın alandaki canlı türleri üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

Koruma Çalışmaları: Bilinen bir çalışma yoktur.

Yerel İlgi Sahipleri: Kars Valiliği; Kars İl Çevre ve Orman Müdürlüğü; Kars İli Çevre Koruma Vakfı; Tema Vakfı Kars Temsilciliği. Kaynak: www.dogadernegi.org